Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Край метростанция от третия лъч на метрото

Поставят тротоарни плочки за незрящи като рушат току-що направена настилка

Има ли нарушения в технологията и оскъпява ли се ремонтът

Съмнение за разхищение на обществени средства се появиха покрай сигнал за нередности при ремонт на тротоарна настилка в София. Сигналът е подаден от бившия депутат Иван Сунгарски. Става въпрос за тротоар на бул. „Патриарх Евтимий“ между бул. „Витоша“ и ул. „Княз Борис I“ в посока Петте кьошета.

Двойна работа?  

Според Иван Сунгарски при ремонта на тротоарната настилка току-що поставени бетонни павета се режат и на тяхно място се поставят плочки с релефна повърхност за незрящи граждани.

"Още когато се поръчват тези настилки на изпълнителя, калъпите, които трябва да направят тези елементи, които да бъдат осезаеми за хората с увреждания, се правят по съответния вид, т.е. със съответното оребряване, а не след това да се режат един път поставени настилки и да се слагат други", смята Сунгарски.

Когато настилката е много по-дебела от необходимата, обществото плаща по-висока цена, защото тези материали се продават на кубичен метър, а не на квадратен метър, допълни той. "И всичко това оскъпява поне двойно капиталовложенията, които трябва да направи общината, разбирайте ние като данъкоплатци", коментира ексдепутатът.

Ремонтът на тротоара е част от изграждането на нова метростанция по протежението на третия лъч на метрото, възложителят е "Метрополитен" - София.

Планирано ли е поставянето на плочки за незрящи

От "Метрополитен" обясняват, технологията на работа е спазена. Първо се монтират настилките на тротоарите, след това в обхвата на тактилната лента за незрящи се изваждат паветата, монтират се лентите и се изрязват паветата до фугата около тях. По такъв начин са направени всички тротоари с тактилни ленти за незрящи. Тротоарите са част от проекта на метростанцията като възстановяване на вертикалната планировка, пътните платна и тротоарите след завършване на строителството.

Преди да се разреши строителството, част от инвестиционния проект би трябвало да съдържа системите за ориентация и за достъпна среда, уточни за "Хоризонт" Борис Милчев, правен консултант към Камарата на архитектите. В случая той смята, че "или изпълнителят е допуснал грешка, или инвестиционният проект не е съдържал съответната част".

"Технологията също е предопределена от инвестиционния проект. Качеството е предмет на самата обществена поръчка и на минималните изисквания, които са заложени в инвестиционния проект. Така че изпълнителят това, което трябва да прави, е да спазва точно поставените изисквания на инвестиционното проектиране", посочи Милчев.

Наземната и подземната инфраструктура

"В тротоарите и в улиците се прокарва цялата улична мрежа на техническата инфраструктура. Кметът на общината е лицето, което трябва да координира наземното и подземното строителство, което последните години очевидно не се прави", коментира Борис Милчев и дава примери. 

"Съвсем очевидни са хаотично разположените шахти, кутиите на далекосъобщителните и енергопреносните оператори също са хаотично разположени. Инвестиционният проект би трябвало за настилката би трябвало да обхваща и съответните корекции в подземните мрежи на техническата инфраструктура. Това не се прави в последно време", подчерта Милчев. 

Изпълнителят не може да предаде обекта, ако не е възстановено околното пространство в първоначалния му вид, припомни Милчев. "Има гаранционни срокове, които са уредени нормативно, могат договорно да се удължават повече", допълни юристът.

За детайли чуйте звуковите файлове.

Снимки: Калоян Гуглев

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Селските къщи за гости в Триград - хит в предпочитанията за празниците

Селските къщи за гости са хит в предпочитанията за предстоящите празници. Девинското село Триград и околностите са сред предпочитаните дестинации за туристите, които вече са резервирали места за Коледа и за Нова година .  Триград е известно с природните си забележителности и с уникалната си природа. С мястото се свързва митът за Орфей, който се..

публикувано на 24.11.20 в 18:27

На екскурзия – до Турция може, у нас – не

Заповедта на здравния министър от началото на ноември, с която се преустановява провеждането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната, не е изчистена и не е конкретизирана, твърдят туроператори. Те не виждат логика в това екскурзиите в страната да са забранени, а автобусните екскурзии до съседна Турция например –..

публикувано на 24.11.20 в 12:55

„Тренд“: 40% от българите смятат Covid-19 за биологично оръжие

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Малко над една трета смятат, че Covid-19 не е по-опасен от сезонния грип. Данните са от проучване на агенция „Тренд“.  Според половината от българите коронавирусът е изкуствено създадена болест. 45% са на мнение, че ваксина..

публикувано на 24.11.20 в 12:26

Необходима е възстановителна програма за Covid пациенти на интензивно лечение

Мултидисциплинарен екип трябва да изготви програма за преболедували коронавирусната инфекция в интензивни сектори, за да се намалят дълготрайните усложнения и с цел максимално бързо възвръщане на силите. Това каза пред БНР  управителят на Спортния диспансер в Пловдив д-р Влатко Глигоров. Според него програмата следва да бъде подготвена от ф..

публикувано на 24.11.20 в 12:25

Таксиметровият синдикат готов да разпъне палатки пред Министерството на транспорта

Националният таксиметров синдикат изразява готовност за протестни действия във връзка със  законови промени, инкриминиращи незаконния превоз на пътници . Още от края на 2019-а тече  обединяване на позиции в бранша по темата нерегламентирани превози , припомни пред БНР Красимир Цветков, председател на синдиката. По думите му този тип превози..

обновено на 23.11.20 в 14:28
Юлиан Попов

Юлиан Попов: В Черно море има подходящ вятър за енергия

За пръв път Европа има стратегия за възобновяемата енергията от разположени в морето инсталации. Тя беше представена в края на миналата седмица. В нея присъства и Черно море, което за пръв път попада в стратегически документ, свързан с производството на ток от офшорен вятър. Стратегията поставя изключително високи цели, а за постигането им според..

публикувано на 23.11.20 в 10:32
Биляна Вутова

Биляна Вутова: Важно е да останем свързани в изолацията

„От началото на тази година периодът , в който се намираме, е много предизвикателен за всеки един от нас и поотделно като човешко същество, а и разбира се за всички нас в контекста на семействата ни и отношенията в тях“, каза за БНР психологът Биляна Вутова. За някои от семействата изолацията е поставила на дневен ред въпрос -..

публикувано на 22.11.20 в 19:45