Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С творби на ярки имена в българското изкуство

Изложба напомня за едно от първите арт пространства в София

Галерията на бившата улица "Търговска" просъществувала няколко години

"Карловски двор", Никола Танев
Снимка: СГХГ

Софийската градска художествена галерия (СГХГ) представя последната си изложба за 2019 г. Тя е озаглавена „Галерия на 6-те” и се посвещава на 120-годишнината от рождението на Дечко Узунов.
      

Артистичният разказ връща публиката в първите месеци на 1927 година. Тогава на столичната  улица „Търговска“ №2, която вече не  съществува, е създадено ново художествено пространство. Галерията е открита със съвместна изложба на Никола Танев, Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов.

„Инициативата за тази галерия е на художника Никола Танев. Трябва да кажем, че в тези години всички те са млади, но вече с не малко изложби, особено Никола Танев, който много пътува навън. След поредната си изложба в Букурещ той се връща доста окрилен и решава да предложи да се направи подобна галерия тук“, разказа в предаването „Хоризонт до обед“ директорът на СГХГ Аделина Филева.

„Такива инициативи стават със съмишленици, с приятели. Така всъщност той кани своите приятели – Дечко Узунов, Сирак Скитник, Иван Лазаров, Иван Пенков. Той ги събира и галерията се открива с първата изложба с техни произведения.“

Изящни и приложни изкуства

Тази галерия не е била само за изящни изкуства, но и за приложни, уточни Аделина Филева. „Например в нея се случва една от първите изложби, свързани с графиката. Там участват едни от интересните български графици.“

За жалост това хубаво дело, което променя пътя на художествения живот в София, просъществува кратко – три години. „Една галерия иска много енергия, много грижа. Ние знаем, че всеки художник е обърнат много към своето творчество, докато галерията иска допълнително време, подготовка на експозиции. Но пък тази галерия оставя трайна следа.“

За изложбата са подбрани ранни творби на авторите – от периода, в който те създават галерията и малко по-късни, когато вече е разпознаваем техният характерен маниер на работа, посочи Аделина Филева. „Има работа, които не са показвани от десетилетия, повече от 30-40 години, или пък други, които за пръв път излизат в злата на галерията.“

За да се случи това са помогнали художествени галерии от Русе, Пазарджик, Карлово, Шумен, Стара Загора. Колекционери също са предоставили произведения за изложбата.

Сред подбраните творби са "Портрет на Виолета Йонова" на Борис Денев, "Падналия другар" на Иван Лазаров, "На чешмата" на Иван Пенков, "Пейзаж" на Сирак Скитник, "Карловски двор" на Никола Танев и "Портрет на Иван Тутев" на Дечко Узунов, който е нова придобивка на градската галерия.


Чуйте повече за изложбата в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за старите гайдари и учители в НУФИ "Широка лъка''

Предаването "Пътувай с "Хоризонт" ни връща към спомена за старите гайдари и магията на тяхното изкуство. Дафо Трендафилов, Михал Калфов, Манол Ташков са изпълнители от Гела, които поставят начало на гайдарското надсвирване. Те са и първите учители в музикалното училище в Широка лъка по каба гайда, разказа Щильон Неделчев, който преподава..

публикувано на 05.08.24 в 18:06

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В деветото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Коментар на водещата: отзвук от церемонията-спектакъл при откриването на Олимпийските игри в Париж и от първия спектакъл на музикалната поема “Рилският пустинник“ по музика на отец Кирил Попов на..

обновено на 05.08.24 в 15:47
Марина Великова

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна.  За мен е предизвикателство, но и голяма радост, обясни Великова в предаването "Преди всички". "Това представяне е в рамките на празненствата по случай три години от влизането на научно-изследавателския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ във Висшето..

публикувано на 02.08.24 в 14:57

Михаела Аройо представя хората от Бесарабия, които сънуват на български

Галерия "Синтезис" представя изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо. Това е първото цялостно представяне на дългосрочния й фотографски проект, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна. През 2023 г. той е финалист за наградата на Magnum Foundation Inge Morath. Изложбата може да бъде посетена до..

публикувано на 02.08.24 в 13:24
 Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски представя новия сезон на Радиооркестъра

Константин Илиевски започва своя втори сезон като главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. След успешния и вълнуващ изминал концертен и звукозаписен сезон предстои новият 2024/2025, който се очаква да е предизвикателен и амбициозен. Той ще бъде открит на 27 септември с концерт в зала "България" от 19.00 часа..

публикувано на 02.08.24 в 12:33

Интервю с китара, не само с китарист? Възможно, ако е китарата на Ангел Демирев

Сред останалите вдъхновения на Демирев, за да свири "бамбашка" , както сам казва преди десет години, е Джон Маклафлин . Джон Маклафлин, "Snarky Puppy" и Илхан Ерсахин - в 11-ия фестивал "A to JazZ" " Като бях малък, мечтаех, всеки тон, който слушах, беше безкрайно съзерцание. Неговата музика ме докосва..

публикувано на 01.08.24 в 13:40

Започва шестото издание на фестивала "Неотъпкана пътека"

Шестото издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" ще се проведе от 1 до 4 август . То събира музиканти от България и САЩ, които изпълняват обичани, а също и малко познати, и съвсем нови произведения.  Първият концерт е в четвъртък, 1 август, в Културния дом на Гоце Делчев от 19.00 ч . с произведения от Йохан Себастиан Бах,..

публикувано на 01.08.24 в 12:28