Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проектът „Музиката вместо улицата” и учениците от „Факултета” - две каузи в радиоформат

Снимка: Ани Петрова

Казват, че по Коледа стават чудеса. Казват и че няма нищо случайно, а всичко е Божий промисъл. В седмицата преди Рождество Христово се сбъдна мечта, която отдавна живее в сърцето ми. Срещнах случайно на улицата човек, с когото се опитвам да се свържа от началото на годината в социалната мрежа facebook – цигуларя Георги Калайджиев, концертмайстор на Камерния ансамбъл „Софийски солисти” до 1993 г., който живее и работи в Германия. Възхищавам се на неговия проект „Музиката вместо улицата“, за който прочетох в интернет и исках да разкажем още в рубриката на предаването "Каста дива" „Кутия за добри новини“. 

Проектът дава възможност на ромски деца от квартал "Надежда" в Сливен да свирят на цигулка и на други класически музикални инструменти. Основният преподавател в школата е цигуларката Радка Кусева, а постепенно към нея се прибавят още музиканти от Сливенския симфоничен оркестър. Оказва се, че без да търси широка гласност, Георги Калайджиев осъществява проекта вече 10 години и за това време през школата са преминали повече от 300 ромски деца, като 8 от тях вече учат в музикално училище. Със същата скромност и с блага усмивка Георги Калайджиев ми представи спътницата си в живота и в „Музиката вместо улицата“ – немският социален психолог Мария Хаушилд, като създателката на проекта.

Началото

„Ние бяхме в Сливен и видяхме, че в това гето, в тази ромска махала има такава беднотия! Бях шокирана, че децата преживяват такова отношение на елиминиране от обществото. Моят баща почина преди 10 г. и тогава фамилията ни намери плик с пари, които не бяха нито много, нито малко, а на плика пишеше: „за добро дело за деца“. Решихме да оползотворим тези пари в Сливен“ разказа Мария Хаушилд.

„Купувахме пакети с храни, раздавахме пари за лекарства, за дърва, но те свършиха. Как бихме могли да помогнем на тези хора нататък? Мария ми каза: „Ти си музикант и можеш чрез музиката да помогнеш на тези деца.” С нас бяха журналисти от Лайпциг. Журналистката Карин Ланге спонтанно каза: „Музиката вместо улицата” и така се роди проектът” продължи Георги Калайджиев.

Най-новото развитие на проекта „Музиката вместо улицата”

„10 години ние бяхме в абсолютна сянка. Немското радио отрази нашия проект като единствен в Европа и втори в света след Дудамел във Венецуела. Това сигурно е така. Аз съм щастлив и горд, обаче преди няколко месеца г-жа Десислава Радева ни откри с нейната фондация и реши от сърце да ни помогне. Една седмица по-късно тя беше говорила с Радка Кусева и с директора на Софийската филхармония Найден Тодоров да направим концерт на „Музиката вместо улицата” съвместно с филхармонията. Можеше ли да мечтая някога това нещо да стане” възкликна Георги Калайджиев.

Не знаех за този концерт на 18 декември, но, разбира се, отидох в зала "България" и това се превърна в една щастлива вечер. На сцената видях камерен оркестър от ромски деца на първите пултове и музиканти от Софийската филхармония на задните пултове, които свиреха заедно под диригентството на маестро Славил Димитров. 17-годишната концертмайсторка Цветелина Христова водеше оркестъра заедно с концертмайстора на филхармонията Павел Златаров. Поднесоха ни приятна програма, изпълнена добре от деца с грейнали от вълнение очи и големи музиканти с грейнали от обич лица. Това беше коледен концерт с истинска рождественска атмосфера, защото нали Исус Христос се ражда, за да спаси всички нас, да ни научи да се обичаме и да се подкрепяме! Въпреки високия патронаж, концертът не беше широко разгласен и нямаше много публика, но пък в публиката имаше големи музиканти и педагози. С тях и заедно с чуждестранните посланици, уважили събитието, дарихме неголяма сума – общо 1 301 лв., но пък от сърце и за добра кауза.

Чуйте в звуковите файлове репортерски записи от концерта, както и споделеното от възпитаниците на проекта „Музиката вместо улицата” Цветелина и Цоню, концертмайстора на Софийската филхармония Павел Златаров, диригента Славил Димитров, гости в публиката: цигуларя Жечко Петков от Камерния ансамбъл „Софийски солисти”, цигуларката и педагог в Софийското музикално училище, Националната музикална академия и Нов български университет Йоана Стратева и съпругата на посланика на Южна Африка в България.

Вторият звуков файл разказва за гостуването на предаването „Каста дива” в 75 ОУ „Тодор Каблешков“ в столичния квартал Факултета, където на 17 декември заедно с колеги репортери от програма „Хоризонт” на Българското национално радио дарихме детски книги за библиотеката на училището и детски игри за занималнята.

