Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът „Музиката вместо улицата” и учениците от „Факултета” - две каузи в радиоформат

Снимка: Ани Петрова

Казват, че по Коледа стават чудеса. Казват и че няма нищо случайно, а всичко е Божий промисъл. В седмицата преди Рождество Христово се сбъдна мечта, която отдавна живее в сърцето ми. Срещнах случайно на улицата човек, с когото се опитвам да се свържа от началото на годината в социалната мрежа facebook – цигуларя Георги Калайджиев, концертмайстор на Камерния ансамбъл „Софийски солисти” до 1993 г., който живее и работи в Германия. Възхищавам се на неговия проект „Музиката вместо улицата“, за който прочетох в интернет и исках да разкажем още в рубриката на предаването "Каста дива" „Кутия за добри новини“. 

Проектът дава възможност на ромски деца от квартал "Надежда" в Сливен да свирят на цигулка и на други класически музикални инструменти. Основният преподавател в школата е цигуларката Радка Кусева, а постепенно към нея се прибавят още музиканти от Сливенския симфоничен оркестър. Оказва се, че без да търси широка гласност, Георги Калайджиев осъществява проекта вече 10 години и за това време през школата са преминали повече от 300 ромски деца, като 8 от тях вече учат в музикално училище. Със същата скромност и с блага усмивка Георги Калайджиев ми представи спътницата си в живота и в „Музиката вместо улицата“ – немският социален психолог Мария Хаушилд, като създателката на проекта.

Началото

„Ние бяхме в Сливен и видяхме, че в това гето, в тази ромска махала има такава беднотия! Бях шокирана, че децата преживяват такова отношение на елиминиране от обществото. Моят баща почина преди 10 г. и тогава фамилията ни намери плик с пари, които не бяха нито много, нито малко, а на плика пишеше: „за добро дело за деца“. Решихме да оползотворим тези пари в Сливен“ разказа Мария Хаушилд.

„Купувахме пакети с храни, раздавахме пари за лекарства, за дърва, но те свършиха. Как бихме могли да помогнем на тези хора нататък? Мария ми каза: „Ти си музикант и можеш чрез музиката да помогнеш на тези деца.” С нас бяха журналисти от Лайпциг. Журналистката Карин Ланге спонтанно каза: „Музиката вместо улицата” и така се роди проектът” продължи Георги Калайджиев.

Най-новото развитие на проекта „Музиката вместо улицата”

„10 години ние бяхме в абсолютна сянка. Немското радио отрази нашия проект като единствен в Европа и втори в света след Дудамел във Венецуела. Това сигурно е така. Аз съм щастлив и горд, обаче преди няколко месеца г-жа Десислава Радева ни откри с нейната фондация и реши от сърце да ни помогне. Една седмица по-късно тя беше говорила с Радка Кусева и с директора на Софийската филхармония Найден Тодоров да направим концерт на „Музиката вместо улицата” съвместно с филхармонията. Можеше ли да мечтая някога това нещо да стане” възкликна Георги Калайджиев.

Не знаех за този концерт на 18 декември, но, разбира се, отидох в зала "България" и това се превърна в една щастлива вечер. На сцената видях камерен оркестър от ромски деца на първите пултове и музиканти от Софийската филхармония на задните пултове, които свиреха заедно под диригентството на маестро Славил Димитров. 17-годишната концертмайсторка Цветелина Христова водеше оркестъра заедно с концертмайстора на филхармонията Павел Златаров. Поднесоха ни приятна програма, изпълнена добре от деца с грейнали от вълнение очи и големи музиканти с грейнали от обич лица. Това беше коледен концерт с истинска рождественска атмосфера, защото нали Исус Христос се ражда, за да спаси всички нас, да ни научи да се обичаме и да се подкрепяме! Въпреки високия патронаж, концертът не беше широко разгласен и нямаше много публика, но пък в публиката имаше големи музиканти и педагози. С тях и заедно с чуждестранните посланици, уважили събитието, дарихме неголяма сума – общо 1 301 лв., но пък от сърце и за добра кауза.

Чуйте в звуковите файлове репортерски записи от концерта, както и споделеното от възпитаниците на проекта „Музиката вместо улицата” Цветелина и Цоню, концертмайстора на Софийската филхармония Павел Златаров, диригента Славил Димитров, гости в публиката: цигуларя Жечко Петков от Камерния ансамбъл „Софийски солисти”, цигуларката и педагог в Софийското музикално училище, Националната музикална академия и Нов български университет Йоана Стратева и съпругата на посланика на Южна Африка в България.

Вторият звуков файл разказва за гостуването на предаването „Каста дива” в 75 ОУ „Тодор Каблешков“ в столичния квартал Факултета, където на 17 декември заедно с колеги репортери от програма „Хоризонт” на Българското национално радио дарихме детски книги за библиотеката на училището и детски игри за занималнята.

Посрещнаха ни децата от ученическия съвет, директорката Лава Коцева и учители. Сред тях има две дългогодишни преподавателки от ромски произход -  Мими Иванова и Йорданка Манова, които са истински педагози по призвание. Сред тях има и две наши колежки – един от любимите гласове на БНР Таня Величкова и журналистката от Радио Шумен Антония Димитрова, които станаха част от програмата „Заедно в час”. 

Всички те ни посрещнаха с благодарност, но постепенно осъзнавах, че аз им дължа благодарност за големия коледен подарък, който ми направиха. Разбрах, че предколедното чудо е да отвориш сърцето си към другите. Когато го направиш, ще видиш как интеграцията не се случва с документи и пари, а с доверие и обич. Когато ги има, идва и всичко останало, което е необходимо – по Божия промисъл. Доказателство за това е съдбата на големия български цигулар от ромски произход Георги Калайджиев. 

Обичта и доверието на съгражданите му от Сливен му носят Чинтуловата стипендия, с която получава музикалното си образование. А любовта и доверието на колегите му от Камерния ансамбъл „Софийски солисти” му носят гастроли и успехи по цял свят. И сега той на свой ред иска да върне обичта и доверието към децата от ромския квартал „Надежда” в родния Сливен, на децата, които са нашето бъдеще. Школата му вече има филиал и в Пловдив. 

Кой знае, може би и някои от децата в 75 училище в столичния квартал „Факултета”, които мечтаят за по-добър живот и които вече разработват свои благотворителни проекти, също ще се научат да свирят на класически музикални инструменти и ще създадат ученически оркестър, а след това ще тръгнат с него по света...



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45