Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Моделът на ВСС е пробит и работи в полза на политически силната партия

Снимка: www.ngobg.info

"Препоръките на Венецианската комисия вървят с много точно указание за намаляване на влиянието на главния прокурор в самата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, така, че членовете на колегията, избирани от професионалната квота - прокурорите, да не се страхуват, че зависят от главния прокурор, след като се върнат в системата, и така, щото квотата на Народното събрание да не бъде силно политизирана - нещо, което в интервю за Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов призна, че де факто е така, макар в Конституцията да пише друго". Това каза пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института по пазарна икономика във връзка с очакваното становище на Венецианската комисия. 

"Очевидно този модел на ВСС е пробит и работи в полза на политически силната партия. ГЕРБ не са първите, няма и да са последните, които да се възползват, ако не го променим", каза Брегов.

Според него двете предложенията на Венецианската комисия (споменати по-горе - бел.ред.), които са от 2015-а и 2017-а година, не е ясно дали ще бъдат изпълнени. "Някак си те биват премълчавани, защото са точно по неудобния въпрос за безотчетността на главния прокурор", уточни той в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт".

По думите му трябва да има промяна в Конституцията, за да се запише, че ще има независим прокурор, който да провежда разследване на обвинител номер 1. "Въпросът е има ли политически ресурс и политическо желание това да се случи", коментира той.

Цялото интервю на Людмила Железова и Силвия Великова с Иван Брегов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Панов: Да се разследва има ли политическа намеса при избора на "тримата големи" в съдебната власт

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова да се разследва има ли политическа намеса в избора на „тримата големи“ в съдебната система -  председателите на върховните съдилища ВКС и ВАС, и главния прокурор. Повод за настояването..

публикувано на 05.12.19 в 12:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание"...

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР,..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 07:44