Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледната семейна фотосесия - мода, суета или възродена традиция

Снимка: pixabay.com

Преглед на социалните мрежи в днешния празничен ден откроява актуална през последните години тенденция. За Коледа не само деца, но и възрастни, цели семейства влизат във фокуса на фотографите, за да споделят очарованието на празника през професионални фотосесии.

Фотосесията е част от коледния подарък. Хората може би имат нужда от такъв стимул за добро настроение и самите те си създават празничност – казват майсторите на семейни коледни фотосесии Люба и Васко от Враца.

Някога...

Стотина години назад е било традиция да си покажеш социалния статус като си правиш веднъж годишно семейна снимка, която да остане в архивите на рода, припомня Васко.

„Тогава са се правели семейни снимки с децата, с бабите, с най-близките роднини. Тогава фотографията е струвала доста скъпо и малко хора са могли да си го позволят. Тези, които си го позволявали, са показвали по-висок статус“, разказва Васко, според когото сега тенденцията се завръща за празниците по Коледа.

... и сега

„Можем да видим наистина стилна, хубава семейна снимка. Не снимка от маса, снимка от банкет, от почивка в петзвезден хотел, а хубава семейна снимка, аранжирана или във вид на календар, или във вид на рамка.“

Има го обаче елементът на суетата. Именно от социалните мрежи тръгва възобновената мода на семейната празнична фотография, допълва Васко. „Това да се покажем в социалните мрежи като хубаво, сплотено семейство на снимка е двигател на тая мода.“

Пищен или стилизиран декор

Коледните фотосесии като декори пресъздават зимна приказка, уточнява Люба. Някои от сайтовете са по-детайлни: „всичко да има – и подаръци, и елхи, и Снежанки, и Дядо Коледа“. Други са по-стилни и изчистени: „клонче, елхово или гирлянд като фон на хората, които са снимани“.

„Няма по-хубаво нещо от това да снимаш усмихнати и щастливи хора“, обобщава Васко.

„За мен фокусът на Коледата винаги трябва да е в добрината. Може би това е празникът, който хората очакват с нетърпение, защото е празникът на светлината. Коледата е натоварена с много надежди, с очаквания за нещо хубаво и може би това е коледният дух – надеждата, която хората таят и имат по тези празници“, споделя Люба.

Ива Антонова разказва повече по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На двудневен празник в Елхово: местни храни, кулинарни ателиета, концерти

Двудневен празник " ЕКО кошница, моля! " в град Елхово ще представи производители и преработватели от региона. На 6 и 7 септември жителите и гостите на южния град ще опитат продуктите на местни майстори, ще могат да се включат в кулинарни демонстрации, да послушат фолклорни концерти. Акцент е ателието за българска народна шевица. Поканата..

публикувано на 05.09.24 в 11:58
Илиян Йорданов, председател на Националната комисия по информатика и ръководител на националния отбор за олимпиадата в Египет, и Румен Михов, координатор на лагер-школата по информатика в Ямбол (от ляво на дясно)

Националният отбор на България по информатика замина за международната олимпиадата

Националният отбор на България по информатика отпътува за Египет за участие в най- престижното за годината състезание, а именно международната олимпиадата по информатика. В нея се включват отбори от 90 държави, представени от 360 състезатели. Какви са очакванията на ръководителите на нашия  отбор и къде е мястото на България в света на информатиката...

публикувано на 05.09.24 в 09:53

Обновяват хижи в НП "Рила" по българо-швейцарска програма

С помощта на българо-швейцарската програма за сътрудничество ще бъде създаден национален природозащитен и образователен център с музейна част в царския ловен комплекс "Саръгьол". През следващите 4 години най-големият посетителски център - "Паничище", ще бъде оборудван с интерактивни информационни модули. Планински хижи на територията на..

публикувано на 05.09.24 в 06:57
Полина Карастоянова

Полина Карастоянова: 90% от туристите по света търсят непознати дестинации

Тенденцията за свръхтуризъм се развива доста отчетливо в Барселона, Венеция, крайбрежието на Амалфи, някои от гръцките острови като Миконос и Санторини. Има обаче отчетливо търсене на заместващи дестинации . Това обясни в интервю за БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Пандемията даде възможност..

публикувано на 02.09.24 в 13:44

Очин дол омая италианци

Мездренското село Очин дол е малко известно, а в Италия никак. Но съвсем случайно го откри група италиански студенти.   Разказът на Иван Вазов "Дядо Йоцо гледа" е свързан с Очин дол и даже е преведен на италиански от Леонардо Пампури, издаден в "Antologia del racconto bulgaro" (Антология на българския разказ) от културната асоциация в Италия –..

публикувано на 02.09.24 в 11:48

През следващите 2 години IT секторът очаква да разкрие още 14 000 работни места

България трябва да се рекламира като високотехнологична дестинация. Но и IT секторът трябва да е по-разпознаваем. Това става на фона на желанието на предишния редовен кабинет да възобнови идеята за общо представяне на страната ни в единен „Бранд България“. За 11-те години откакто съществува идеята за създаването на „Бранд България“, Ай Ти..

публикувано на 01.09.24 в 06:53

Стартира кампанията „Излез от пътя на лошия холестерол! Изследвай се!“

Стартира кампанията „Излез от пътя на лошия холестерол! Изследвай се!“. Официалното й откриване бе на една от „спирките на здравето“, която се намира на Орлов мост и е с визията на Александър Везенков. Най-добрият ни баскетболист е един от посланиците на инициативата. На старта на кампанията софиянци и гости на столицата можеха да..

обновено на 01.09.24 в 04:42