Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Русев:

Често жертвите на трудова експлоатация са наети от надлежно регистрирани фирми

Снимка: Архив

"Скрити мрежи: бизнес моделите на трудовата експлоатация" е проучване на Центъра за изследване на демокрацията. То обхваща четири държави - България, Естония, Финландия и Латвия. Според доклада трудовата експлоатация и трафикът са инструменти за извличане на допълнителни печалби на различни нива на икономическата дейност. При това невинаги структурите, които се възползват от трудова експлоатация, са престъпни организации - често явление е законно работещи компании да участват в трудова експлоатация, независимо дали целенасочено, или не.

"Когато говорим за трудова експлоатация една от новите тенденции е, че все по-често има примери, в които легални фирми наемат работници и впоследствие тези работници се оказват в ситуация на трудова експлоатация в различни страни в Западна Европа. И точно този нов и все по-набиращ скорост феномен сме отразили в този последен доклад", каза д-р Атанас Русев от програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията.

България остава страна на произход на жертви на трафик

"Докато, да речем в Балтийските държави, те вече не са само страна на произход на жертви на трафик, но при тях все по-често регистрират жертви на трафик, които се експлоатират - да речем в Латвия, в Естония, преди всичко в сектори като строителство, почистване и т.н. Ние, за разлика от тях, все още заедно с Румъния сме една от малкото европейски страни, които остават преди всичко страни на произход на жертви на трафик", допълни д-р Атанас Русев.

До голяма степен в Западна Европа трафикът на хора се свързва с т.нар. незаконна миграция. "Там голям брой от трафикираните са жертви от Азия, Африка, Латинска Америка, но все още феноменът е, че България и Румъния остават едни от малкото страни, които продължават да са страни на произход на жертви на трафик", допълни експертът

Шествие в София срещу трафика на хора

В капана на трудовата експлоатация 

Другият интересен феномен за балтийските страни и Финландия е, че работници от Украйна все по-често стават жертви на трафик в схеми със законно регистрирани фирми, при които работниците подписват договори, впоследствие биват командировани да работят в чужбина, но попадат в ситуация, в която са експлоатирани: 

"Какво имаме предвид под експлоатирани - обикновено се плаща по-малко, отколкото е договорено. Налагат се различни, необосновано високи такси за различни неща - настаняване, храна, работно облекло, инструменти и т.н. И в един момент този работник разбира - на първия, втория или третия месец, че той няма да получи никога възнаграждението, което му е било обещано, тъй като то се изземва по различен начин от така наречения законен работодател, който го е наел", изтъкна д-р Атанас Русев.

В редица страни има сектори, които се нуждаят от нискоквалифициран труд  - строителство, почистване, земеделие.

"Много често западните фирми работят с дълги вериги от поддоставчици и някъде в тази дълга верига от доставчици се вклиняват такъв тип субекти, които много често дори и самата фирма, която поднаема, няма представа, че работниците на някои от подизпълнителите са експлоатирани. Тя се възползва от това, че някой ѝ е предложил по-евтина работна ръка", подчерта експертът.

Без договори работят най-вече в земеделието

"На първо място трябва да кажем, че този нов тип схеми, те виреят благодарение на голямата сива икономика, възможността лесно да регистрираш фирми, които след това обикновено не плащат никакви данъци, не внасят социални осигуровки за наетите работници. Използват различни пропуски в законодателството, какъвто е случаят с командироването в държави от Европейския съюз. Ограничаването на възможностите за такъв тип фирми да работят безпрепятствено е една от основните стъпки за ограничаването на самия трафик", коментира Русев.

Работниците са свикнали с орязването на права

"Контролът върху спазването на тези трудови права все още не е на задоволително ниво и неслучайно много от тези работници дори не подават сигнали, когато попаднат в такава ситуация в чужбина, просто защото те са свикнали у нас да получават половината си заплата в плик, да не им осигуряват пълните условия за безопасност на труда, да не им плащат редовно заплати или, когато говорим за строителство, да живеят в лоши условия", допълни картината Атанас Русев.

Необходимо е да се провеждат повече кампании за информиране на работниците за трудовите права.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Искра Баева

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и  не е застрашена, ако постигне мир . Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем . Русия не може категорично да спечели войната в..

публикувано на 20.04.24 в 11:11