Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Медийните рискове за децата - жертви на насилие

Снимка: YOUNICEF

Какво преживяват децата - свидетели и жертви на домашно насилие? Какви са щадящите процедури за събиране на данни от деца - жертви и свидетели? Кои са добрите практики? Върху това ще се фокусират дискусия и обучение в София, които организират Фондация "Асоциация Анимус", съвместно със Сдружение "Институт за социални дейности и практики" с подкрепата на УНИЦЕФ. Ще бъде обсъдена и друга чувствителлна тема за медийното ни пространство - етичното отразяване и мястото на децата в медиите. 

"Първият въпрос, който може би трябва да си зададат - дали е гарантирана безопасността на едно дете и дали начинът, по който аз влизам в контакт и отразявам това дете, няма да повлияе на това то да бъде в още по-рискова ситуация, отколкото е било в момента", каза пред "Хоризонт" Катя Кръстанова от "Асоциация Анимус".

Вторият въпрос според нея е дали не засилваме преживяванията, които трябва да бъдат туширани. Моделът е разработен с подкрепата на УНИЦЕФ и на Асоциацията на европейските журналисти. 

"Те разработиха един пътеводител за това как да бъдат представени случаите на децата в медиите, така че да бъде запазено тяхното лично пространство и да не бъдат въвлечени в по-голям риск и опасност отколкото са", допълни Катя Кръстанова. 

Достоверност срещу анонимност

Недопустимо е в публичното пространство да се появяват снимки на деца в риск и жертви на насилие, коментира тя.

"Самият начин, по който се отразяват историите - прави впечатление, че понякога не само те се засрамват и се вкарват в ситуация да се чувстват още по-виновни, а чисто физически понякога има риск за децата - жертви на насилие, които стават част от различни процедури, свързани с разследване на полицията, дори съдебни процедури. И начинът, по който се представят, понякога буквално ги застрашава", изтъкна експертът.

Желанието да се придаде достоверност всъщност влиза в противоречие с нуждата на детето да бъде анонимно, смята Кръстанова.

"Всъщност журналистическата потребност да се обозначи, за да може аудиторията да придобие директна представа, се конфронтира с това едно дете да бъде скрито, никой да не знае от класа му, че то е жертва на домашно насилие или е преживяло изнасилване. Достатъчно е да се спомене училището, градът и вече е ясно", посочи Катя Кръстанова.

Срам, страх и вина

Най-сериозният проблем при децата - жертви на насилие е, че те изпитват много силно срам, страх и вина.

"Всичко, свързано с издаване на детето, води до това то да бъде сочено. Независимо дали го сочат, защото е жертва на сексуално насилие, дали е дете, което е преживяло или е било свидетел на домашно насилие, или е дете, което е въвлечено в сексуална експлоатация. То започва да бъде идентифицирано с ролята на жертва и да се отнасят с него по този начин", подчерта Кръстанова.

Децата - жертви на насилие имат огромната потребност да не бъдат сочени и разграничавани от другите деца, категорична е тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владислав Христов

Натрупването на многословия в литературата и в кулинарията води до блокиране на сетивата

"Храната е част от основните стимули за творчество и си мисля, че когато храната не се приема само като обект за наяждане тя влиза в сферата на изкуството ", каза за БНР Владислав Христов, той е журналист, поет и фотограф. Автор е на рубриката "Големите творци и храната" в списание "Бакхус". По думите му литературните спорове не трябва..

публикувано на 01.08.21 в 09:00
Барикада от контейнери за боклук по време на генерална стачка в Бейрут, Ливан, 17 юни 2021 г. Стачката беше организирана в знак на протест срещу политическата и икономическа криза в страната на фона на непрекъснатото спиране на тока, високите разходи за живот и ниската покупателна способност, както и неспособността на политическите лидери да сформират правителство.

ЕС готов да наложи санкции на управляващия елит в Ливан

Европейският съюз обяви готовност да наложи санкции на управляващия елит в Ливан във връзка с политическата криза, която е завладяла страната, предаде АФП. В Ливан няма действащо правителство още от експлозията на пристанището в Бейрут през август миналата година. Това доведе страната до най-тежката икономическа криза, описана от..

публикувано на 31.07.21 в 08:07

43-ма бъдещи военни пилоти получиха първо офицерско звание

В Плевен първо офицерско звание получиха 43-ма курсанти от випуск “Раковски“ на Висшето военно въздушно училище „Георги Бенковски“. За проблемите пред единственото висше училище за военни пилоти , възстановено преди година, разказа пред БНР началник бригаден генерал Юлиян Радойски: "През тези години не можаха да натрупат практически опит, но..

публикувано на 30.07.21 в 16:52
Стефан Караджа

„Караул на паметта“ пред паметника на Стефан Караджа в Добрич

„Караул на паметта“ организират учители и ученици от ЕГ „Гео Милев“ в Добрич. Инициативата е по повод 153-та годишнина от смъртта на Стефан Караджа. Младежите са подготвили интересни факти за живота на революционера, направили са и вестник, който е бил издаден през 1935 година със статии и стихове за Стефан Караджа. Това е шестият поред..

публикувано на 30.07.21 в 08:50
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: По време на пандемията медиите бяха рупор на властта

По време на пандемията медиите у нас не са застанали на критична дистанция, а са се превърнали в рупор на властта - това установява проучване на Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), Българския хелзинкски комитет и Сдружение „Маргиналия“. По време на пандемията е констатиран  проправителствен уклон , „особено на..

публикувано на 30.07.21 в 07:58
Лияна Панделиева

Лияна Панделиева: Санторини е много популярно място за фотосесии за двойки

Журналистката Лияна Панделиева посети Санторини заедно с 5 нейни приятели: „За първи път на такова място аз отидох с дрон и всяко излитане с дрона е това великолепно откритие на свободата на птица и изведнъж това, което виждаш се оказва или още по-красиво или фасадата е онова, което скрива нещо, което не е предвидено всички очи да видят",..

публикувано на 29.07.21 в 22:30

Програма „Хоризонт“ на БНР и „Пътна полиция“ започват кампания за намаляване на катастрофите

Програма „Хоризонт“ на БНР и „Пътна полиция“ започват кампания за намаляване на нарушенията от страна на шофьорите и ограничаване на катастрофите. Кампанията се казва „Летните послания на „Хоризонт“ и Пътната полиция“. „Лятото е изключително приятно за всички, защото са във ваканция, започват отпуските и човек си почива. Много е..

публикувано на 28.07.21 в 17:04