Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитект Йорданка Кандулкова:

Спечелилият проект за пл. „Света Неделя“ предлага комплексно решение

Проект за ремонт на площад "Света Неделя" в София
Снимка: БГНЕС

„Не съм имала никакви колебания. Това беше проектът, който фокусира веднага моето внимание, разбира се след преглед на всички предложения“. Това каза пред БНР доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова - член на международното жури, класирало на първо място проекта на архитектурното студио на италианеца Масимилиано Фуксас за обновяване на пл. „Света Неделя“ в конкурса, организиран от Столичната община.

„В него има доста неща, които ме карат да го поставя за себе си на първо място“, каза тя в предаването „Хоризонт до обед“ на фона на критики към проекта, спечелил международния конкурс.

„Най-напред това е проект, който според мен много добре и адекватно оценяваше комплексната стойност на пространството. Пространството около „Света Неделя“ в съвременния град не е ценно само със своя античен пласт. Това е едно пространство, забележително със своята устойчивост в развитието на градската тъкан през всички епохи, през които нашия град е преминал. Едно пространство, забележително със своята историческа многопластовост. Именно този проект отчиташе тези характеристики", подчерта доц. Кандулкова.

Според нея „възможността да видим античния пласт под стъкло е може би най-разумната и най-щадящата за археологическите находки, защото те ще бъдат в един постоянен микроклимат и чрез едно подходящо осветление могат да бъдат наистина видени“.

„Нещо повече - археологията, която е по целия площад, структурирана в тази нова графика на площада, съобразена с античните улици, може да бъде проучвана и в бъдеще. Тя може със същия подход да бъде експонирана в други карета на площада, така че човек да осъзнае габаритите на сградите“, продължи тя.

В препоръките към проекта е записано да се запази дървесната растителност около църквата „Света Неделя“.

„По отношение на другото озеленяване, което е сравнително ниско и партерно, ние го приехме, като отново препоръчваме (и това е и мое мнение, аз го споделям напълно), да се улесни подходът на пешеходеца в основните пешеходни потоци през тези цветни карета“, уточни архитект Кандулкова.

Проектът позволява в различните части на площада да се обособят специфични функционални зони, смята тя.

„Там, където са традиционно заведенията за хранене и искаме хората да спрат, са създадени възможности те да спрат в уютна обстановка, в приятна обстановка. Там, където сме свикнали да има градски музиканти и да има базар, да има празничност, имаме ново осветление. Там, където е археология, ще е археология. Потърсен е един по-сериозен, по-мощен подход към Ларгото. Разширява се този подход в зоната на античните разкрития. Така че мисля, че проектът носи доста качества“, отбеляза доц. Йорданка Кандулкова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45