Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет на Ловеч обсъжда повишаване на данъци и такса смет

Заседание на Общинският съвет в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова предлага повишение на данъците върху недвижимите имоти, автомобилите и такса смет.

Предложението е да се увеличат данъците за моторните превозни средства с 10 % от януари 2020 година. Очакваните приходи в общинската хазна от този данък са 1 милион и 400 хиляди лева, като хората могат да ползват редица облекчения при плащането. 

Намерението е да се повиши данъкът за недвижимите имоти с над 2,2 на хиляда върху данъчната оценка на имотите, като също се предвиждат редица облекчения. Те са свързани с това дали жилището е основно, дали собствениците имат и второ жилище. Ползват се облекчения и при инвалидност. Очакваните приходи от данъка върху недвижимите имоти през 2020 г. са в размер на 1 милион и 250 хиляди лева.

Предлага се увеличение и на таксата за битови отпадъци. План-сметката на Община Ловеч предвижда разходи за почистване в размер на почти 4 милиона лева. 1 милион и 50 хиляди лева са предвидени за събиране и транспортиране на битовите отпадъци, като в тази сума влизат 190 хиляди лева за закупуване на нов автомобил за населените места в района на Ловеч.

Някои от общинските съветници в Ловеч няма да подкрепят предложенията за повишаване на данъците и такса смет.

Гласовете "против"

"Една община работи на база парите, които събира. Принципно трябва да има увеличение, но схемата, по която се показват разходите до момента - няма методология, няма калкулативни сметки, показва, че събраните пари от общината се изразходват непрозрачно. Аз няма да подкрепя вдигането на данъците и такса смет", коментира  общинският съветник Николай Стоянов.

"Няма да подкрепя увеличение на данъци и на такси в общината. Смятам, че увеличението не е обосновано, то не е и необходимо. Напротив, трябва да се засили събираемостта, не са изчерпани всички възможности в тази посока", смята общинският съветник Виктор Стойчев.

"Ако прецизираме използването на средствата, които досега са били, може да има и по-добро управление, отколкото за в бъдеще да събираме 30 % повече и да си подсигурим по-сериозен разкош на управлението. Нека да не забравяме, че в Община Ловеч покупателните възможности на жителите на общината са изключително ниски и то благодарение на 4-5 мандата управление назад", заяви общинският съветник Иван Минков.

Предложението за по-високите бъдещи данъци не беше одобрено от бюджетната комисия и от комисията по икономическа политика.

Репортажа можете да чуете  в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12
Американският сенатор Джо Манчин (на втори план) с президента Джо Байдън пред Белия дом, 24 юни 2024 г.

Нов призив от конгресмен към Байдън да се оттегли

Джо Манчин стана днес поредният американски конгресмен, призовал президента Джо Байдън да се откаже от участие в изборите през ноември. Вместо това Манчин посъветва Байдън да се съсредоточи върху изпълнението на своите задължения до края на мандата си през януари догодина, предаде АП. Сенаторът от щата Западна Вирджиния от тази година е..

публикувано на 21.07.24 в 19:40