Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Андрей Врабчев: Комунизмът живее вътре в нас

Скулпторът изобрази мумифицирания комунизъм в нашето съзнание и култура

„Ако комунизмът беше умрял като социален експеримент, би трябвало новата социална тъкан да го разгради, да го усвои, разложи и той да изчезне. Той остава, обаче не е жив. Това, което остава след нас, са едни „нетленни“ останки, това са мумиите. Светец не е.“ Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ скулпторът Андрей Врабчев, автор на инсталацията „Мумията на комунизма“, която бе поставена за час на мястото на бившия мавзолей в центъра на София през уикенда.

Скулптурата представлява фигура от стиропор, увита в черен найлон като в саван. Има и сърп и чук, които скулпторът умишлено е скрил, за да няма прекалено плакатно изражение.

„Това е стара моя идея. Мой приятел ми каза: „Това трябва да го реализираш“ и аз реших, че форматът с този тип акции е подходящ. Оригиналният замисъл е доста по-мащабен за постоянно експониране“, каза Андрей Врабчев пред "Хоризонт".

„От една страна като автор страня от политиката, от друга страна, като личност съм ангажиран и граждански, и обществено. Въпреки че позицията ми в изкуството е да не правя политическо изкуство, въпреки че има политическото послание, специално мумията – тя е най-съдържателна като чисто концептуална и скулптурна работа“, подчерта той.

Невидимите останки от комунизма

Инсталацията не е препратка към мъртвото тяло на лидера по принцип и мумифицираното тяло на Георги  Димитров, останало в мавзолея на това място в продължение на десетилетия, категоричен е творецът. „Макар че като политическа личност не го уважавам, по никакъв начин умрял човек или личност не е обект на това“, признава той. Цялата концепция лежи върху неговото наблюдение и усещане за т.нар. преход, който продължава вече 30 години.

„Внушаването, че преход съществува означава, че той е нещо изолирано, а във времето и процесите няма статика. Както човек се ражда и остарява и всичко се променя. Опитът да се внуши, че има преход, че нещо се променя по този начин, е абсурден, тъй като това са процеси. За 90-те години се говори като за някакъв ужас на проява на демокрацията, паднал морал и т.н. Чакайте! Всички хора, активни през 90-те години, са най-истинският продукт  на комунизма. Те са оформени, възпитани, образовани от друга система“, изтъкна Врабчев.

Мумията в нас - паралели с миналото

„30 години след промените България е единствената държава, в която прокуратурата е от сталински тип. Това мумификация ли е? Отношенията между хората, в бизнеса, в ежедневието, разчитането на „наши хора“, на „вратички“ в закона – даже те не са „врати“ в закона, а начин да функционира цялата система успоредно, паралелно. Ами това беше комунизмът – там всичко беше паралелно. И това остана като култура – да прескачаш, да нямаш отговорност – тези неща останаха като напластяване. Мисленето, че държавата е вездесъща, че пари се дават за нещо, че някой може изцяло да реши един проблем. Отсъства изцяло съзнанието за личната отговорност, за ролята на индивида в това да има демокрация, да има нещо различно. Това е мумията в нас. Аз затова казвам, че нашето съзнание и нашата култура са всъщност мавзолеят на тази мумия.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоп кадър от видео репортажа на Ася Пенчева

Съдба на бездомник в студените месеци/Видео/

Ограниченията заради коронавирусната инфекция засегнаха бизнеса, образованието, културата и възможностите ни за живо общуване. Тъй като няма начин да се степенува коя сфера на живота ни е най-пострадала, ще прибавим към списъка с поражения една голяма група от хора - бездомниците. В зимните месеци грижата за бездомниците в Русе е основно на..

публикувано на 02.12.20 в 15:57

Японско-български проект показва как чрез минералния ресурс София може да се превърне в термален град

В края на миналата седмица японският архитектурен екип Kengo Kuma & Associates представи пред "Софпроект - София" план идеите си за връщането на функцията баня на Централните минерални бани в София. „Много отдавна се интересувам от Централните минерални бани“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ архитект Йоши Ямазаки от архитектурно..

публикувано на 02.12.20 в 13:55
Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново

Дипломирали се акушерки стават Covid сестри във великотърновската болница

В Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново току-що дипломирали се акушерки се преквалифицираха в Covid сестри. Лечебното заведение търси доброволци, които да извършват куриерски услуги между отделенията, лабораторията и болничната аптека. „ Умората у медиците е огромна, най-тежко ни е, че не можем да докоснем пациентите, да..

публикувано на 02.12.20 в 13:17

Млад лекар спаси в студа избягал дементен пациент с коронавирус

Млад лекар след смяна в Covid отделението на болница „Токуда“ в София успя да издири и да върне в лечебното заведение възрастен мъж с деменция, избягал през авариен изход.  „Беше късно, полунощ. Пациентът беше леко дементен, объркан, заразен с Covid, просто нямаше как да го оставим да си тръгне. Бяхме съобщили на близките, на РПУ в Лозенец –..

публикувано на 02.12.20 в 10:01
Регионален исторически музей Шумен

Археолози разкриват факти за живота на хора по нашите земи преди 7000 години

От десетина години екип на Великотърновския университет с ръководител доц. Стефан Чохаджиев, преподавател по праистория, ръководи разкопки край шуменското село Сушина, точно в чашката на язовир "Тича". Засушаването и спадането на нивото на язовира позволява да бъдат направени археологически открития за това как са живели хората по нашите..

публикувано на 02.12.20 в 09:44
Милен Атанасов и Биляна Бонева

Журналистите Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории в книга

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели". Всеки от разказите в нея съдържа много други истории, които не престават да дават начало на още по-нови истории. Очаква се книгата да бъде в продажба от 14-и  декември.  Милен и Биляна са лица,..

публикувано на 01.12.20 в 15:56
35 СУ „Добри Войников“ в София

Ученици от 35-о училище в София успяха да създадат лаборатория по химия

Фондация "Малките стъпки" изпълнява проект "Гражданско образование чрез ученическо участие". Проектът е започнал през февруари тази година, в началото на втория учебен срок в 35-о училище "Добри Войников" в София, в часа на класа за гражданско образование на децата и за формиране на техни идеи за промяна на средата около тях. Това каза за БНР..

публикувано на 01.12.20 в 12:35