Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В снимки и думи

"Хостел Европа" - картина на мигрантския живот в България

Испанският журналист Хосе Антонио Манзано документира пътя на мигрантите към Европа

Хосе Антонио Санчез Манзано е испански журналист и фотограф. Любими негови жанрове са литературната хроника и репортажната фотография. От 2013 до 2016 документира живота и историите на преминаващите през България мигранти и пътя им през Балканите към Стария континент. Тази година Асоциацията на испаноговорящите журналисти в България за пореден път отличи неговите усилия. 

В книгата му „Хостел Европа“ главни действащи лица са мигранти, пребиваващи в България. Историите и фактите, за които Санчез Манзано разказва в тази книга, са от периода октомври - декември 2014 година.

Метафора на Европа

„Всички които се настаняваме в него, си мислим, че ни чака един нов живот, място, в което ще можем да мечтаем за едно по-добро бъдеще. Но този хостел е по-скоро една метафора на Европа, която до момента познаваме“, признава един от героите в книгата.

„Аз пристигнах в България през 2011 година и работих за голяма мултинационална компания почти две години. После започнах да пътувам из Балканите. В същото време  завърших и фотожурналистика.  След това, в края на 2013 година започнах да работя като доброволец към бежанския лагер в Харманли. Обстановката, в която трябваше да работя, наистина докосна сърцето ми. Останах изненадан от случващото се там и това ме провокира да започна да се занимавам изцяло с проблемите на миграцията. Като доброволец помагах във всичко - за логистика, транспорт и в същото време започнах да документирам този поток от мигрантски вълни, които влизаха в България. Трудностите бяха очевидни за държава, която до момента не се е занимавала с подобни проблеми. Службата, предоставяща  убежище и услуги на имигрантите, направо колабираше“, спомня си Хосе Санчез Манзано.

Нещо повече от статия

„Беше необходимо да разкажа за тази толкова сложна реалност и то по най-достоверен начин. Обикновено четем статии и списания на тази тематика и се опитваме в 800 думи да разкажем, но там има повече въпроси отколкото отговори. А тъй като аз самият бях близо до имигрантите, до центровете и виждах всичко, което се случваше с тях там, дори и от административна и политическа гледна точка, си дадох сметка, че всъщност много неща остават скрити и за тях въобще не се говори. Оттам се появи и нуждата да вдъхна живот на самата информация и на преживяванията на хората“, споделя авторът в интервю за „Хоризонт“.

Мигрантски неволи

В четири истории за съдби на мигранти в България и в 367 страници испанският журналист ни превежда из потайностите на мигрантския живот. Читателят обикаля местата и се среща с перипетиите на търсещите подслон и убежище. „Героите на книгата по-скоро ме избраха, не толкова аз тях“, казва Хосе Санчез Манзано.

„Книгата, която съм написал, е всъщност роман. Разказвам в трето лице, като свидетел на историите, а понякога и в първо лице  за преживяванията и живота на четирима имигранти, търсещи убежище. Те са  наистина много интересни хора. Всичко това е подплатено с анализ и разследваща журналистика, за да могат читателите да осъзнаят какво ги заобикаля и как обстановката ги засяга. А докато посещавах хостела, Женския пазар, различните асоциации, непрекъснато правех и снимки. Те са част от репортажната журналистика - 70 снимки, допълнение към книгата. Чрез тях можеш да си представиш, четейки, и визуално да усетиш вкусовете, цветовете, настроенията. Можете да сравните образите от представите си с тези от снимката.“

Мигрантите се нуждаят от по-добро отношение

„Докато бях в Испания, ме питаха каква хуманитарна помощ  биха могли да изпратят от Испания към Балканите. А аз им отговарях, че тя е належаща, но имигрантите не се нуждаят толкова от материални неща, а по-скоро да бъдат приети, да бъдат интегрирани, както и да имат достъп до пазара на труда. И наистина, за да се стигне до една добра интеграция и подобряване на тяхното положение, са нужни повече възможности и добро отношение към тях“, смята още испанският автор Хосе Антонио Санчез Манзано.

„Аз се запознах с хора от толкова различни държави, имигранти на всякаква възраст, които идваха в Хостел „Европа“. В моята книга разказвам за един от многото имигранти без документи, търсещи подслон, които само преминават през България. Те се криеха от полицията, за да не бъдат отведени в затворени центрове и в същото време търсеха трафикант, който да им помогне да се отправят към други точки на Европа, през Сърбия и до Западна Европа“, разказва той.

За петгодишния си престой в страната ни испанският журналист казва, че е бил градивен и полезен.

Погледът на чужденеца

„България наистина ми даде много, както в личен, така и в професионален план. За мен България винаги ще бъде моят втори дом и място, към което ще се връщам. Ценя много вашата държава, както хубавите, така и лошите неща, които ги има навсякъде. Благодарение на всичко преживяно тук, бъдещите ми планове за 2020 година са да публикувам „Хостел Европа“, да я преведа, а вече имам и покана да я представя в София на български език, за да се види по какъв начин един чужденец вижда българската реалност и живота на имигрантите тук.“

„Започнах да работя и по един проект. Казва се „Костенурка“, ще пътуваме из Балканите  и това ще се случи до четири месеца“, чертае задачите си за близкото бъдеще испанският автор.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Снимки: Личен архив на Хосе Антонио Санчез Манзано

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54