Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роби Лакатош: В музиката може да се съчетават всички стилове, стига да е с вкус

Снимка: http://inpress.com.mk

На 14 декември най-запалената софийска публика ще има шанса да аплодира един от най-прочутите шоумени на световната сцена - Роби Лакатош, когото наричат "Краля на циганската цигулка". Концертът е от 20 часа в зала 1 на НДК.

Роби Лакатош е уникален и много екзотичен изпълнител, наследник на Янош Бихари, който през XIX век става основоположник на стила А ла унгарезе и вдъхновител за написването на унгарските танци на Йоханес Брамс и унгарските рапсодии на Ференц Лист. В наши дни Роби Лакатош е най-уважавания в света "примаш" (лидер на цигански оркестър), свири на наследената от поколения прекрасна венецианска цигулка и винаги в репертоара му има класически пиеси, наред с поп песните и джаз импровизациите, където е неговата сила.

Лакатош беше в София на кратко посещение и любезно откликна на поканата за интервю, отправена му от предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Оказа се, че цветните ярки костюми и засуканите мустаци не са негова запазена марка само за сцената, а усмивката не слиза от лицето му дори когато е уморен от пътувания и поредица от интервюта.

За много хора изглежда важно дали казваме роми или цигани, за Вас съществена ли е разликата?

- Не. Въпрос на език е. Цигани идва от немски, нищо повече. 

Със сигурност ще Ви задам въпроси, на които вече сте отговаряли многократно...

- Нищо, свикнал съм.

В какво се крие според Вас магията на циганската музика, че толкова силно въздейства не само на публиката, но вдъхновява и велики композитори от различни епохи?

- Това е много интересно. И е странно, но точно този въпрос никога не са ми го задавали. Казвам, че е странно, защото според мен на практика няма истинска циганска музика. Циганите още през 13. век са дошли в Европа и едно от най-традиционните им занимания е бил циркът. Където и да са обикаляли, в която и страна да са живели, те всъщност са приемали фолклорната традиция на съответното място и са я изпълнявали по техен си, цигански маниер. Да речем, циганските оркестри в България - те влагат много от българския фолклор в музиката си.

Обикновено приемаме, че музиката е в кръвта на циганите. В интервю Вие казвате, че не сте имали избор дали да станете музикант или не, било е предопределено и свирите на цигулка от 4-годишен. Но като седмо поколение музикант, чувствате ли отговорност за имиджа на Вашия етнос?

- Да, наистина е така. Естествено, циганите са много талантливи. В продължение на векове те са се занимавали само с шоу и до ден днешен в прочутите циркови трупи, във Франция например, има цели цигански династии, които свирят в оркестрите. Векове наред не са им позволявали да влизат в градовете, освен в случаите, когато са изнасяли своите представления по площадите. И те са се възползвали.

Вие обаче решавате да поемете по различен път - академичен. Това личен избор ли беше, или родителите Ви настояха да имате класическо музикално образование?

- Интересното е, че в нашето семейство всички имаме класическо образование. Например моят чичо Шандор Лакатош беше световна звезда през 50-те години на миналия век. И до днес по целия свят могат да се купят негови плочи. Той беше много важен човек, защото след войната беше първият цигански примаш, който изпълнява класическа музика с неговия състав. И при това много добре. И трябва да ви кажа, че когато Шандор Лакатош е бил млад, е бил ученик на прочутия Затурецки - големия цигулков педагог. По онова време и моят баща е бил негов ученик. И двамата са били много добри цигулари. Така че беше очевидно, че и аз ще премина през класическото обучение.

Музикантите, с които сега работите във Вашия бенд, също са солидно образовани. Бихте ли разказали за школата, която поддържате в Будапеща?

- Те са много добри музиканти. Много е важно за музиката, която аз свиря - не е лесно да намеря шестима души, които да са с цигански произход, да са с класическо обучение, но и джазмени. За мен е късмет да имам такива музиканти. От две години аз имам фондация в Будапеща и благодаря на бога, че вече имаме доста ученици. Школата всъщност е международна - има деца от Словакия, от Карпатска Румъния и от други места. Благодарение на тази фондация организирахме и Първия международен конкурс за цигулари-импровизатори на 7 и 8 декември в Будапеща. Много хора заявиха участие, журито също е престижно, а това е важно. Когато хората се записват за участие в конкурси, те се интересуват кой е в журито и какви са наградите. Ние не успяхме да съберем много пари, но все пак първата награда е 5000 евро и френска цигулка на стойност 50 000 евро. Втората награда е 3000 евро, а третата - 1000 евро. Ще има и предметни награди за всеки от осемте финалисти. Компанията е международна - имаме цигулари от Мексико, от Полша, от Румъния, двама американци, германец и французин.

А може би ако поканите някой от тях да се присъедини към Вашия бенд на турне - това би била най-ценната награда!

- На 8 декември е галаконцертът, а на 9-и имам концерт в дебреценската църква и там заедно с мен ще бъде и победителят в конкурса.

Като чете човек Вашата биография, остава с впечатление, че много от големите музиканти на нашето време са се надпреварвали да си партнират с Вас. Получавали сте изключителни комплименти от личности като Йехуди Менухин, Стефан Грапели, Вадим Репин, Максим Венгеров. Имали ли сте случай, в който Вие сте се притеснявали да застанете до някого, защото е голямо име?

- Аз обикновено не се вълнувам особено, защото много импровизирам. На практика нищо не мога на сбъркам (смее се).

Правите ли разграничение между стиловете и жанровете? При Вас всичко като че ли се смесва.

- Циганските оркестри по целия свят умеят да сменят стиловете много динамично. Но най-важното е всичко да се прави с вкус и неусетно.

Това научава ли се?

- Аз много размишлявам върху тези неща, защото нищо ново не мога да измисля, а хората го очакват от мен постоянно. Всеки нов компактдиск събужда любопитството на слушателя. Така че е трудно да се излезе от този затворен кръг.

Какво да очаква публиката от концерта Ви в София?

- Много се радвам, че съм тук, защото досега не съм бил в София. Имал съм един концерт във Варна и беше фантастично. Очаквам да имаме и тук много добра публика - мога само да обещая, че на никого няма да му доскучае. Ще включа най-популярното от всичките си албуми, ще бъде много пъстра програма. Може би ще има и танци.

***

В концерта на Роби Лакатош, освен музикантите от неговия бенд, ще участва и камерен състав от Оркестъра на Класик ФМ радио.

Междувременно стана известно името на победителя в Първия конкурс за цигулари-импровизатори, организиран от Роби Лакатош в Будапеща - Ласло Дука, познат на публиката като Лаци




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48