Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от столично училище получиха коледен подарък от БНР

Росица Кавалджиева с децата от ОУ "Тодор Каблешков"
Снимка: Ани Петрова

С нови книги се сдоби библиотеката на 75-о Основно училище „Тодор Каблешков“ в столичния квартал „Факултета“. Децата получиха дарение от екипа на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио. Инициативата е на музикалния редактор и водещ на предаването „Каста дива“ Росица Кавалджиева и на български издателства на детски книги.

„Много сме щастливи, че сме тук“, каза Росица Кавалджиева, която за пореден път е с благотворителна кауза сред децата:

„Защото Българското национално радио е това, което е призвано да бъде най-близо до хората и не само в навечерието на един от най-светлите празници - Рождество Христово, но през цялата година, винаги и навсякъде“.

Един от любимите гласове на Радиото - Таня Величкова, която вече е част от преподавателския екип на училището, беше радостна, че децата веднага започнали да четат книжките:

„Ето, първата книжка, която чух до мен да четат, беше „Франклин и коледният подарък“. Може би, защото е Коледа. Обаче виждам, че всички книжки, които са в ръцете им, нетърпеливо ги разлистват. Така че, оттук нататък ще имаме много хубави дни в четене на прекрасни приказки“.


Освен че обичат да получават подаръци, децата от училището сами организират и се включват с желание в благотворителни акции. За последните си предколедни инициативи, с които помагат на по-бедни свои връстници, те разказаха пред „Хоризонт“:

„Събрахме се ученическият съвет и намерихме наши по-малки дрехи и раздадохме дрехите. Децата, които ги получиха, бяха много радостни, прегръщаха ни и ние се чувствахме някак много хубаво. Отвътре ни беше много готино“.

„Най-важното беше, че е анонимно, защото ще им е неудобно пред целия клас да им дадем дрешките. Трябва да е анонимно и те се зарадваха“.

„Хората казват - ако не направиш едно добро дело, си живял напразно“.

„Ние като учители искаме да им предадем точно това послание - че от тях зависи да променят живота си така, както го искат. Да го направят такъв, какъвто го искат – да бъде той по-добър за тях и за техните родители и за всички техни приятели. Така че знанията, които придобиват в училище, ще им помогнат точно за това - да изберат осъзнато своя път, да направят живота си такъв, какъвто смятат, че той трябва да бъде и да имат уменията да го постигнат“, каза още Таня Величкова.

Повече чуйте от звуковия файл с репортажа на Евелина Стоянова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Прокуратурата протестира предсрочното условно освобождаване на Биляна Петрова

Окръжна прокуратура Сливен протестира пред Апелативен съд – Бургас предсрочното условно освобождаване на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост". На 3 юли Окръжен съд Сливен е постановил освобождаването, но информацията за това решение стана известна едва днес.  Петрова няма да бъде освободена, докато не се вземе решение от..

публикувано на 11.07.24 в 18:59
Димитър Главчев

Димитър Главчев няма обяснение защо президентът бави връчването на втория проучвателен мандат

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство: "Сигурно президентът Радев има някакви съображения по темата, тъй като знаете, че не е записан конкретен срок в Конституцията за връчване на мандата, но се смята, че..

публикувано на 11.07.24 в 18:55
Снимката е илюстративна.

53 млн. лв. за проекти на производители и преработватели на земеделски стоки за изграждане на ВЕИ

Близо 53 милиона лева е безвъзмездната помощ, с която ще бъдат финансирани проекти на производители и преработватели на земеделски стоки за изграждане на ВЕИ. Приемът  на проектни предложения започва днес и ще продължи до 11 октомври. Допустими за подпомагане в този прием по Подмярка 4.2 са инвестиции за закупуване и инсталиране на..

публикувано на 11.07.24 в 18:53