Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигулар събрал световната история в петметрова карта

„Партитура на света“ - уникална карта на световното развитие

Автор е някогашният главен архитект на Велико Търново Димитър Върбанов

Димитър Върбанов, внук на автора на изследването
Снимка: Здравка Маслянкова

Уникално издание, представящо световната история, архитектура и изкуство, ще бъде представено тази вечер от 17 часа в голямата зала на община Велико Търново. Книгата, озаглавена „Партитура на света“, е съпоставителна карта, проследяваща световното развитие от Големия взрив до началото на XX век.

"Partitura mundi" или „Партитура на света“ е мащабен и дългогодишен труд на покойния главен архитект на Велико Търново Димитър Върбанов. Трудът е създаден в периода от 1974 до 1982 година.

Без аналог

За изследването се твърди, че няма аналог в световната литература, история и културология не само като съдържание, но и като форма и структура. 

Архитект Димитър Върбанов е изготвил уникална карта, която се състои от 12 части, на които графично, в линейно измерение, е представено световното развитие. Във вертикала са проследени развитието на историята, изкуствата, архитектурата и литературата, разказва синът на автора - музикантът Дарин Върбанов. За представянето на изданието той пристигна от Сингапур

Димитър Върбанов и Дарин Върбанов

„Оригиналът е правен на милиметрова хартия и мащабът е изключително ясен - един сантиметър е равен на 10 години, 10 сантиметра е едно столетие. Един метър от лентата представлява хилядолетие. Обща картина на историята, която в едни нормални страници, поместена в енциклопедична книга или в други видове книги, се губи“, отбелязва Дарин Върбанов пред "Хоризонт".

Световното развитие - нагледно

Картата е с дължина от пет метра и едновременно е разработена в политически, културен и археологически аспект и позволява просто и нагледно сравнение на световното развитие, посочи Дарин Върбанов, давайки пример с разрез на времето, когато е написана Паисиевата история - през 1762 година.

„По същото време пруският крал Фридрих Втори Велики е бил в средата на своето царуване. Същото може да се каже за австрийската Мария Терезия. Турция е управлявана от султан Мустафа III, а три години по-късно, през 1765 година, с откриването на предачната машина се поставя началото на промишления преврат в Англия. В Далечния изток империята на великите моголи е в своето трето столетие. В Европа Гьоте е на 13 години, Волтер е на повече от 60 години, а Моцарт е само на 6 години“, дава пример за фактологичните паралели Дарин Върбанов.

На бял свят 40 години след създаването 

Данните за „Партитура на света“ Димитър Върбанов е събирал и посредством с 10-годишна обиколка по музеи и библиотеки в цялата страна, обяснява неговият внук съименик Димитър Върбанов:

„Периодът, в който го е писал - 70-те години, без да има интернет, без да има достъп до достатъчно информация, обикаляйки от град на град, от библиотека на библиотека, той е успял да създаде това, което и до днес, въпреки развитието на информационните технологии, никой не е създал. Близо 40 години по-късно, след като трудът е бил завършен, той вече успя да види бял свят“, каза Димитър Върбанов.

Предпечатната подготовка е продължила десет години, разказват наследниците

Изследването на световната история по години с развитието на изкуствата и нанасянето им в съпоставителната карта е впечатлило проф. Александър Фол, министър на народната просвета през 80-те години на минали век, който се съгласил „Партитура на света“ на арх. Димитър Върбанов да бъде издадена. 

"Не се случило, защото баща ми не беше член на партията. Редица музейни директори поискаха имената им да бъдат вписани като съавтори, създаваха много пречки", разказва още синът Дарин Върбанов. 

Изгубеният тубус

Наложило се арх. Върбанов да възстановява версия на изследването си, защото тубусът с милиметровата хартия бил загубен при пътуване до София, уточни Дарин Върбанов.

„Най-вероятно е било забравено в трамвай или автобус. Аз бях с него, тогава съм бил на 8-9 години. Просто в един момент установихме, че тубусът го няма. То беше малко, не дълбоко, не е било в този обем и не можа да се намери. Беше дълбоко покрусен, но всъщност това го инициира да започне отново. Той вече имаше тази идея - да го разшири." 

