Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК оценява ефекта от връщането на камионите по пакета "Мобилност"

| обновено на 18.12.19 в 17:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще направи допълнителна оценка на влиянието на клаузите от пакета "Мобилност" за връщането на камионите на 8 седмици в страната, в която те са регистрирани, както и на ограниченията за комбинираните транспортни операции, съобщи говорител на Комисията.

Каква е целта на оценката, съобщи говорителят на Комисията по въпросите на транспорта Стефан де Керсмекер:

"Комисията изразява съжаление за тези две клаузи, тъй като те не изглеждат в синхрон с амбициите на Зеления пакт и доброто функциониране на общия пазар. Затова Комисията иска да направи оценка точно на тези две разпоредби".

Де Керсмекер уточни, че споразумението по пакета ще бъде разгледано на заседание на посланиците на страните-членки, а решението на Комисията е отделно и засяга влиянието на тези две клаузи върху Зеления пакт. След оценката Комисията ще реши дали ще направи допълнителни законодателни предложения в тази насока. Говорителят не се ангажира със срока, в който оценката ще бъде направена. 

Миналата седмица бе постигнато споразумение по пакета между Комисията, Европейския парламент и Съвета. Клаузите за връщането на камиона в страната отправна точка на 8 седмици, както и на водача на 4 седмици, предизвикаха негодувание сред част от периферните страни, сред които и България. Те заплашиха, че ще заведат колективен иск в Съда на ЕС.

Росен Желязков

В преходния период в пакета "Мобилност" остава намерението на България да заведе съдебен иск.

Това заяви в извънреден брифинг министърът на транспорта Росен Желязков по повод решението на ЕК. Министърът посочи, че позицията на България е ясна, категорична и не търпи промяна. 

България е окуражена, че комисията, със своите изявления и подход, наистина следва едни основен принцип - синхрон на политиките и пропорционалност към всички държави членки, каза още Желязков:

"Много ясно изразяваме нашата позиция по отношение на вижданията ни като държава членка за целите на пакета за "Мобилност". Ясно е посланието, и това днес беше подчертано и от говорителите на Комисията, позицията на нашият премиер за това, че България твърдо и неотклонно ще следва поведението, свързано с отстояване на правата, в това число и завеждането на дело. Ние в края на краищата не търсим в лицето на комисарите разделението на комисари от Алианса, от неутралните или от единомислещите. Ние търсим в лицето на Комисията позиция, която самата Комисия, като изпълнителен орган и като предложител на основните политики и като гарант за тяхното спазване, следва да отстоява“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян

Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град Руан. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм "Нотр Дам" преди пет години, е станал по време на ремонт.  Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, както съобщи пожарната пред местните медии. В зоната около храма е изграден защитен кордон. Започнало е и изнасянето..

публикувано на 11.07.24 в 17:08

Задържаха полицая, нанесъл побой на 20-годишен младеж на край к-г "Градина"

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение за нанасянето на средна телесна повреда по хулигански подбуди на полицая Христо Петров. Той е задържан за побой над млад мъж на 1 юли в района на "Кайт бар" до къмпинг "Градина". Срещу него обаче не е повдигнато обвинение, че е участвал в сбиването като длъжностно лице, защото 11 дни след..

публикувано на 11.07.24 в 17:05

Пеевски стартира нов сайт на ДПС

ДПС на Делян Пеевски пусна алтернативен сайт, след като по-рано днес старият сайт мина на страната на почетния председател на Движението д-р Ахмед Доган, предаде БГНЕС. Новият сайт се казва https://dpsbg.eu/. В него е включена информация за последните медийни изяви на единия от председателите на Движението Делян Пеевски. ДПС изключи още 17..

публикувано на 11.07.24 в 17:03
Калин Стоянов

Стоянов за исканата му оставка: Опит на политическа формация да използва криминален случай за атака срещу мен

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов не е учуден от факта, че депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков поиска оставката му.  От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да действат с втория мандат Според министъра коалицията е използвала случая с побоя на къмпинг "Градина" за "мощна атака" срещу него и МВР. "Поредният..

публикувано на 11.07.24 в 16:52

ГЕРБ-СДС предлага промени в Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда

ГЕРБ-СДС предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да се прекратят злоупотребите при обезщетения за безработица на българи, работили за кратко време в чужбина.  Предлага се размерът на обезщетението да е еднакъв за хората, които се осигуряват в България, и за хората с кратък стаж от страна-членка на Европейския съюз.  За миналата..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Софийският окръжен съд отново не даде ход на делото за смъртта на Димитър Дойнов

Софийският окръжен съд отново не даде ход на делото за смъртта на Димитър Дойнов. 20-годишното момче беше блъснато от лек автомобил на входа на курорта Боровец през май 2022 година. Този път делото не тръгна заради липса на смъртен акт и удостоверение за наследници на дядото на убитото момче. Следващото заседание е насрочено за 25 юли. 

публикувано на 11.07.24 в 16:46

СГС: Европейска заповед за издирваните за опита за убийство на Алексей Петров през 2015 година

Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата да бъде издадена Европейска заповед за арест за трима чужди граждани, издирвани и от Интерпол, за опита за убийство на Алексей Петров през 2015 година. Украинците Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков бяха представлявани в съдебната зала от служебни адвокати, които подкрепиха..

публикувано на 11.07.24 в 16:40