Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 8-14 декември

Лео Хоулдинг в Амазония
Снимка: Личен архив

АЛЕКС ЧИКОН ЩЕ ПРАВИ ОПИТ ЗА ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА ЕВЕРЕСТ

Алекс Чикон ще направи трети опит за зимно изкачване на Еверест след експедициите си там през зимата на 2016-2017 г. и 2017-2018 г. Преди това испанският алпинист ще плава с екипа си около Южните Шетландски острови до Антарктида, където ще търси нови маршрути и девствени върхове.

"Бях там през 2006 г. и сега ще повторя тази експедиция. После, на 9 януари заминаваме отново за Непал. Там ще започна с Ама Даблам - 6812 м, един от най-красивите върхове. Бил съм в Непал 24 пъти и винаги, когато съм виждал Ама Даблам, съм се възхищавал и съм си казвал, че трябва да го изкача. После ще видим дали ще можем да направим още нещо тази зима" - каза Чикон пред БНР.

ЙОСТ КОБУШ ВЕЧЕ Е В КАТМАНДУ

В Катманду пък вече е 27-годишният германец Йост Кобуш, който ще направи опит за зимно изкачване на Еверест, соло, без допълнителен кислород. Очаква се да пристигне в Базовия лагер на 16 декември. Понеже Кобуш държи изкачването му да е чисто соло, в Базов лагер с него ще са само двама готвачи и един фотограф, който ще го снима в ниските части на планината. В интервю зa "Explorersweb" германецът отчита, че изкачването му на Анапурна през 2016 г. не е било съвсем солово: " Имаше други алпинисти по маршрута, на слизане използвах фиксирани парапети и подслоних един човек в своята палатка. Да, отидох там сам, организирах всичко сам, не използвах помощта на шерпи или допълнителен кислород, но не беше това, което считам за чисто соло" - признава Кобуш, който е на доста ограничен хранителен режим - само растителна храна, без брашно и захар.

ДЕНИС УРУБКО ПРИСТИГНА В ПАКИСТАН

Денис Урубко вече е в Пакистан, заедно с партньора си в предстоящата експедиция - канадецът Дон Боуи, и приятелката на Боуи - Лота Хинца (Мис Финландия 2013). В следващите няколко дни те ще се аклиматизират до 5000 метра височина, след което започват своя трекинг до Базовия лагер на Броуд Пик (8051 м). По план трябва да пристигнат на 23 декември. Целта на Урубко и Боуи е зимно изкачване на осемхилядника, а след това, ако условията позволяват, предстои опит за зимно изкачване на К2.

В края на миналата седмица Урубко присъства на връчването на руските награди за алпинизъм “Стоманен ангел” и “Златен ледокоп”. Руснакът, добил полско гражданство, беше номиниран за “Златен ледокоп” заради соловото си изкачване на Гашербрум 2 по нов маршрут - “Honeymoon”. Церемонията се състоя в Москва. Първата награда за най-добро женско изкачване е за Наталия Телпова и Олга Лукашенко за Пти Жорас (3650 м), по северозападната стена, по комбинация от маршрутите “Anouk” и “Contamine” (ED- 6c>6a+ A0 II P2). “Златният ледокоп” е за Денис Прокофиев, Марина Попова и Николай Матюшин за първото им изкачване на Транго Тауър, Пакистан. Освен Урубко, специален гост на церемонията в Москва беше и непалецът Нирмал Пурджа, който тази година завърши Хималайската корона за 6 месеца и 6 дни.

СИМОНЕ МОРО И ТАМАРА ЛУНГЕР ПРИКЛЮЧВАТ ИЗКУСТВЕНАТА АКЛИМАТИЗАЦИЯ

Симоне Моро и Тамара Лунгер прекарват последните дни от експерименталната си аклиматизация в хипобарна камара в Италия, преди да отпътуват за Каракорум, Пакистан, където ще направят опит за първо зимно последователно изкчаване на Гашербрумите 1 и 2, без слизане до Базов лагер.
Във високотехнологичната камара те вече са постигнали по изкуствен път аклиматизация до 6500 м височина, за да могат после да започнат да се катерят веднага след пристигането си в Базов лагер. 52-годишният Симоне Моро и 33-годишната Тамара Лунгер планират изкачване в лек стил, без допълнителен кислород и без помощта на шерпи. Двамата имат вече няколко зимни експедиции заедно.

АЛПИНИЗМЪТ - СВТОВНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

ЮНЕСКО призна алпинизма за част от световното културно наследство. “Той (алпинизмът - бел.ред.) изисква физически, технически и интелектуални умения, характеризира се със споделена култура, познания за средата във високите планини, историята на катеренето и свързаните ценности", пише в решението на световната организация.

БИГУОЛ В АМАЗОНИЯ

Британецът Лео Хоулдинг (39 г.) и международен екип от още петима катерачи осъществиха успешно бигуол катерене в дъждовените гори на Амазония. Шестимата (и двама местни водачи) са преминали свободно маршрут по 600-метрова надвесена скала в планината Рорайма, на границата между Бразилия, Венецуела и Гвиана. Новата линия започва от британски маршрут, прокаран през 70-те години на миналия век, и продължава по северната стена.

Спускане на екипировката с парашут в основата на скалата, 50-километров преход, обилни дъждове, тарантули и отровни змии са били само част от предизвикателствата пред групата, а двамата им местни водачи са станали първите индианци, изкачили Рорайма. Новият маршрут още няма име и категория на трудност, но Хоулдинг съобщи, че е преминат "почти изцяло онсайт".

МАЙК ХОРН И БЬОРГЕ ОУСЛАН ПРЕКАРАХА 87 ДНИ САМИ ПРЕЗ СЕВЕРНИЯ ЛЕДОВИТ ОКЕАН

Южноафриканецът Майк Хорн и норвежецът Бьорге Оуслан завършиха експедицията си през Северния ледовит океан след 87-дневно самотно прекосяване на Арктика. В края на приключението 53-годишният Майк Хорн е бил спасен от партньора си Оуслан (на 57 г.), след падане в ледените води при -25 градуса. Двамата започнаха прехода в края на август и прекосиха без помощ 1300 км ледена пустош, като преминаха през Северния полюс.

НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ

В края на миналата седмица в София се проведе Държавно първенство по спортно катерене, в дисциплина "боулдър" за деца и младежи. Участваха близо 140 млади катерачи. В класирането по медали начело са децата на СК "42", София с 5 златни и 1 сребърен медал, следвани от НСА и "Алтиус". В шеста група при юношите се наложи да се проведе супер финал за Петър Атанасов и Димитър Русев, които флашнаха осемте боулдъра в състезанието. Петър Атанасов успя да се наложи с 1 опит по-малко и с това донесе петия златен медал за СК "42". Това беше и последното състезание за купа "България 2019". Състезателите на "Алтиус" успяха да спечелят 6 златни купи, НСА - 5, "42" - 2, "Селт", Казанлък - 1.

В неделя пък откриват сезона в ски-алпинизма с традиционното състезание на Боровец, организирано от Българската федерация по катерене и алпинизъм. Дължината на трасето е 3550 м, с денивелация 859 м. Главен съдия е Петко Тотев, трасьор - Георги Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56