Не само съставянето на изследването протекло трудно, но и издаването на труда на арх. Димитър Върбанов, по думите на внука му Димитър.

„Само предпечатната подготовка на този труд отне близо 10 години, тъй като всяка една година, всеки един милиметър трябваше да бъде прехвърлен на компютър и той да попадне точно в този период, което е адски обемна работа, много трудно, заминаваше се само един човек."

Първите 100

Първите 100 броя са издадени. Семейството е решило част от тях да бъдат дарени на културни институции, читалища и други подобни места, където хората да имат достъп до тях. 

Изследването е наречено „Партитура на света“, защото главният архитект на Велико Търново Димитър Върбанов е бил и цигулар във великотърновския театър.

Чуйте и други любопитни детайли за изследването в звуковия файл.

Снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е празникът на скромната кухня в Италия - страната, в която храната е нещо свято

Като сценарий от филм на големия италиански режисьор от Тоскана Леонардо Пиерачони е празникът на "Кухнята със скромен произход" в този край на Италия – олицетворение на териториално и национално самоуважение. За италианците тяхната кухня е нещо свято: тя е майка, родeн кът и национална гордост. Няма италианец, който да се отрича от..

обновено на 18.08.24 в 22:48

Genre и gender стереотипи и музикалното им преображение

Предаването чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева Снимки от "Варненско лято" : Лора Търколева

публикувано на 14.08.24 в 14:22
Град Трявна

Денчо Минев, кмет на Трявна: Градът е съдба и мисия, посещава се предимно от българи!

"Пътувай с Хоризонт" ви посреща на едно различно място - Трявна. Градът е малък, но достатъчно гостоприемен и богат с минало , с история, с талант, майсторлък и дързост, за да провокира гостите си с любов, с изпитание за интелектуалното им любопитство, с изненади и желание да се върнат – независимо дали идват за пръв или за пореден път. Слушайте за..

публикувано на 12.08.24 в 11:30
Село Млечево

Предизвикателството "100 лицеви опори" е в помощ на децата от севлиевското село Млечево

Млад мъж, който прекарва летата със семейството си в севлиевското село Млечево, се е заел да превърне неуютна стая в местното кметство в малка зала за тренировки на децата по бойни спортове . Нужна е малка сума за оборудването и Християн и негови приятели се надяват да съберат, като привличат вниманието отправяйки предизвикателството..

публикувано на 11.08.24 в 19:32

Историята на чешмата с кристална вода край Доспат, дар за хората от рода на Красимир Рашилов

За да има вода, трябва да има гора, казва мъдро Красимир Рашилов - 86-годишен майстор-чешмар от Доспат.  По думите му, водите, които извират от Родопите, са кристални, а държавата е обърнала гръб на природата и водните богатства.  "Любител съм на природата, на водата, на гората и на всички останали природни забележителности. Затова хрумна ми..

публикувано на 07.08.24 в 20:26
Изпепелени домове във Виня дел Мар, Чили, 4 февруари 2024 г.

Как се бори с горските пожари Чили - страната, в която всички пожарникари са доброволци?

Чили е латиноамериканската страна с най-дългата територия в света - над 4600 км. Тази ивица осигурява изключително разнообразна екосистема от север на юг, като започва с най-сухата пустиня в света - Атакама, преминава през зона с гори, джунгли и езера и завършва със смятаната за най-чиста в света природна зона - Патагония,..

публикувано на 07.08.24 в 19:22
Поглед от италианското селище Кастелина Маритима към морето, което не се вижда от високата влажност.

Италия не помни толкова продължителни летни горещини

В Италия лятото е с продължителни горещини, придружени с висока влажност. Времето е тежко. Отразява се на хората, на селското стопанство и на природата. В 14 от общо 20 региона беше забранена поетапно от края на юни трудовата дейност на открито между 12 и 16 часа местно време. Наредбата е в сила до 31-и август. Хората не си спомнят морето и..

публикувано на 07.08.24 в 18:19