Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин дава голямата си годишна пресконференция

| обновено на 19.12.19 в 11:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Центъра за международна търговия в Москва руският президент Владимир Путин дава голямата си годишна пресконференция. За събитието са акредитирани рекордните почти 1900 руски и чуждестранни журналисти.

Първият въпрос към Путин бе за климатичните промени и за това какви щети могат да нанесат на Русия.

„Никой не знае причините за глобалните промени в климата“, каза държавният глава и допълни:

„Знаем, че в историята на Земята е имало периоди на затопляне и охлаждане и това може да зависи от процеси във Вселената“. 

„В момента да се разбере как съвременното човечество влияе на промените в климата е сложно, но да се прави нищо също не може. Русия трябва да предприеме максимални условия, за да не се променя климатът драматично. За Русия този процес е сериозен: темпото на ръст на температурите у нас два пъти и половина по-високо от средното за планетата“, отбеляза Путин. 

Относно процедурата по импийчмънт срещу Тръмп Путин изрази увереност, че мандатът на американския му колега не е към края си: „Причините за разследването за импийчмънт са абсолютно измислени, това е продължение на политическата борба на изгубилите президентските избори демократи с други средства“. 

15-а поред мащабна пресконференция

Емоционални възгласи, големи плакати, закриващи камерите на операторите, понякога странни облекла. Всичко това е част от атмосферата на голямата пресконференция на Владимир Путин. Особено активни и изобретателни в стремежа си да привлекат вниманието на държавния глава и да му зададат въпрос са журналистите от руските регионални медии.

Въпросите са най-разнообразни: от перспективите пред руско-американските отношения до това кога най-после президентът ще се ожени. Владимир Путин прекара последни два дни в подготовка за събитието, като се срещна с вицепремиери, министри и ръководители на федерални агенции.

Това е петнадесетата поред голяма пресконференция на Путин от 2001 г. Средната продължителност е повече от три часа.

Миналата година президентът отговори на 61 въпроса за 3 часа и 45 минути. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на конгрес в Берлин на германския Християндемократически съюз (ХДС, партията, към която принадлежи..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души. 81% от българите ползват..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години. "Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции,..

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова. Голямата международна подкрепа за..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че въпросите свързани с климата са един от трите основни приоритета пред правителствата им. В много..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

Светът е преживял най-горещия април в историята на измерванията

Месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията. Светът е преживял най-горещия месец април в историята на измерванията, с което се запълва поредица от 11 поредни месеца с подобрени температурни рекорди, съобщи службата за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз, цитирана от световните осведомителни..

публикувано на 08.05.24 в 22:32
Ярослав Димитров - председател на РИК-Плевен.

В Плевенско 261 кандидати се борят за 8 депутатски места

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за 8 места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. "Имаме 261 кандидата в 15 МИР – Плевен, които са в 31 листи, от които 20 са на политически партии, а 11 - коалиции от партии. Най-възрастният е на 92 години и е от коалиция "Неутрална България", а най-младият е на 23 от..

публикувано на 08.05.24 в 22:18