Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилдерс възроди идеята за спорен конкурс за карикатури

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандският депутат Герт Вилдерс заяви, че планира да организира нов конкурс за карикатури на пророка Мохамед. Преди повече от година националистът отмени подобно събитие след опасения от възможни нападения.

Късно снощи Вилдерс публикува туит, призоваващ хората да изпращат карикатурите си на Мохамед. "Свободата на словото трябва да надделее над насилието и ислямските фатви", подчерта лидерът на най-голямата опозиционна партия в холандския парламент.

През август 2018 г. полицията арестува мъж, заплашващ да убие Вилдерс заради обявения тогава конкурс. Анонсът за събитието доведе и до протести в Пакистан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Гвоздейков

Георги Гвоздейков: Казвам сбогом на политиката, но не с разочарование!

За оттеглянето си от политиката съобщи Георги Гвоздейков в социалните мрежи: Политикът от беше народен представител от ПП-ДБ в XLVII Народно събрание. Избран от XLIX Народно събрание за министър на транспорта и съобщенията в правителството на Николай Денков. Преназначен на същия пост в служебното правителство на Димитър Главчев. Заради..

публикувано на 26.08.24 в 10:47
Димитър Главчев

Главчев: Предложените промени в правителството са съгласувани с президента

В диалог с президента са предложените промени в правителството. Това каза премиерът Димитър Главчев пред журналисти, след като напусна сградата на президентството. Относно смяната на Калин Стоянов начело на МВР той каза:  "Тръгнахме от там, че трябва да е професионалист от системата, да не се политизира постът. Априори би трябвало да е така, а пък..

публикувано на 26.08.24 в 10:44
VICTORIA

Раздялата като вдъхновение в “sad girl summer (not again)” на Виктория

Певицата VICTORIA това лято ни представи песента си “sad girl summer (not again)” и даде сериозна заявка за летен хит.  Композицията има над 170 000 гледания в платформите за видеосподеляне и десетки коментари както от български меломани, така и от слушатели от чужбина. VICTORIA признава, че песента е много лична за нея.  "Това е..

публикувано на 26.08.24 в 10:19

Президентът ще издаде указ за назначаването на правителство. Вижте кои министри предложи Главчев

"Уважаеми господин президент, дами и господа, уважаеми медии, в изпълнение на алинея 5 от Конституцията, ще ви представя структура и персонален състав на Министерски съвет.  Структурата е с министър-председател, един заместник министър-председател и министри, които ще ръководят съответните министерства", заяви Димитър Главчев пред президента точно в 10..

публикувано на 26.08.24 в 10:07

Джоузефин Лукито: Студентите предпочитат да използват ИИ като асистент, не като арбитър

Темата с използването на изкуствен интелект еволюира.  Приемането на технологични нововъведения отнема време, като в повечето случаи в началото се наблюдава резистентност. Причините за това може да са различни - усещане за загуба на контрол, прекалено бързата скорост, с която се появяват новости или страх от загуба на работното място. Постепенно..

публикувано на 26.08.24 в 09:55

Хървое Маркович: Военното обучение в Хърватия може да бъде атакувано в съда

Идеи без налично законодателство стоят зад решението на хърватските власти да върнат казармата в страната от догодина. Това обясни в интервю за БНР Хървое Маркович от Центъра за икономическо образование в Хърватия. Това е НПО, което прави инициативи в областта на икономическата и финансова грамотност. Маркович е автор на петиция срещу..

публикувано на 26.08.24 в 09:24

Разнобой сред туроператорите за бъдещия гаранционен фонд. Искат ревизия на текстовете

Проект за промени в Закон за туризма, засягащи създаването на гаранционния фонд, предизвиква разногласия в бранша. На 2 септември изтича крайният срок за общественото обсъждане на законопроекта. До тази дата браншът трябва да изрази становище и да внесе предложения за промени. Създаването на гаранционния фонд е следствие от европейска директива..

публикувано на 26.08.24 в 09:09