Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Стоев: Продавачите на омраза дават лесни отговори

Слави Стоев
Снимка: Ани Петрова

Как се продава омраза, но и как се противодейства на омраза? Отговори търси Слави Стоев чрез написаното в книгата "Продавача на омраза". Той е основател и съдружник в консултантската организация "Ин мениджмънт", където е зает основно с проекти за промяна и управление на организационната култура и повишаване на лидерския капацитет.

Купуваме омраза още с първото кафе 

"Продавачът на омраза" е нещо, което ми изникна като понятие, като дума в главата, една сутрин, стандартната, обичайна сутрин, в която пием кафе и бързаме да си зацапаме съзнанието, влизайки в информационния поток. И една след друга ми попаднаха три, просто така стана, че три статии една след друга, които отворих да прочета, бяха много еднотипни в тази си функция, в това си свойство - те всъщност продаваха омраза", каза в предаването "Хоризонт до обед" авторът на книгата - психологът Слави Стоев.

Аристотел е казал: "Много е лесно да си ядосан, трудно е да разбереш защо си ядосан, на кого трябва да си ядосан и как да изразиш гнева си", припомни Стоев.

"Когато има нещо, което ни дразни, което ни възмущава, колкото по-силно е то, толкова по-склонни сме ние да търсим някакви радикални, универсални решения. Те много рядко са истинските. Много рядко простите обяснения на света са верните обяснения на света", посочи психологът.

Спонтанно много лесно влизаме в негативните емоции, каза той.

Продавачите на омраза дават лесни отговори

"Да се върнеш към себе си и да помислиш какво аз всъщност искам, от какво аз имам нужда и как да се погрижа за себе си и да се опиташ да разбереш цялата сложност на света не е естествен механизъм на наша реакция, на реалност. Ние имаме склонност да търсим лесни отговори и продавачите на омраза точно това правят. Ние го живеем това наистина постоянно, защото светът става все по-сложен, все по-объркан и ние имаме все по-голяма нужда от прости отговори", изтъкна Слави Стоев. 

В книгата авторът представя своите възгледи за продажбата на новини.

Филтър на новините

"Една от перспективите, в които може да се мисли тази история, е именно как ние да се опитаме да разбираме разликата между мнение и факт, как да се опитаме да осмисляме реалността така, че да филтрираме новините и да разбираме какво стои зад тях", допълни писателят.

Ако ние заедно се грижим за нашите интереси, за нещата, които наистина са важни за нас, много по-трудно ще ставаме жертва на злонамерени интереси, на индивиди или малки групи от хора, смята Слави Стоев.

"Много е лесно да обвиняваш индивида - обвиняваш премиера, обвиняваш президента, обвиняваш кмета, обвиняваш началника си, обвиняваш началника на училището на детето, където твоето дете се обучава. Това е лесно, но не е ефективно, защото проблемите най-често са в системите и проблемите най-често са в начина, по който ние лично участваме в тези системи, какъв е начинът, по който ние действаме", коментира още Слави Стоев пред "Хоризонт". 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15