Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитат Гена Димитрова с паметна плоча във Виена

Снимка: Сдружение "Лилавият лебед"

В предколедните дни, на 14 декември, впечатляващо по своя замисъл събитие в австрийската столица отдаде почит към паметта на една от най-значимите и ярки фигури на българското оперно изкуство - световноизвестния сопран Гена Димитрова. Нейното име бе увековечено във Виена с паметна плоча, която бе поставена до входа на сградата на улица “Mühlgasse“ 22 в централния, четвърти район на града. Тук се помещава жилището, в което оперната прима е живяла от 1985 до 2005 г.

Инициативата за този благороден жест е на Сдружението за култура и изкуство “Лилавият лебед“ с председател д-р Александър Александров. Проектът е осъществен напълно безвъзмездно, като разходите по организацията и реализацията са поети от членове и приятели на сдружение “Лилавият лебед“, сред които много активна роля и ангажираност има българският оперен певец Апостол Миленков.

Специално за слушателите на предаването “Алегро виваче“ по "Хоризонт" д-р Александър Александров сподели подробности за зараждането на идеята за този възпоменателен знак и за дългия път на едно благородно дело, извървян с помощта на приятели и съмишленици. Д-р Александър Александров произнесе и кратко слово на официалната церемония по откриването на паметната плоча. 

За да присъстват на събитието, специално от България пристигнаха най-близките роднини на Гена Димитрова - нейната сестра Надка Русева и осиновената й племенница Милена Стойкова. Проявата бе уважена и от българския посланик в Австрия д-р Иван Сираков, посланик Емилия Кралева – постоянен представител на България в ООН и ОССЕ, австрийския дипломат и посланик Георг Потика, представители на Културните инситути на Италия и Русия в Австрия, на Българската православна църква в Австрия “Св. Иван Рилски“, както и приятели на голямата оперна прима, сред които певиците Елена Филипова и Весела Златева, диригентът Алесандро Палиаци и мн.др. 

Развълнуван бе и представителят на община Виена г-н Герхард Ценк, който сподели: “Толкова съм щастлив и горд от факта, че една велика оперна певица е имала тук своя дом в продължение на 20 години. Това е потвърждение, че Виена и в частност този централен район на града предоставят прекрасни възможности за живот и привличат изявени хора на изкуството.“

След откриването на паметната плоча последва премиерната за Австрия прожекция на документалния филм “Обич за Гена“ с автор Димитър Сотиров и продуцент и оператор Милена Стойкова. Прожекцията се състоя при голям интерес в балната зала на Консерватория “Прайнер“ и бе съпътствана от фотоизложба с кадри на Гена Димитрова в нейни коронни роли.

Цялото събитие  се проведе под официалния патронаж на посланика на България в Австрия д-р Иван Сираков, който видимо развълнуван сподели своята емоция и обяви началото на нови, предстоящи инициативи, които да отдадат почит към паметта  на известни българи, оставили трайна следа със своето дело и творчество в Австрия.

Чуйте още интересни подробности и интервюта в звуковите файлове.
Снимки: Сдружение “Лилавият лебед“ и Фондация “Гена Димитрова“.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26