Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът и субсидиите - политическата игра с избирателите

Снимка: Ани Петрова

„Партийната телевизия и партийният печат са част от политическата работа, защото една политическа партия трябва да има широка трибуна. Ние винаги сме заявявали, че разчитаме на партийната субсидия… В темата няма никакъв извънреден случай“. Това коментира пред БНР Христо Проданов, зам.-председател на ПГ на БСП, по повод гласуваната партийна субсидия - 8 лева за действителен глас. Той подчерта, че твърденията за договорка между БСП и ГЕРБ са спекулация от страна на ДПС: 

„Това показва, че се сбъдна най-големият кошмар на ДПС - това, което те не желаят и това, което ги прави силни, е противопоставянето между левицата и десницата... Имали сме една среща за партийната субсидия и тя беше по наша инициатива. Бяхме поканили всички политически партии преди второто четене на закона, за да обсъдим защо толкова пари, как да се харчат. Тогава ГЕРБ не се явиха на тази среща“.

В предаването „Неделя 150“ Красимир Ципов от ГЕРБ, член на комисията по правни въпроси, обяви, че становището на управляващата партия за 1 лев субсидия не се е променяло:

„Обсъждаме възможности по какъв начин да бъде внесено предложението ни за 1 лев субсидия, когато се обсъжда един евентуален нов механизъм за определяне на финансирането на политическите субекти… Средствата за субсидиите са предвидени в разходите за централния бюджет и този въпрос трябва да бъде преценен внимателно – откъде могат да дойдат тези пари. Смятам, че в дебата, който може да започне в началото на следващата година, това е един от съществените въпроси“.

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че Движението е „за“ публично финансиране, но по един по-справедлив модел:

Йордан Цонев„Този модел трябваше да бъде изчистен с дискусия и с консултация. Корнелия Нинова организира опит за консултация в парламента, на която не дойде никой, освен ние и „Воля“. След това тя се срещна с Валери Симеонов. И след това ние получихме информация, че се готви да бъдат приети 8 лева, по нейно предложение. Никой не ни казва откъде са взети тези 8 лева. Получихме информация, парламентарна, достатъчно достоверна, че има разбирателство една част от депутатите на ГЕРБ да не бъдат в зала, а останалата част – от останалите парламентарни групи, да прокарат това решение. Ние се противопоставихме и го огласихме пред журналистите... След това се стигна до ситуацията, в която ГЕРБ излязоха открито да кажат, че ще подкрепят това предложение“.

По думите на Цонев ГЕРБ трябва да изпълнят ангажимента си като водеща политическа сила и да започнат дебата, а на обществото да се предложи модел за публично финансиране на партиите, който да е справедлив и прозрачен.

„Ние сме „за“ този дебат и ще участваме в него“.

Йордан Цонев подчерта, че ДПС е в гласно съглашателство с ГЕРБ по въпросите за НАТО, ЕС, данъчната система, бизнес средата, защото „нашата програма предвижда това“.

Независим прокурор, който да разследва главния прокурор

Красимир Ципов„Тези законови промени са в изпълнение на препоръката на службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия във връзка с реформата на прокуратурата. С тях се предвижда в случай на умишлено престъпление от общ характер разследването да се провежда от прокурор, който ще бъде ръководител на Инспектората на прокуратурата. Така се гарантира разследването“. Това обясни Красимир Ципов по повод извънредното заседание на правителството, на което бяха разгледани законодателни промени в отговор на препоръките на Венецианската комисия, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. С промените в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт се предлага създаването на нова правна фигура със статут на прокурор, завеждащ отдел „Инспекторат“ във Върховната касационна прокуратура.

„Става дума за приемане на правила, които да дадат законовите гаранции, когато трябва да бъде реализирана една потенциална наказателна отговорност срещу главния прокурор или неговите заместници“, допълни Ципов.

По думите му не е необходимо тълкувание на Конституционния съд за начина, по който да бъде контролирана работата на главния прокурор.

Христо ПродановХристо Проданов заяви, че в БСП все още не са коментирали предложението, но подчерта, че не е редно контролиращият и контролираният да се назначават от едно и също място.

„И в момента има наше входирано предложение, че актовете на главния прокурор трябва да подлежат на съдебен контрол“.


Като член на временната комисия, която обследва обстоятелствата около случая „БНР“, Йордан Цонев съобщи, че в комисията са постъпили писма от служители на радиото, които твърдят, че с тях се е случило сваляне от ефир.

Интервюто с Христо Проданов, с Красимир Ципов и с Йордан Цонев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете правителство в Лас Палмас де Гран Канария, където обсъдиха законодателната реформа, която ще позволи..

публикувано на 23.04.24 в 10:35

БСП се регистрира за предсрочните избори и евровота

Коалиция "БСП за България" се регистрира за предстоящите парламентарни и европейски избори и внесе 10 хиляди подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че тръгват в тази кампания, за да печелят доверие на гората. На първи май БСП ще обяви ново ляво обединение. Нинова заяви, че е разочарована от Елена Йончева и появата и в листите на..

публикувано на 23.04.24 в 10:31

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният управител на Атика Никос Хардалиас. Това са директори и шефове на отдели в регионалната дирекция на област..

публикувано на 23.04.24 в 10:12

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, които са част от екипажа на кораба "Галакси..

публикувано на 23.04.24 в 10:05
Елена Йончева

ДПС – Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Елена Йончева е номинирана за евродепутат на заседание на областния съвет на ДПС в Благоевград, потвърди за БНР председателят му Ведат Хюсеин и уточни, че тя е от гражданската квота.  Делян Пеевски отново е водач на листата за предсрочните парламентарни избори, но е и в тази за Европейския парламент, като той е получил най-много номинации и за..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

Петър Кърджилов: Иванчева и Петрова бяха "сготвени" от същата ОПГ, която се повтаря при Нотариуса и Еврото

Навършиха се 6 години от показния арест на кмета на столичния Район "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова. В Президентството са внасяни молби за помилване на Иванчева и Петрова. "Те бяха "сготвени" с пачки в колата , обвинени и набедени в подкуп и осъдени от тази организирана престъпна група, която сега..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи на коклюш

Няма новорегистрирани случаи на коклюш в Кюстендилска област и от началото на годината те остават 8.  Това сочи официалната информация на РЗИ, предоставена на областния управител инж. Александър Пандурски. Две новородени от кюстендилския кв. "Изток" починаха в столични болници - едното на 10-и, другото на 14-и април. Те не са били имунизирани,..

публикувано на 23.04.24 в 09:55