Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС освободи Сотир Цацаров

| обновено на 12.12.19 в 19:30
Сотир Цацаров - кандидат за председател на КПКОНПИ
Снимка: БГНЕС

Очаква се Иван Гешев да положи клетва като главен прокурор още идната сряда. Днес Висшият съдебен съвет прие единодушно и без дебати оставката на Сотир Цацаров заради избора му за председател на Антикорупционната комисия.

Предложението беше пратено на президента, който трябва да подпише указ за предсрочното освобождаване на Цацаров.

Румен Радев заяви, че предложението вече е при него. “Предстои описаната в Конституцията процедура по издаване на указа“, коментира кратко президентът.

Очаква се той да подпише в следващите дни, а указът да излезе в Държавен вестник във вторник. Преди това не е изключено Румен Радев да се срещне със Сотир Цацаров, както направи при подписването на указа за назначаване на избрания от него наследник Иван Гешев.

Ако Гешев положи клетва в сряда веднага след това Сотир Цацаров ще може да поеме новия си пост. Днес качествата на двамата да изпълняват новите си функции бяха коментирани от представляващия ВСС – Боян Магдалинчев:

“Иван Гешев го познавам по изслушванията тук и аз съм се запознал с някои материали и с това, което медиите публикуват. Мисля, че той ще се справи много добре като главен прокурор. По отношение на г-н Цацаров няма никакви колебания и съмнения – много добър специалист в областта на наказателното право. Антикорупционната комисия предполага добри познания и в тази област, които според мен той ги има отвсякъде“.

По-рано в негово отсъствие и без дебати Висшият съдебен съвет освободи Сотир Цацаров от поста главен прокурор заради избора му за председател на Антикорупционната комисия. На гласуването не присъства и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Освен Цацаров и Панов още трима съдебни кадровици не бяха в залата. Така "за" оставката на четвъртия главен прокурор на България гласуваха 20 от членовете на Висшия съдебен съвет. Против нямаше. След гласуването правосъдният министър Данаил Кирилов, който беше дошъл само за тази точка от дневния ред, обяви какво следва:

"Пленумът на ВСС взе решение, установява основание за предсрочно освобождаване на Сотир Стефанов Цацаров от длъжността главен прокурор на Република България, предлага на президента на Република България неговото освобождаване".

Президентът Румен Радев няма срок, в който да се произнесе по предложението.

Теоретично той може веднъж да откаже да подпише. Но очакванията на екипа на Цацаров са това да стане скоро и още следващата седмица функциите на главен прокурор да поеме Иван Гешев, а Сотир Цацаров да се пренесе в Антикорупционната комисия. Там той ще довърши мандата на Пламен Георгиев, а пък Гешев ще поеме своя 20-ина дни преди 10 януари, когато през 2013  година клетва положи самият Сотир Цацаров.

„След публикуването на указа в Държавен вестник, смяната на върха на прокуратурата може да стане“, каза Боян Магдалинчев.

Нещата вече са пределно ясни – имаме указ на президента за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, имаме решение на НС за г-н Цацаров, безпредметно е вече нещата да се точат и влачат, нито за едната институция, нито за другата е от полза“, отбеляза той.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36