Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Чипилски: Глобалното затопляне ще продължи

Докторантът в Националния център по метеорология в САЩ вярва, че всеки от нас е важен в битката за климата

Снимка: БГНЕС

Климатичните промени трябва да са приоритет за всеки ден на всеки, който се интересува от бъдещето на планетата. Това каза в предаването "Преди всички" Христо Чипилски, докторант в Националния център по метеорология в САЩ. 

Последният път, когато температурата на земята е била сравнима със сегашните нива, световният океан е бил с 6 до 9 метра по-висок, посочи той.

„Това означава, че докато не достигнем равновесие в климатичната система, морското равнище ще продължава да се повишава, а полярният лед да се топи. Лесно може да си представите каква голяма част от гъсто заселените крайбрежни райони ще бъдат потопени при този сценарий.“

Тенденцията за глобално затопляне ще продължи и това е неоспорим факт, изтъкна Чипилски.

„Медиите създават дебат, в който някои хора искат да се върнат назад в миналото и да свържат сегашните промени с едни по-дългосрочни изменения на климата. Не можем да отречем факта, че сегашните нива на парникови газове са с 60% по-големи от тези преди индустриалната епоха и това е доста тревожно“, заяви специалистът.

Въпреки общия консенсус, че климатичните промени следва да бъдат приоритет за всяка държава, отделните икономики и „чувството за самосъхранение“ на отделните страни не позволяват да се вземат най-ефикасните мерки, когато става въпрос за решаване на проблема в глобален мащаб, смята Чипилски. По-ефикасната международна политика ще ни помогне да се измъкнем от настоящата екологична катастрофа, остава оптимист той.

Специалистът е убеден, че всеки от нас може да има принос в намаляването на глобалното затопляне. Той самият от доста време не използва напечатани научни статии и призова всеки от нас като вид новогодишно пожелание да се опита да води по-природосъобразен начин на живот.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.  Тук можете да опитате специа лна селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай , посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24

Биляна Дудова ще се бори на репешажите за бронза

Биляна Дудова ще участва на репешажите за бронза в категория до 62 килограма за жени от турнира по борба на Олимпадата в Париж, след като победилата я по-рано на четвъртфиналите Ирина Коляденко от Украйна надви трикратната световна шампионка и сребърна медалистка от Токио 2020 Айсулу Тинибекова от Киргизстан на полуфиналите. Коляденко взе реванш срещу..

публикувано на 09.08.24 в 21:46