Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Архитект Анета Василева:

Конкурсът за "Света Неделя" трябва да бъде доведен до край

Трябва да решим как ще се развива София - като град за хората или за автомобилите

Арх. Анета Василева
Снимка: БНР

Архитектурното студио на италианеца Масимилиано Фуксас спечели международния конкурс за обновяване на площад "Света Неделя", организиран от Столичната община. Конкурсът стана повод за критики, че процедурата е ограничила изключително много достъпа на световната и българската професионална общност до участие в него.

"Със сигурност заданието и намеренията на възложителя предопределят резултата на конкурса. Те са основата на всеки конкурс. В дадения случай решението на възложителя беше да експериментира с една нова форма на конкурс, досега неприлагана масово от институция, а именно затворения, ограничен, двуетапен конкурс", обясни в предаването "Хоризонт до обед" архитект Анета Василева, доктор по история и теория на архитектурата.

"В световен план това е обичайна практика, що се отнася до високо репрезентативни пространства, където отговорността от архитектурното решение е по-голяма, по този начин се решават площади, големи обществени сгради и т.н. Така че това решение на възложителя - Столичната община, може да бъде оправдано", допълни тя. 

Архитектурните конкурси могат да са отворени, затворени, концептуални, реални, едноетапни, двуетапни, уточни архитектът.

"И ние постепенно трябва да градим доверието в конкурсната форма като единствения начин да харчим честно публични пари и да получим най-добрия архитектурен продукт под формата на честна конкуренция. Това ни е изходната база, т. е. ние от конкурси имаме нужда постоянно, за всички значими публични, а защо не частни сгради и пространства около нас", коментира Анета Василева.

За реконструкцията на площад "Света Неделя" са организирани много неуспешни конкурси в предишни години, припомни експертът.

"През 2018 скандалът беше заради условията за преминаване от първа във втора фаза на ограничения конкурс. Как работи ограниченият конкурс? Обикновено при ограничения конкурс имаме пресяване по документи на първа фаза, след това селекция на определен брой участници за втора фаза, когато вече те разработват проект срещу определен вид награди, които, за да стимулират качествен архитектурен продукт е ясно, че всеки от селектираните за втория етап ще получат някакъв вид награда. Трябва да имаме предвид, че архитектурният труд има някакъв вид инвестиционна стойност и за да бъде положен качествено, а не формално, е хубаво той да знае някакви параметри. Това е идеята за двуетапния конкурс - да привлече качествени участници, които да инвестират време в идеи за определено, важно за някакъв град място."

Според архитект Анета Василева избраният проект на италианеца Масимилиано Фуксас има много несъвършенства, които трябва да бъдат поправени.

"Също толкова съм твърдо убедена, че този конкурс трябва да бъде доведен до край, за да не подриваме доверието в конкурсната практика. Този конкурс, както и всички финалисти, работи в посока пешеходна свързаност в центъра на София. Това е ключово. Трябва да сме наясно дали София ще се развива като град за хората и пешеходците или ще се развива като град за транзитното автомобилно движение през центъра", коментира Анета Василева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Потребителски сигнал до БНР за начисляване на годишна такса върху кредитна карта

Любопитен потребителски сигнал за начисляване на годишна такса върху кредитна карта подаде пред БНР Любомир Терзиев. Според него банка неправомерно иска такса от 200 лева за изминал петгодишен период , която той по договор не дължи. Самата банка обаче е на коренно противоположно мнение.     През 2011-та година Любомир Терзиев сключва..

публикувано на 04.08.21 в 09:59
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Плаващите мнозинства са покана да се възстанови моделът на ГЕРБ

„Може би първо ще се смеем, после ще плачем“, каза в интервю за БНР политологът, университетски преподавател и  програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов. Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната. Пламен Николов за..

публикувано на 04.08.21 в 07:56

Климатиците в автомобилите се повреждат заради неправилна експлоатация

С повишаването на температурите през лятото обичайна гледка е в сервизите да се образуват опашки заради неработещи климатици в колите. Една от възможните причини е изтичане на фреон. Даже при нормална работа на системата изтичането на фреон годишно е от порядъка на 7-8%. Затова е необходимо веднъж на две години да се добавя. Клиенти на..

публикувано на 03.08.21 в 19:09
Снимката е илюстративна

Готвят се промени във връзка с компенсациите за неприети в детски градини деца

„Имаме обещание от Столична община , че ще бъдат разгледани всички м олби на родители, който не са одобрени “, посочи в „Преди всички“ Зорница Трифонова от Асоциация „ Родители“ във връзка с това, че има случаи на неприети деца в детските градини , но родителите им не са получили и компенсация след това. Има само обещание от заместник-кмета на..

публикувано на 03.08.21 в 13:39

Полагат се добри грижи за четирите двугърби камили в Столичния зоопарк

Четирите двугърби камили, които пристигнаха от Унгария се чувстват добре, контактни са и се радват на хората, които ги наблюдават. Те вече имат имена - мъжката се казва Дидо, а женските Миша и Татяна. Търси се име и за четвъртата камила, каза за БНР Ирина Сахатчиева, която отговаря за връзките с обществеността в Столичния зоопарк: " Могат..

публикувано на 03.08.21 в 12:49

Красимир Грудев: Да се прекрои изцяло здравна система означава да се сменят много закони

„Отново се преповтарят стари популистки тези, хвърлят се неясни идеи. Наистина се чудим какво можем да очакваме като политика в здравеопазването. Нищо не е ясно. Непрекъснато се повтаря болниците да не са търговски дружества и дотук спира всичко.“ Това каза пред БНР председателят на УС на Сдружението на частните болници Красимир Грудев. Според..

публикувано на 03.08.21 в 10:23
Тутракан

За девети път в Тутракан се проведе фестивалът „Огненият Дунав“

За девети път в Тутракан отново се проведе едно от най-мащабните събития в българската част на Дунав – фестивалът „Огненият Дунав“. Седмица на концерти на класическа и друга музика на известни изпълнители и художествени колективи. Кулминацията бе на 31 юли с концерт на “Фондацията” и приятели и със светлинно, огнено-лазерно шоу над..

публикувано на 02.08.21 в 20:42