Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се изключва висящ парламент във Великобритания, сочи ново проучване

Явор Райчев: Изглежда по-вероятно Великобритания да излезе от Брекзит

| обновено на 11.12.19 в 12:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е последният ден преди извънредните общи избори в Обединеното кралство, които бяха определени от лидерите на двете основни партии като „най-важните за цяло едно поколение“.

Последното мащабно проучване на общественото мнение, което показа, че не е изключено да се стигне до парламент без ясно мнозинство, въпреки очакванията, че консерваторите ще спечелят с мнозинство, кара политиците да се борят в кампанията до последния момент за всеки глас.

Рано тази сутрин лидерът на консерваторите и премиер на страната Борис Джонсън разнасяше каси с мляко по домовете в предградие на Лийдс, а в предградие на шотландския Глазгоу още преди разсъмване лидерът на лейбъристите Джереми Корбин бе посрещнат от симпатизанти с бурни овации.

Залогът е голям, защото не става дума само за политическото им оцеляване, а и за бъдещето на страната на фона на Брекзит.

Все повече политически наблюдатели обаче говорят и за засилваща се апатия сред населението. Както посочи вътрешнополитическият редактор на Би Би Си Марк Ийстън тази сутрин:

„Настроението на хората е отражение на времето. Студено е, мрачно е, влажно е. Хората си слагат шапки, ръкавици и шалове, за да се предпазят от някои доста непривлекателни политически перспективи“. 

Неслучайно пак тази сутрин министърът на финансите в сянка Джон Макдонъл най-напред призова хората да гласуват преди да вдигне дежурните лозунги за ползата лейбъристите да дойдат на власт. Очаква се консерваторите да спечелят с мнозинство, но то вече не е толкова голямо и при правилно отигран тактически вот и по-висока активност анкетите отново могат да се окажат погрешни. 

Джонсън е на път да спечели мнозинство от 28 места в Камарата на общините, но се наблюдава значително намаление на преднината на торите, което предвещава непредвидими избори, според последното мащабно проучване на общественото мнение на YouGov, поръчано от Скай нюз. Според проучването консерваторите ще спечелят 339 места, което с 22 повече от предишните избори през 2017 година. Като се има предвид обаче, че при използвания модел на проучване е възможна грешка до 28 места плюс или минус, тогава не е изключено да се стигне до висящ парламент.

Лейбъристката партия се очаква да спечели 231 места, което е с 31 по-малко от предишните избори, Шотландската национална партия - 41 места или със 6 повече, Либералдемократическата партия - 15 места или 3 повече.

Анкетата показва, че в последния ден преди изборите партиите все още има за какво да се борят при положение, че всеки глас може да се окаже безценен, като се има предвид и това, че има доста хора, които ще вземат решение в последния момент за кого да гласуват или дали изобщо да гласуват. Това важи особено за избирателните райони, където разликата между двамата водещи кандидати е минимална и при тактическо гласуване може да настъпи обрат.

„Висящ парламент“ ще забави Брекзит

„Има голяма възможност за „висящ парламент“, но ако това се случи, Брекзит отново ще се забави и това няма да е в интерес нито на Европейския съюз, нито на Великобритания“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ международният анализатор Явор Райчев.

По думите му в кампанията доминиращ е бил дебатът около Брекзит:

„Консервативната партия се опита да изстиска колкото се може повече гласоподаватели, най-вече от партията за Брекзит, докато лейбъристите успяха да стигнат до гласоподавателите на либералната партия. Интензивна кампания с много обвинения и от двете страни за фалшиви новини и за неверни твърдения“.

Райчев прогнозира 43% за консервативната партия и около 33% за лейбъристите:

„Изглежда по-вероятно Великобритания да излезе от Брекзит, дори и да не е във времето, което смята Борис Джонсън, но в обозримо бъдеще“.

Интервюто с Явор Райчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иран обмисля преразглеждане на ядрената си доктрина

Израел се е отказал от бърз отговор на иранското нападение през уикенда, но ответен удар все пак ще има, твърдят източници от Тел Авив. В същото време Техеран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина. Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се е отказал от..

публикувано на 18.04.24 в 17:23
Крайбрежието на Амалфи

България e извън най-евтините летни дестинации за британските туристи

Във Великобритания потребителската група Which? обяви 10-те най-евтини европейски летни дестинации за британските туристи. Сред тях обаче не са традиционно евтини дестинации като България и Турция. Списъкът на групата, която следи за потребителските настроения, крие доста изненади, защото в челната десетка попадат по принцип смятани за скъпи..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които предвиждат облекчен режим на висше образование на чуждестранни граждани със статут на временна закрила у нас. С предвидената облекчена процедура се цели лесен достъп до висше образование на чуждестранните граждани, като се осигурява възможност да продължат своето..

публикувано на 18.04.24 в 17:04

НС прие на първо четене промени в Закона за земеделските производители

Народното събрание единодушно подкрепи на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предложените от министерството на земеделието. Поправките са пряко свързани с удължаване на срока за прилагане на Схемата за държавна помощ за акциза върху газьола до края на 2026 година. Променя се и дефиницията за активен фермер, за..

публикувано на 18.04.24 в 16:52

Бавят се 122 млн. евро по Справедливия преход за Кюстендилска област

Бавят се 122 млн. евро за Кюстендилска област по Справедливия преход. Заради закриването на въглищните централи средства трябва да получат и областите Стара Загора и Перник.  Това беше коментирано на форум "Преход на възможностите", организиран от кмета на Кюстендил Огнян Атанасов с участието на представители на централната, местната и..

публикувано на 18.04.24 в 16:44

Дирекция в СЕМ е установила нарушения на закона и език на омразата в ефира на телевизия "Алфа"

Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии е установила нарушения на Закона за радиото и телевизията за използване на език на омразата в ефира на телевизия "Алфа". Това става ясно от резултатите от фокусирано наблюдение, свързано с отразяването в медиите на инциденти с бежанци, мигранти и чужди граждани в периода от 8 до 18..

публикувано на 18.04.24 в 16:40
доц. Албена Танева

Доц. Албена Танева: В много служебни кабинети сме виждали изявени партийни фигури

" Служебният кабинет е политически орган . В този смисъл се забелязва едно смесване на понятията партийно и политическо. В много служебни кабинети сме виждали изявени партийни фигури от целия политически спектър. Това не е нещо ново", обясни пред БНР д оц. Албена Танева, политолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Очаква се утре..

публикувано на 18.04.24 в 16:34