Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танева: 2019 г. завършва с две плащания в сектор "Земеделие"

Десислава Танева
Снимка: БГНЕС

За земеделския сектор 2019 година ще завърши с 2 плащания, очаквани от много от фермерите у нас. Това заяви пред журналисти в Пловдив министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която присъства в Аграрния университет на тържествената промоция по повод завършването на випуск 2019 година.

На 16-и декември ще бъдат преведени парите по схемата "Единно плащане на площ", увери министър Танева:

"Най-очакваното плащане, защото то касае най-много земеделски производители, а на 20-и декември ще изплатим за първи път в същата календарна година схемата за най-облагодетелстваните райони".

По повод поредния призив на пчеларите за по-сериозно подпомагане на бранша заради ниските изкупни цени, министър Танева подчерта:

"Да, пазарната ситуация в момента е трудна за пчелния мед. Това е факт. Това, което ние направихме тази година предоставихме с 20% по-висок бюджет по "Де минимис". Другото подпомагане е в компенсаторните мерки на селската програма, но тя е само за биологично направление. Разбира се, подготвяме и различни нормативни изменения, които са в защита на пчеларския сектор за по-високо подпомагане с по-широк обхват като мерки".

“Предстои да защитаваме подобни политики в хода на дебата за новата обща селскостопанска политика след 2020-а година и се надявам да защитим допълнителни мерки за подкрепа, но това е битка, която предстои", допълни министър Танева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Н. Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна

Н. Пр. Микола Балтажи: Свободата на словото е светая светих за всяка демокрация

Не бих сравнявал Украйна с други държави. Свободата на словото е светая светих за всяка демократична държава, включително за Украйна. Убийствата на журналисти не може да се толерират в общество като украинското. Това заяви в интервю за предаването „12+3“..

публикувано на 21.07.16 в 13:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Запрянов разпореди формированията на Въоръжените сили да бъдат в готовност

Във връзка с усложнената пожарна обстановка в страната министърът на отбраната Атанас Запрянов разпореди всички формирования във Въоръжените сили и модулите им за участие в гасене на пожари да бъдат приведени в готовност за действие при необходимост.  Това..

публикувано на 17.07.24 в 18:57
Андрей Гюров

Андрей Гюров ще обжалва решението, че трябва да освободи поста на подуправител на БНБ

Андрей Гюров ще обжалва решението на Управителния съвет на БНБ да освободи поста на подуправител, съобщи пред журналисти самият Гюров. По думите му ръководството на Банката е взело решението на базата на постановлението на Антикорупционната комисия,..

публикувано на 17.07.24 в 18:49
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар в района на Патра, Пелопонес, Гърция, 9 юли 2024 г.

Балканите остават в плен на горещините

Балканите остават в плен на горещините. Почти навсякъде температурите са рекордно високи, а пожари изпепеляват горски масиви.  Правителството в Скопие обяви кризисна ситуация за следващите 30 дни заради големия брой пожари и продължаващата гореща вълна...

публикувано на 17.07.24 в 18:33

С резолюция ЕП осъжда посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, което не представлява ЕС

Европейският парламент осъжда посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва, което не представлява ЕС и се счита за грубо нарушение на Договорите и общата външна политика на Общността и настоява за последствия за Унгария  - това се казва в..

публикувано на 17.07.24 в 18:32
Ириней Константинов

Ириней Константинов: Имаме нужда от духовен водач като свети Иван Рилски

Винаги сме имали нужда от духовен компас и сме имали такива, връщайки се в историята назад. Те са ни били отправната точка, към която сме вървели. Това каза актьорът Ириней Константинов в интервю пред БНР.  Той се превъплъщава в..

публикувано на 17.07.24 в 18:24
Представители на ПГ на

БСП: Няма как да подкрепим декларацията на ПП-ДБ в този вариант

БСП няма да подкрепи предлаганата от "Продължаваме промяната – Демократична България"  декларация в настоящия ѝ вид. Приемат я само като основа за разговори за кабинет. Това стана ясно от думите на  Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на "БСП за..

публикувано на 17.07.24 в 18:19

Земеделци в готовност за подкрепа при борбата с пожарите

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявява пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня във връзка със зачестилите пожари на територията на страната.  Излъчени са 21 координатори от различни региони, които да окажат съдействие..

публикувано на 17.07.24 в 18:09