Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЕК ще бъде глобена с 10 000 лв. за замърсяването на р. Въча

Снимка: Уикипедия

Националната електрическа компания ЕАД ще трябва да плати глоба в размер на 10 000 лева заради замърсяване на изтичащи води от ВЕЦ „Въча 1“, съобщи БНТ.

На 14 декември по поречието на река Въча на територията на град Кричим жители сигнализираха за мазни петна във водата. При проверката, извършена от експерти на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив, и Регионална лаборатория - Пловдив, е установено, че от мястото на изтичане на преработени води от ВЕЦ „Въча 1“ на промеждутъци се оттичат в реката мазни петна на повърхността на водното течение.

Лабораторните тестове, извършени на място, показват видим филм на повърхността на водата, а резултатът от изпитването е отчело 0.24 mg/l. нефтопродукти.

Веднага, след сигнализирането на институциите, ВЕЦ „Въча 1“ спря работа. Тогава при направените тестове на 3 от показателите не бяха констатирани отклонения в нормите. Предполагаемият замърсител беше изтекло масло от ВЕЦ при авария или от една от турбините.

След всички допълнителни изследвания, направени от екоинспекторите вече на близо 20 показатели, става ясно, че има превишение на допустимите нива на нефтопродукти. Видимо е установен и мазен филм във водите на р. Въча.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Река Въча

Риболовци поискаха наказания за мъртвата риба в река Въча

Обезводняването на река Въча в участъка след ВЕЦ „Въча I“ и опасността от унищожаване на водната екосистема, в това число и на рибата в реката, обсъждат днес на среща при областния управител на Пловдив Дани Каназирева. На срещата са поканени..

публикувано на 25.11.19 в 10:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Израел празнуват деня на любовта

Тези година Денят на любовта в Израел се отбелязва на 18 срещу 19 август. Въпреки опасността от бомбардировки и това, че не на всяко място съобщават къде е най-близкото скривалище, нищо не може да сломи духа на хората. Дълъг списък сочи къде в Тел Авив..

публикувано на 18.08.24 в 07:08

Днес честваме успението на свети Йоан Рилски Чудотворец

Православната църква празнува успението на св. Йоан Рилски Чудотворец, почитан като небесен покровител на българския народ. Най-обичаният роден светия е живял между девети и десети век. Животът му на отшелник в Рила планина е образец на духовно..

публикувано на 18.08.24 в 06:56

Дейвид Лами: Има риск от пълномащабна война в Близкия изток

Съществува нарастващ риск от "пълномащабна регионална война" в Близкия изток, предупреди британският външен министър Дейвид Лами на фона на отчаяните международни усилия за успокояване на напрежението с Иран и постигане на споразумение за прекратяване на..

обновено на 18.08.24 в 04:23
Две кучета на протест в Истанбул с надпис:

Бдение в София опита да насочи вниманието към закона за бездомните животни в Турция

С бдение в София граждани опитаха да привлекат общественото внимание върху закона за бездомните животни в Турция. Събитието се проведе снощи пред резиденцията на турския посланик в столицата. То беше под наслов "Бдение в памет на убитите кучета по улиците..

публикувано на 18.08.24 в 02:30
Камчатка, Русия

Няма жертви при земетресението със степен 7,2 в Камчатка

Няма щети, нито жертви в резултат на земетресението с магнитуд 7,2, което беше регистрирано край източния бряг на руския полуостров Камчатка, предаде БТА, цитирайки международните информационни агенции. "Повечето от вторичните трусове не се усещат", съобщи..

публикувано на 18.08.24 в 02:19

Овладян е пожарът в Съмърсет Хаус в Лондон

Пожарът в известната историческа сграда Съмърсет Хаус в централен Лондон беше овладян, след като около 125 пожарникари бяха извикани да се справят с огнената стихия. Няма пострадали хора, нито повредени произведения на изкуството.  На съвместна..

публикувано на 18.08.24 в 01:18
Стефания Батистини и Симоне Траини

Руско наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване в Курска област

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване на границата в Курска област, предаде агенция ТАСС. Според съобщението, Симоне Траини и Стефания Батистини..

публикувано на 17.08.24 в 20:38