Посрещнаха ни децата от ученическия съвет, директорката Лава Коцева и учители. Сред тях има две дългогодишни преподавателки от ромски произход -  Мими Иванова и Йорданка Манова, които са истински педагози по призвание. Сред тях има и две наши колежки – един от любимите гласове на БНР Таня Величкова и журналистката от Радио Шумен Антония Димитрова, които станаха част от програмата „Заедно в час”. 

Всички те ни посрещнаха с благодарност, но постепенно осъзнавах, че аз им дължа благодарност за големия коледен подарък, който ми направиха. Разбрах, че предколедното чудо е да отвориш сърцето си към другите. Когато го направиш, ще видиш как интеграцията не се случва с документи и пари, а с доверие и обич. Когато ги има, идва и всичко останало, което е необходимо – по Божия промисъл. Доказателство за това е съдбата на големия български цигулар от ромски произход Георги Калайджиев. 

Обичта и доверието на съгражданите му от Сливен му носят Чинтуловата стипендия, с която получава музикалното си образование. А любовта и доверието на колегите му от Камерния ансамбъл „Софийски солисти” му носят гастроли и успехи по цял свят. И сега той на свой ред иска да върне обичта и доверието към децата от ромския квартал „Надежда” в родния Сливен, на децата, които са нашето бъдеще. Школата му вече има филиал и в Пловдив. 

Кой знае, може би и някои от децата в 75 училище в столичния квартал „Факултета”, които мечтаят за по-добър живот и които вече разработват свои благотворителни проекти, също ще се научат да свирят на класически музикални инструменти и ще създадат ученически оркестър, а след това ще тръгнат с него по света...БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламен Тотев: Романът "Спътниците на смъртта" е психологически с елементи на политическа критика

"Един автор, който е 75-годишен, но изключително активен не само в литературната си кариера, но и в своите изяви. Той пътува, представя книгите си, среща се с читатели, участва в едни от най-големите литературни писателски форуми не само в скандинавските страни. Книгите му печелят най-големите литературни награди в Норвегия, Швеция и Дания ", каза за..

публикувано на 03.12.22 в 16:28

Литературоведите Дейвид Дамрош и Жизел Сапиро ще участват в Софийския международен литературен фестивал

"По-общата идея е свързана с желанието да се формира критическо мислене", каза за БНР професор Амелия Личева, преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски" и програмен директор на Софийския международен литературен фестивал 2022, който ще се проведе от 6 до 11 декември. Мотото на фестивала е "Четене с разбиране". Думите ще вземат..

публикувано на 02.12.22 в 15:24
Проф. Огнян Станчев (1937-2022)

Почина доайенът сред българските виолисти проф. Огнян Станчев

На 30 ноември 2022 г., на 85-годишна възраст си отиде от света проф. Огнян Станчев - един от най-изявените и уважавани представители на виоловата школа в България. Роден е на 14 юни 1937 г. в София. Завършва Инструменталния факултет на Българската държавна консерватория при професорите по виола Стефан Сугарев и Александър Нейнски, а камерна музика..

публикувано на 02.12.22 в 13:21
Даниел Мюлер-Шот

Виолончелистът Даниел Мюлер-Шот с първо гостуване в България

На 1 декември в зала "България" като солист на Софийската филхармония ще се представи световноизвестен виолончелист, който за първи път гостува в България. Даниел Мюлер-Шот е 46-годишен германец, но космополит по призвание - вече повече от 30 години той обикаля света със своето виолончело, високоценен от най-престижните оркестри,..

публикувано на 01.12.22 в 10:50

Могат ли да стоплят душата 37 клечки кибрит?

"Топлината от запалването на една клечка кибрит може да е много кратка, но може да стопли душата ти и да те пренесе за мъничко в един по-добър свят." Това каза пред БНР драматургът Гергана Димитрова, която представи постановката "37 клечки кибрит". Главната героиня Елена е болногледачка при възрастен господин в Германия. Тя използва..

публикувано на 01.12.22 в 10:03

Константин Добройков пое ръководството на камерния ансамбъл "Софийски солисти"

Навръх Димитровден, 26 октомври 2022 г., камерният ансамбъл "Софийски солисти" започна официално творческия си сезон с нов ръководител - 37-годишният диригент Константин Добройков. За първия си концерт начело на най-реномирания камерен оркестър у нас той беше избрал произведения от ранните творчески години на композиторите Феликс Менделсон-Бартолди,..

публикувано на 30.11.22 в 11:25

Документален филм, заснет през 1913 година, представя Балканската война

Най-ранният филм, изцяло създаден от български автор и един от първите в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт, ще има прожекция на 13 декември. Тя ще бъде в кино „Одеон“ и се подготвя от Българската национална филмотека. Става дума за филма „Балканската война“ от 1913 година. Негов автор е Александър Жеков, който е..

публикувано на 28.11.22 в 17:57