Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Експерт предлага план, който би осигурил 40 000 куб. м вода на ден в яз. "Студена"

Язовир „Студена“
Снимка: БГНЕС

Предлагаме реален план за излизане от кризата в Перник. Част от него беше предложена още на 7 ноември 2019 г. на сегашния кмет. Това каза за БНР инж. Атанас Русев, участник в двата експертни съвета в МРРБ посветени на кризата с недостига на вода в яз. „Студена“.

В предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ той обясни:

„Нашата идея е да обединим всички води във Витоша, които знаем какви са – през последните 2 месеца ние сме направили обходни терени, проверили сме абсолютно всичко и считаме, че по тази линия можем да прекараме между 300 и 700 литра в секунда вода при това маловодие и те да стигнат до язовир „Студена“. Други части от плана ни са заети с други, допълнителни водоизточници, от които може между 100 и 200 литра в секунда да добавим в яз. „Студена“. Тази вода, за която говорим е чиста, питейна, планинска вода“.

Русев посочи, че сборно мерките биха осигурявали в язовира около 40 000 куб. м вода на ден.

„Имам уверението, че на практика днес ще бъде получен отговор дали ще бъде приет нашият план или не. Значи все още чакаме одобрение….“.

Русев е категоричен, че голяма част от експертите във ведомствата се страхуват да поемат отговорност за действията си по време на криза, но подчерта:

„Още 10 дни прогнозата ще е подходяща. В момента, когато стане студено, цялата тази вода ще замръзне в планината и наистина вече няма да има вода и никой не може да я докара, просто защото ще замръзне“.

Експертът допълни, че помпите, с които се е отклонявала вода към Радомир „от 30 години не са спирали“, отклонявайки по 100 литра в секунда.

Т