Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомен за тенора Петър Гугалов

Отбелязваме 90-годишнината от рождението на един забележителен български тенор - Петър Гугалов, който изгради престижната си кариера извън България и по тази причина у нас той е малко познат - само от епизодичните си гостувания в Софийската опера.

Петър Гугалов е роден на 11 декември 1929 година във Велинград. Израства заедно с близкия си приятел Николай Гяуров, двамата даже седят на един чин в училище. Но после пътищата им се разделят - Гугалов учи в Спортната академия, пее в Академичния хор, става републикански шампион по модерен петобой, после и доцент по физкултура в Софийския университет. И когато животът му изглежда тръгнал по определен път, една среща с бившия му съученик Гяуров променя всичко.

Тъй като познава отличните гласови качества на Гугалов, Гяуров го представя на своя професор - Христо Бръмбаров, и за спортния деец започва нов период. Стабилният глас с красив тембър и необятни високи тонове правят впечатление и Гугалов печели първата си награда - сребърен медал на Младежкия фестивал във Виена. Една случайност е причината той да започне веднага сценичния си път: Заминава за Берлин, за да види годеницата си и понеже носи пакет от София за някакъв непознат музикант в Берлинската опера, той се отбива на една репертиция. “Непознатият“ е видният наш диригент Илия Темков. Така се случва, че на репетицията пее някакъв тенор с проблеми във високия регистър. Гугалов не се въздържа и демонстрира как трябва да се пеят високите тонове и... следва покана за дебют в Берлинската държавна опера. Това става през 1960 година и Гугалов пее ролята на Туриду от „Селска чест“на Маскани. Дебютът е успешен и само след 5 години той е вече член на  прочутия театър, а в петте години между двете събития той учи при прочутите Хелге Розвенге и Рудолф Дресимаир, пее на сцената на оперния театър в Брауншвайг и има успех с ролите в оперетите „Цигански барон“ и „Прилепът“, където на сцената включва и много ефектни гимнастически номера. 

Цели 42 години Петър Гугалов е солист на Берлинската опера и е много търсен в цяла Европа за драматичните тенорови партии. Гостува в Хамбург, Мюнхен, Щутгарт, Франктфурт, Цюрих, в московския Болшой театър, в Операта в Сан Франциско, на фестивала в Единбург и на Майските музикални тържества във Флоренция. И, разбира се, в Софийската опера. 

Носител е на званието „камерзенгер“. Сред най-ярките му роли е Герман от оператата “Дама Пика“ на Чайковски - през 1977 г. той участва в записа на творбата под диригентството на Мстислав Растропович и с участието на Галина Вишневска.

За съжаление, Гугалов е малкоизвестен у нас, даже не познаваме репертора му - често се говори за него като за Вагнеров тенор, но в интервю той твърди, че не пее Вагнер, защото не е подходящ за гласа му с цветист славянски тембър.

След приключването на певческата си кариера Петър Гугалов, който живее в Берлин, се отдава с успех на педагогическа дейност.

В звуковия файл ще откриете документален запис на Петър Гугалов, съхранен в Златния фонд на БНР, направен на 27 юли 1976 г. при гостуването на оперния театър на Торино на сцената на Античния театър в Оранж - Франция. Чуйте!Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.