Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край метростанция от третия лъч на метрото

Поставят тротоарни плочки за незрящи като рушат току-що направена настилка

Има ли нарушения в технологията и оскъпява ли се ремонтът

Съмнение за разхищение на обществени средства се появиха покрай сигнал за нередности при ремонт на тротоарна настилка в София. Сигналът е подаден от бившия депутат Иван Сунгарски. Става въпрос за тротоар на бул. „Патриарх Евтимий“ между бул. „Витоша“ и ул. „Княз Борис I“ в посока Петте кьошета.

Двойна работа?  

Според Иван Сунгарски при ремонта на тротоарната настилка току-що поставени бетонни павета се режат и на тяхно място се поставят плочки с релефна повърхност за незрящи граждани.

"Още когато се поръчват тези настилки на изпълнителя, калъпите, които трябва да направят тези елементи, които да бъдат осезаеми за хората с увреждания, се правят по съответния вид, т.е. със съответното оребряване, а не след това да се режат един път поставени настилки и да се слагат други", смята Сунгарски.

Когато настилката е много по-дебела от необходимата, обществото плаща по-висока цена, защото тези материали се продават на кубичен метър, а не на квадратен метър, допълни той. "И всичко това оскъпява поне двойно капиталовложенията, които трябва да направи общината, разбирайте ние като данъкоплатци", коментира ексдепутатът.

Ремонтът на тротоара е част от изграждането на нова метростанция по протежението на третия лъч на метрото, възложителят е "Метрополитен" - София.

Планирано ли е поставянето на плочки за незрящи

От "Метрополитен" обясняват, технологията на работа е спазена. Първо се монтират настилките на тротоарите, след това в обхвата на тактилната лента за незрящи се изваждат паветата, монтират се лентите и се изрязват паветата до фугата около тях. По такъв начин са направени всички тротоари с тактилни ленти за незрящи. Тротоарите са част от проекта на метростанцията като възстановяване на вертикалната планировка, пътните платна и тротоарите след завършване на строителството.

Преди да се разреши строителството, част от инвестиционния проект би трябвало да съдържа системите за ориентация и за достъпна среда, уточни за "Хоризонт" Борис Милчев, правен консултант към Камарата на архитектите. В случая той смята, че "или изпълнителят е допуснал грешка, или инвестиционният проект не е съдържал съответната част".

"Технологията също е предопределена от инвестиционния проект. Качеството е предмет на самата обществена поръчка и на минималните изисквания, които са заложени в инвестиционния проект. Така че изпълнителят това, което трябва да прави, е да спазва точно поставените изисквания на инвестиционното проектиране", посочи Милчев.

Наземната и подземната инфраструктура

"В тротоарите и в улиците се прокарва цялата улична мрежа на техническата инфраструктура. Кметът на общината е лицето, което трябва да координира наземното и подземното строителство, което последните години очевидно не се прави", коментира Борис Милчев и дава примери. 

"Съвсем очевидни са хаотично разположените шахти, кутиите на далекосъобщителните и енергопреносните оператори също са хаотично разположени. Инвестиционният проект би трябвало за настилката би трябвало да обхваща и съответните корекции в подземните мрежи на техническата инфраструктура. Това не се прави в последно време", подчерта Милчев. 

Изпълнителят не може да предаде обекта, ако не е възстановено околното пространство в първоначалния му вид, припомни Милчев. "Има гаранционни срокове, които са уредени нормативно, могат договорно да се удължават повече", допълни юристът.

За детайли чуйте звуковите файлове.

Снимки: Калоян Гуглев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37