Карима Дели: Климатичните цели не могат да се смесват с пакета „Мобилност“

Бях шокирана от думите на Ангел Джамбазки, заяви евродепутатката

| обновено на 19.12.19 в 08:51
Карима Дели
Снимка: Европейски парламент

Председателката на транспортната комисия в Европейския парламент Карима Дели смята, че климатичните цели на Комисията фон дер Лайен не могат да се смесват с пакета „Мобилност“.

В ексклузивно интервю за „Хоризонт“ тя заяви, че „ако председателката на Европейската комисия иска наистина да задейства Зеления пакт, тя трябва да наложи евротакса за тежкотоварен транспорт, план за съживяване на железопътния транспорт, както и всички инструменти, които намаляват въглеродните емисии на превозните средства и по-точно камиони с нулеви емисии. Тогава реално ще можем да говорим за Зелен пакт“.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия ще направи  допълнителна оценка на разпоредбите, според които камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, както и на ограниченията за комбинираните транспортни операции. Целта е да се види как те ще повлияят върху Зеления пакт.

Дели коментира още пакета „Мобилност“, съпротивата към него на 5 страни-членки, сред които и България, както и думите на евродепутата Ангел Джамбазки за алжирския ѝ произход.

Госпожо Дели, вероятно сте запозната с намерението на Европейската комисия да направи допълнителна оценка на една от клаузите в пакета „Мобилност“ върху стратегията за климата и по-конкретно на връщането на камиона в страната, в която е регистриран, на всеки 8 седмици. Миналата седмица изразихте задоволство от постигнатото споразумение между трите европейски институции по пакета. При това положение дали на този триалог всичко е било внимателно договорено, щом се стига до допълнителни оценки?

Вижте, до момента има споразумение между Съвета и Европейския парламент. Държа да кажа, че пътят на пакета „Мобилност“ бе изпъстрен с всякакви препятствия. Нека припомня, че Комисията представи цяла серия от предложения през май 2017-та година. Междувременно парламентът гласува по текста 6 пъти, разбира се, имаше проблеми и при страните-членки. Но ние стигнахме до споразумение през декември миналата година. Виждате колко време отне всичко и затова смятам, че е крайно време пакет „Мобилност“ да влезе в сила.

Ако обаче Комисията реши, че разпоредбата за връщането на камионите е в разрез с целите за климата, тогава няма ли пак да започнем от нулата?

Не, защото при валидирането на дадено споразумение важи следната процедура - Комисията предлага, а законодателите, тоест, Европейският парламент и Съветът го потвърждават. Сега е ясно едно -  че страните-членки, както и евродепутатите, се споразумяха по текстовете като цяло. Колкото до Комисията, тя трябва да разбере, че е наистина неотложно отново да затвори пакета, за да даде най-сетне точната юридическа рамка на водачите и участниците в бранша. Сега по основния ви въпрос за връщането на камионите - тук казваме няколко неща. Първо, връщането на празен камион почти не съществува. Ако сте транспортно предприятие и организирате добре бизнеса си, това почти не се случва. Второ, броят на операциите годишно е едва 6. Никой не може да ме накара да повярвам, че съвкупността от тези операции ще повлияе допълнително на въглеродните емисии. Ако председателката на Европейската комисия иска наистина да задейства Зеления пакт, тя трябва да наложи евротакса за тежкотоварен транспорт, план за съживяване на железопътния транспорт, както и всички инструменти, които намаляват въглеродните емисии на превозните средства и по-точно камиони с нулеви емисии. Тогава реално ще можем да говорим за Зелен пакт. В един текст, в който се говори за социални условия и условия на труд на наемните работници, не може да се намесват и въглеродните емисии.

Нека все пак да отбележа, че пет страни, сред които и България, яростно се противопоставят на пакета в настоящия му вид. А това никак не е малко предвид факта, че те са част от 27-те - явно ще останем толкова в края на януари сред оттеглянето на Великобритания...

