Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълшебство и уют - из коледните базари в Европа

Традиционни ястия, топли напитки и светлини носят настроение на милиони туристи

Магията на коледните базари
Снимка: Янислава Петрова

Лиляна Узунова е блогър. Можем да я наречем и коледен пътешественик. Почти всеки декември посещава някой от европейските коледни базари, за да опита неповторимия вкус на празничния декември. Коледната приказка за Лиляна започва от немското градче Мюнстер. 

„Бях там в началото на декември. Тогава се откриваха коледните базари и се запалиха светлините на града. Градчето е много малко, бях изключително приятно изненадана колко много базари и украса има. Навсякъде хората бяха с коледни шапки, а по-възрастните и с костюми. Немците имат големи традиции с коледните базари. Дори по-малките градове чакат моментите, в които да ги отворят базарите и да се съберат със семействата си.“ 

Любима коледна дестинация на Лиляна Узунова е и Будапеща. През декември унгарската столица се превръща в огромен коледен празник. Базарът в Будапеща се оказа мястото с най-много типична храна и ръчно приготвени сувенири. „Има и много местни хора, което за мен е знак, че е автентично място, където се пазят традициите. Двете най-традиционни неща, които се продаваха на базара, са пържена мекица, върху която се слагат различни сосове с месо или сирена и зеленчуци. Друго типично тяхно ястие е картофената палачинка, която оприличих на родопския ни пататник.“

В Будапеща Лиляна си има и любим базар. „Той се намира при базиликата „Свети Стефан“, която е най-святата църква за всички унгарци. Пред нея е разположен базара – в кръг, в средата имаше елха, от която тръгваха лампички, свършващи до всички къщички. Вървиш под небе от светлини, които завършват във върха на елхата.“ 

На коледния базар в Лисабон

Коледните базари са впечатляващо място за срещи и в Лисабон. Дилян Георгиев, български студент в Португалия, е впечатлен от атмосферата и красотата на коледната столица. „В Лисабон за четвърта поредна година се организира коледният базар Lisbon Wonderland, като освен греяно плодово вино и коледни песни има и типични за португалците неща – символи, вече наслоени с времето, сувенири, типични за страната като керамичните плочки, които португалците използват за украса в интериорния си дизайн. 

Няма как да не се разхождаш в града и да не попаднеш на някое магазинче, в което се продават такива плочки. Също така може да опитате ликьори, бифани, които представляват хляб със свинско месо по специална рецепта, и - естествено - десерти: от френски макарони до малките кошнички с крем, популярни из цялата страна.“  

Магията на коледните базари

Всяка година милиони туристи посещават и коледните базари на Прага. Ели Мандажиева от страницата „Пражки екскурзовод” твърди, че базарите са повод хората от „Златния град” да се обединят и да почувстват коледния дух. „Преди началото на базара се обсъжда коя точно елха ще бъде в центъра на базара. Тази година тя е висока 24 метра и пражани участват в украсяването й. Кметът на града открива базара, който всяка година има различен дух. Преди няколко години беше украсен с рисунки на един от техните известни художници - Йозеф Лада, в духа на Коледата, която той е рисувал. 

Тази година са решили темата да е украшения на ангели и архангели, които пазят базара и града.“ Златна Прага е запазил през годините своето богатство. Сградите отстрани са витрина на европейските стилове и като пазачи бдят да не би да нахлуе на базара ежедневието. 

Коледния базар в Страсбург

Пътуващият блогър Янислава Петрова е посетила вече 19 държави. Преди да ни разкаже за тях обаче ни разхожда из коледен Страсбург. „Първият коледен базар в Страсбург е от 1570 година. От там постепенно коледните базари са станали традиция във Франция и в градчето Страсбург. В момента има около 300 щанда в града, където може да се наблюдават различни неща като коледни сувенири, храна, напитки, всичко, което е свързано с коледните празници.“ Янислава е впечатлена и от малък елемент в украсите на Страсбург: 

„Най-специфичното, което ми направи впечатление, са плюшените мечета, които се закачват на сградите, както и различни плюшени животинки. Ние не свързваме плюшените играчки с нещо коледно и приказно, но някак си французите са успели да допринесат коледните мечета или други плюшени животинчета към празничната украса.“

За магията и топлината на европейските коледни базари чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: Янислава Петрова, Лиляна Узунова и Дилян Георгиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Евтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51