Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екологично преди Коледа

Доц. Величко Гагов: Купувайте елхички от специално създадени плантации

Продават ни в саксии дръвчета без корени

Снимка: БГНЕС

Да се създават плантации за отглеждане на дървесни видове за коледни елхи - за това призова доц. д-р Величко Гагов. Той е дългогодишен преподавател по горска генетика и селекция в Лесотехническия университет в София. 

"Да участваме активно за запазване от сеч на най-хубавите елхички от естествените насаждения, с които гората се възобновява и ни дарява с кислород, чист въздух и вода", апелира Величко Гагов.
 

Някои от елхите за Коледа се произвеждат в разсадници, но голяма част все още се добиват от горите, които са бъдещето на подрастващите, изтъкна той.

Елхички от плантации

"И затова моят призив е да се добиват само елхички от специално създадени за целта плантации. С един призив към родителите и децата: "Мили дечица, за коледните и новогодишни празници украсявайте вкъщи само елхички, отгледани и добити от създадени специално за целта плантации".

Най-хубавите български ели растат в специално създадени плантации за добив на коледни елхи, отбеляза специалистът. Величко Гагов смята, че трябва да се създават повече такива плантации.

Доц. Величко Гагов е селектирал над 400 елови дървета. "На базата на тези 400 дървета е създадена единствената в България и в Европа семеносеща, семепроизводствена градина за ела, от която се добиват много ценни семена за производство на фиданки", обясни доц. Гагов в предаването "Хоризонт до обед".

Отсечени, без корени, в саксия

Много често елхите се отсичат от гората, търговците ги слагат в саксии, но тези ели нямат корени и не могат да бъдат засадени, поясни университетският преподавател.

"И затова трябва да се внимава много, когато се купуват елхички, отгледани в контейнери. Аз отглеждам такива елхички, но в контейнерите те престояват 4-5 години, адаптират се към контейнерите, могат да растат в тях".

Доц. Гагов даде пример за неправилно изсичане на дървесни видове за коледни елхи.

"Не искам да злепоставям някои колеги, възмутих се - онзи ден ми донесоха едни снимки от югозападна България, където безобразно се секат елови култури за коледни елхи и по този начин както културите, така и в естествената гора се унищожава всичко най-хубаво, което е бъдещето на гората", каза още Величко Гагов.

Тази година коледните ели в зависимост от размера на дръвчето се продават на цена между 50 и 60 лева, борчето струва 30 лева, а смърчът се търгува за 10.

Интервюто и анкетата можете да чуете в звуковите файлове

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Каравасилев мечтае да създаде закон в астрономията или физиката

Никола Каравасилев мечтае след време да има закон в астрономията или физиката, който да носи неговото име. Едва на 30 години той е създал училище „Наука за деца”, където преподава физика и астрономия на ученици от първи до пети клас и на шест годишни, води школи за подготовка за състезания по физика и астрономия. Наричат го наследник на..

публикувано на 27.07.21 в 13:46

Достъпно е приложение за подаване на сигнали за незаконни дейности в горите

Вече е достъпно приложение за подаване на сигнали от граждани относно съмнения за незаконни дейности в горите. То е  zashtiti.gorata.bg „Безусловно вярвам, че всички политики, политици, всичко, което се случва в държавата следва нагласите  - обществените и желанията на всички нас - на хората и на обществото. Ако ние като общество развием..

публикувано на 27.07.21 в 12:13
Велина Тодорова и Венелин Стойчев

Учебникът по гражданско образование като карта и компас за бурните води, в които плуваме

„Няма дефиниции за наузбряне, няма дати, няма имена. Опитахме се да направим учебника като разказ, като приказка , която повече да дава смисъл, отколкото да дава определения.“ Това обясни пред БНР  социологът и политолог Венелин Стойчев, който е сред авторите на един от учебниците по „Гражданско образование” за зрелостниците. Преди..

публикувано на 27.07.21 в 09:06

Цветни хвърчила ще изпъстрят небето над Черноморието на 6 места

Огромни цветни хвърчила ще изпъстрят небето над Черноморието на 6 места. Събитието ще се проведе на 21 и 22 август.  Основен принос в организацията на фестивала през годините имат Клуб „Асто – Въздушни чудеса“, Сдружение за опазване на дивата природа (СОДП) и фонд „Култура“ към Община Варна. Ще бъдат представени хвърчила с формата на..

публикувано на 27.07.21 в 08:36

Богата реколта на кайсии отчитат производители от Силистренско

Богата реколта на кайсии отчитат производители от Силистренско. Въпреки това има опасност част от продукцията да остане по дърветата, защото берачите не достигат. На места се жалват и от по-ниското качество на плода, заради лоши препарати, а от там и по-ниска изкупна цена. Други пък отчитат завръщане на българската кайсия на родния пазар...

публикувано на 26.07.21 в 17:23
Снимката е илюстративна

Популярни ли са у нас лентите в помощ на човек със скрити увреждания

Проект, популярен в Европа и света цели да подпомага близки на хора със скрити увреждания като аутизъм, синдром на дефицит на внимание, деменция, болест на Крон, страдащите от пътуване чрез раздаването на лента , която е знак, че деца или възрастни имат скрит проблем. Този проект у нас не е все още популярен. „Има една изключителна..

публикувано на 26.07.21 в 11:48

Започна инициатива "Приказна ваканция 21" за деца в библиотеката в Разград

За 11-та поредна година регионалната библиотека в Разград   „Проф. Боян Пенев“ започна инициатива за деца  и ученици.  Тази година тя е озаглавена  "Приказна ваканция 21", а целта е  да приобщи децата към четенето на книги и затова ще помогнат местни творци, писатели, художници. Заниманията с децата ще се провеждат всеки понеделник, сряда..

публикувано на 26.07.21 в 11:25