Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинският съвет на Ловеч обсъжда повишаване на данъци и такса смет

Заседание на Общинският съвет в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова предлага повишение на данъците върху недвижимите имоти, автомобилите и такса смет.

Предложението е да се увеличат данъците за моторните превозни средства с 10 % от януари 2020 година. Очакваните приходи в общинската хазна от този данък са 1 милион и 400 хиляди лева, като хората могат да ползват редица облекчения при плащането. 

Намерението е да се повиши данъкът за недвижимите имоти с над 2,2 на хиляда върху данъчната оценка на имотите, като също се предвиждат редица облекчения. Те са свързани с това дали жилището е основно, дали собствениците имат и второ жилище. Ползват се облекчения и при инвалидност. Очакваните приходи от данъка върху недвижимите имоти през 2020 г. са в размер на 1 милион и 250 хиляди лева.

Предлага се увеличение и на таксата за битови отпадъци. План-сметката на Община Ловеч предвижда разходи за почистване в размер на почти 4 милиона лева. 1 милион и 50 хиляди лева са предвидени за събиране и транспортиране на битовите отпадъци, като в тази сума влизат 190 хиляди лева за закупуване на нов автомобил за населените места в района на Ловеч.

Някои от общинските съветници в Ловеч няма да подкрепят предложенията за повишаване на данъците и такса смет.

Гласовете "против"

"Една община работи на база парите, които събира. Принципно трябва да има увеличение, но схемата, по която се показват разходите до момента - няма методология, няма калкулативни сметки, показва, че събраните пари от общината се изразходват непрозрачно. Аз няма да подкрепя вдигането на данъците и такса смет", коментира  общинският съветник Николай Стоянов.

"Няма да подкрепя увеличение на данъци и на такси в общината. Смятам, че увеличението не е обосновано, то не е и необходимо. Напротив, трябва да се засили събираемостта, не са изчерпани всички възможности в тази посока", смята общинският съветник Виктор Стойчев.

"Ако прецизираме използването на средствата, които досега са били, може да има и по-добро управление, отколкото за в бъдеще да събираме 30 % повече и да си подсигурим по-сериозен разкош на управлението. Нека да не забравяме, че в Община Ловеч покупателните възможности на жителите на общината са изключително ниски и то благодарение на 4-5 мандата управление назад", заяви общинският съветник Иван Минков.

Предложението за по-високите бъдещи данъци не беше одобрено от бюджетната комисия и от комисията по икономическа политика.

Репортажа можете да чуете  в звуковия файл.  


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

1,4 млн. лева за "Патронажна грижа" във Велико Търново

Община Велико Търново надгражда проекта „Патронажна грижа“ с предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги и психологическо консултиране, помощ при пазаруване и други услуги в подкрепа на хората от уязвимите за коронавирусна инфекция групи. Тази форма на подкрепа ще обхване още близо 180 жители на община Велико Търново - хора с увреждания,..

публикувано на 17.04.21 в 15:07
Румен Радев и Илияна Йотова

БСП подкрепи кандидатурата на Румен Радев за президент

Националният съвет на БСП ще подкрепи кандидатпрезидентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Четвърти час продължава заседанието. Приета е работна група. Тя ще води разговори с президента, в която влизат лидерът на БСП Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин и други. Преди заседанието представители на младежката организация на БСП настояха за оставката..

публикувано на 17.04.21 в 14:31

Потьомкини села и забавни декори

Демокрацията представлява възможността на мнозинството обикновени хора да участват чрез избори, дискусии, партийни и други организации във формирането на дневния ред на обществото. Това обаче е един идеален модел, който никога не може да бъде реализиран в абсолютната си форма, но като фундаментална категория задава образец, по който трябва да..

публикувано на 17.04.21 в 14:21

17 април - Световен ден на хемофилията

С пускане на червени балони в небето пред Националния дворец на културата в София беше отбелязан днешният Световен ден на хемофилията. Организатор на флашмоба в знак на съпричастност към хората с нарушения в кръвосъсирването беше Българската асоциация по хемофилия. Целта на инициативата е да се покаже, че хората с хемофилия са единни, че не..

обновено на 17.04.21 в 14:13
Дъглас Мъри е един от малкото големи западни автори днес, които се противопоставят на тиранията на политическата коректност.

Дисекция на политкоректната патология

Културата на заличаване и премахване, политиките на идентичността, епохата на корпоративна цензура, професионални жертви и дигитално „изгаряне“ на книги , са отблъскващи съвременни явления, които структурират особено враждебна среда за всеки западен критик на прогресивната патология.  Хората губят работа и репутация, отряди с „редници“ и..

публикувано на 17.04.21 в 14:03
Село Ерден ще има нов водопровод.

Нов водопровод за монтанското село Ерден

След половин век експлоатация монтанското село Ерден ще има нов водопровод. Подмяната ще бъде на централната улица в селото. Тръбите за питейната вода ще бъдат подменени на централната улица в продължение на 2,2 километра. Улица „Първа“ попада в преасфалтирането на пътя от разклона на Монтана до село Мърчево, припомни кметът на община..

публикувано на 17.04.21 в 13:56
Едно от малкото места, на които плакатите са премахнати от информационните табла.

Над 30 акта в Мездра и Враца заради непремахнати агитационни материали

Във Враца и Мездра съставиха над 30 акта на партии и коалиции за нарушения на правилата за агитационните изборни материали. Партиите и коалициите имаха срок до миналата неделя да премахнат агитационните материали за изборите. През тази седмица общинските администрации във Враца и Мездра проверяваха отлепени ли са плакатите от таблата за..

публикувано на 17.04.21 в 13:46