Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ през 2019-а: Успешна, но с много предизвикателства

Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Успешна, но с много предизвикателства - така Даниела Дариткова – председател на ПГ на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия, определи изминаващата 2019 година през погледа на управляващата партия. Тя е категорична, че въпреки сътресенията през годината, партията е стабилна в очите на българските избиратели и не очаква предсрочни парламентарни избори.

Амбицията на управляващите за следващата година е да имат възможност да работят спокойно и да изпълнят ангажиментите в програмата си.

„Тонът и в НС, и в изказа на президента не са институционални. Имам големи притеснения по отношение на това, което генерираме като модел на поведение сред българските граждани от парламента“, коментира Дариткова в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Не се печели политически дивидент от това да обругаваш своите противници. Всички трябва да сме ангажирани да намалим агресията в обществото. Отговорността на всички парламентарни групи е много голяма. Трябва да търсим и начин да подобрим доверието в институциите, а когато те се противопоставят една на друга отново с цел печелене на политически дивидент – това не носи полза за никого“, добави тя.

Депутатът призна, че се е променило функционирането на партията след промените в нея и оставката на Цветан Цветанов, но ГЕРБ остава в добра организационна кондиция.

„Функциите на изпълнителната комисия се засилиха сериозно след оставката на зам.-председателя на партията и премахването на тази фигура. Процесите на изясняване на причините за загубата в определени места и търсенето на по-добри организационни решения за структурите в тези места продължават. Ние сме изключително самокритични“. 

Предизвикателствата през 2019-а

„Годината беше наситена с предизвикателства от различно естество – политически, климатични, социални. От гледна точка на политическите предизвикателства смятам, че бяхме категорично успешни. Имаме две изборни победи в изключително сложна ситуация. Имаме и признание в международен аспект – имаме зам.-председател от ГЕРБ на ЕНП. Вярваме, че получихме за пореден път доверието на българските граждани. От друга страна получихме и признание от партиите в нашето политическо семейство в рамките на Европа“, посочи Дариткова.

Вътрешните предизвикателства

Правителството се справяше с всички заложени приоритети, подчерта тя и изказа мнение, че най-големият им успех е бюджетът за следващата година:

„Той категорично е балансиран. Ще харчим толкова, колкото получаваме. В политиката на доходите имаме значителен ръст за следващата година“.

Доказахме своята лоялност като евроатлантически партньори

През 2019-а България категорично заяви своята евроатлантическа ориентация със закупуването на новите бойни самолети, каза още председателят на групата на ГЕРБ и добави:

„В този смисъл доказахме своята лоялност като евроатлантически партньори. Това позиционира България много добре и в международен аспект“.

Оценката

Оценката на рейтинга на България в икономически аспект също дава гаранции за това, че успешно реализираме намеренията си да влезем в чакалнята на еврозоната и чрез този стабилен кредитен рейтинг да привличаме нови външни инвестиции, коментира Дариткова.

Глобалният приоритет - да довършим мандата

„Локалните предизвикателства не трябва да пречат на реализацията на глобалните приоритети, а глобалният ни приоритет е да довършим мандата, като заложените в програмата цели и задачи наистина се изпълнят преди следващите парламентарни избори“, каза депутатът за стабилността на управляващата коалиция.

Диалогът в социалното министерство – много важен

Диалогът не трябва да е само преди приемането на бюджетните промени, а да тече през цялата година, категорична е Даниела Дариткова и каза:

„Диалогът е много важен за социалното министерство и аз имам големи очаквания по отношение на новия социален министър. Смятам, че комуникацията беше проблемът на управлението на това министерство досега“.

Реформите в здравеопазването - не може да са революционни

Реформите в здравеопазването не могат да бъдат революционни, категорична е Дариткова. По думите ѝ те се постигат с диалог, вслушване в експертите и минимално политизиране. Тя смята, че контролът в сектора трябва да бъде завишен.

Нужна е по-голяма устойчивост на законодателството

„Не бива да се прави законодателство по казуси, но за съжаление напоследък, заради динамиката на обществените отношения и честите изблици на напрежение, се налага да се правят такива промени. Трябва да има по-голяма устойчивост на законодателството“, коментира председателят на групата на ГЕРБ относно предложенията за промени в НПК за надзора на главния прокурор. По думите ѝ правната комисия е мястото, където трябва да се вземат окончателните решения.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха ръководствата на държавни институции, екип на Регионалната здравна инспекция, както и представители на..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на намесата на полиция и лекари бебето е живо. Информацията бе потвърдена от кмета на Дулово Невхис..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински съвет, без да се коментират стойността на обезщетението и личните данни на майката, която ще го получи...

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на уволнените от комисията учени, в която те го обвиняват в авторитаризъм.   В позицията на уволнените..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен информационен сайт.  Капитанът на лодката не е подал сигнал към морска охрана, а се е свързал с..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се отвориш за нея, един вид  да направиш жертва. Така писателката и преводач Надежда Радулова..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония. Президентът на РСМ Гордана..

публикувано на 12.09.24 в 18:40