Съвсем конкретно ще ви отговоря, че на този етап трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи в петък. Тогава ще е последното заседание на Съвета, който ще валидира споразумението. После ще видим и следващите етапи.

Какви се очаква да бъдат те?

На следващия етап се очаква споразумението да се валидира от  транспортната комисия в Европейския парламент в края на януари.

Знаете вероятно, че несъгласните страни, сред които и моята, възнамеряват да внесат колективен иск по пакета в Съда на ЕС…

Могат, тяхно право е. Но трябва да се има предвид, че решенията на съда отнемат време, а ние не разполагаме с време, за да оставим празно едно юридическо пространство за условията на труд и сигурността на пътя.

И пак да повторя същия въпрос - ако решението е в наша полза и започнем от нулата?

На този етап не мога да отговоря, защото не знам какво би било решението на Съда. Наистина не мога.

Ще коментирате ли думите на колегата ви Ангел Джамбазки, с които при разговор по пакета подчертава произхода ви от Алжир, както и на колегата ви Исмаил Ертуг от Турция?

Бях изключително шокирана от думите на този евродепутат. Смятам, че можем да имаме различия по политически въпроси, но в никакъв случай не мога да приема някой да ме атакува за произхода ми. Не това е начинът. 

Интервюто на Ангелина Пискова с Карима Дели можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК оценява ефекта от връщането на камионите по пакета "Мобилност"

Европейската комисия ще направи допълнителна оценка на влиянието на клаузите от пакета "Мобилност" за връщането на камионите на 8 седмици в страната, в която те са регистрирани, както и на ограниченията за комбинираните транспортни операции, съобщи..

обновено на 18.12.19 в 17:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 жертви в 4 тежки катастрофи

При четири тежки катастрофи за последните 24 часа загинаха общо седем души, сред които три деца. Двама възрастни и едно дете са жертвите на катастрофа в Пловдивско. Инцидентът е станал в неделя около 22.00 ч. на пътя между Пясъчево и Гълъбово...

обновено на 26.07.21 в 15:14
На извънредното заседание на Тристранния съвет в МС - 26 юли 2021 г.

Подкрепа за предложенията за актуализацията на бюджета и пенсиите

Социалните партньори подкрепиха като цяло предлаганите от правителството бюджетни актуализации. След днешния Тристранен съвет лидерът на КНСБ Пламен Димитров приветства намереното на кабинета бюджетните разходи за тази година да бъдат..

обновено на 26.07.21 в 15:10

Овладян е пожарът в жилищна сграда на ул. "Лайош Кошут" в София

Пожарът в жилищна сграда на столичната улица "Лайош Кошут" 25 вече е овладян, съобщиха за Българското национално радио от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Четири екипа на пожарната са на място и гасят пламъците, на..

публикувано на 26.07.21 в 15:04
Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: Контролът върху дейността на лечебните заведения е неефективен

Контролът върху дейността на лечебните заведения е неефективен. Тази констатация направи в интервю пред БНР д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, бивш министър на здравеопазването..

публикувано на 26.07.21 в 15:01
Висш съдебен съвет

Във ВСС обидени от дискусията в НС след решението за Гешев

Членове на Висшия съдебен съвет обявиха, че са обидени от дискусията в Парламента, последвала решението на съдебния кадрови орган, с което искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор..

публикувано на 26.07.21 в 14:50

Строителят на детската болница: Договорът с МЗ не е стопиран

Здравното министерство прекратява договора за строеж на Национална детска болница с консорциума, начело с "Главболгарстрой", който трябваше да я изгради върху основите на изоставения строеж до Медицинска академия. Това съобщиха на..

обновено на 26.07.21 в 13:59

ЕК с предупреждения към 23 страни, сред които и България

Европейската комисия изпрати писма с официално предупреждение до 23 страни членки, сред които и България, в които настоява да я информират как са задействали в законодателствата си директивата за авторското право на общия дигитален пазар. Към..

публикувано на 26.07.21 в 13:58