Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: От прозрачността на изборите зависи легитимността на управлението и институциите

| обновено на 09.12.19 в 16:20
Президентът Румен Радев организира среща с представители на ЦИК, на отговорните институциите за провеждането и организацията на местните избори тази година, както и анализатори на изборния процес.
Снимка: БТА

От прозрачността на изборите зависи легитимността на управлението и институциите, това посочи президентът Румен Радев в началото на срещата за изборните правила на "Дондуков" 2.

Държавният глава, представители на ЦИК и анализатори дискутират проблемите в изборния процес. Сред тях са големият брой на недействителни бюлетини за общински съветници, разминаването в избирателните списъци и корпоративният вот:

"Специално за недействителните бюлетини спасението тук е машинният вот, така, както банкоматът не те пуска да получиш исканата от теб сума, докато не минеш през целия цикъл. Така и машината предоставя елементарен защитен логически механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото необходимо квадратче".

В срещата не участват представители на изпълнителната власт. Президентът Радев заяви: 

"Аз ще проведа и консултации с политическите партии да бъде направено така, че със съответните и законови, и организационни промени ние да постигнем едни по-добри избори за цялото ни общество".

"За да може този път шест месеца преди следващите избори най-късно всичко да е на място, ако има законодателни промени, те да са факт".

За да се намали броят недействителни бюлетини в бъдеще проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване" предложи:

"Да се отварят достатъчен брой чували, да се види какво се е случило и да се вземат законови и организационни мерки. Аз съм сигурен, че този процент можем много силно да го свалим".

Председателят на ЦИК Стефка Стоева определи последните местни избори като спокойни и добре организирани и потвърди, че Комисията обмисля да провери недействителните бюлетини:

"Ще намерим и нормативно разрешение, но трябва да приключат съдебните производства, защото дотогава не можем да пипаме изборните книжа".

В началото на ноември, по време на изборите, Румен Радев обяви:

"Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес и ще поканя ръководството на ЦИК, органите на реда, парламентарно представените политически партии, за да обсъдим всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин. Художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия (НХА) доц. д-р Светлин Балездров, показва справка в сайта на банката, предаде БТА. Монетата е с номинал от 8 евро и е изработена от сребро. Тиражър ѝ е 5000..

публикувано на 24.08.24 в 19:28

САЩ ще обявяват на 15 октомври отпадането на визите за румънците, влизащо в сила от 2025 г.

Властите в Съединените щати ще обявят на 15 октомври решение за премахване на визите за румънските граждани, което ще влезе в сила от следващата година, заявиха правителствени източници за телевизия Диджи 24 (Digi24), предаде БТА. Телевизията напомня, че румънското правителство стартира неотдавна кампанията "Да квалифицираме Румъния", която..

публикувано на 24.08.24 в 19:13

ЕС все още няма да препоръча изпращане на военни инструктори в Украйна

Дипломатическата служба на Европейския съюз каза, че на този етап няма да препоръча изпращането на инструктори в Украйна за обучение на войници, съобщи германският вестник Welt am Sonntag (WAS), цитиран от Блумбърг. Агенцията каза, че има проблеми с мисията и че са необходими допълнителни дискусии за това как да се подобри обучението на..

публикувано на 24.08.24 в 18:27

Франция се прости с легендата на киното Ален Делон

Франция се прости с легендата на киното Ален Делон. Погребението на актьора, който почина на 18 август на 88 години, беше в имението му в Централна Франция на церемония в тесен кръг, според желанието му. Погребението на Ален Делон се състоя далеч от очите на публиката, но пред отрупания с цветя портал на имението му в Души не секва потокът от..

публикувано на 24.08.24 в 18:06

Гасенето на пожара на около 2300 метра под рилския Черни връх продължи през целия ден

Гасенето на пожара, който възникна на около 2300 метра под рилския Черни връх, продължи през целия ден. Пожарът е на територията на Национален парк "Рила". На терен са екипи на пожарната, горски работници - повече от 30 души, но без техника, както и доброволци. Привечер обаче беше коментирано от ангажирани в гасеното звена, че пожарът се е..

публикувано на 24.08.24 в 17:58

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро за последните преговори за прекратяване на огъня в Газа

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро, за да се срещне с посредниците САЩ, Египет и Катар по време на последния кръг от преговорите за прекратяване на огъня в Газа. Въпреки това няма признаци за пробив по ключови позиции, включително настояването на Израел да запази контрола на така наречения Филаделфийски коридор на границата между с Египет...

публикувано на 24.08.24 в 17:31

Нисък процент на автомобилите с отчетени "значителни" неизправности след годишния технически преглед

Нисък е процентът на автомобилите с отчетени "значителни" неизправности след годишния технически преглед, което може да доведе до спиране от движение на превозните средства. Това показват данните на министерство на транспорта. Преди месец изцяло беше автоматизиран процесът на прегледите. Заложените параметри за изгорели газове предизвикана..

публикувано на 24.08.24 в 16:50