Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В снимки и думи

"Хостел Европа" - картина на мигрантския живот в България

Испанският журналист Хосе Антонио Манзано документира пътя на мигрантите към Европа

Хосе Антонио Санчез Манзано е испански журналист и фотограф. Любими негови жанрове са литературната хроника и репортажната фотография. От 2013 до 2016 документира живота и историите на преминаващите през България мигранти и пътя им през Балканите към Стария континент. Тази година Асоциацията на испаноговорящите журналисти в България за пореден път отличи неговите усилия. 

В книгата му „Хостел Европа“ главни действащи лица са мигранти, пребиваващи в България. Историите и фактите, за които Санчез Манзано разказва в тази книга, са от периода октомври - декември 2014 година.

Метафора на Европа

„Всички които се настаняваме в него, си мислим, че ни чака един нов живот, място, в което ще можем да мечтаем за едно по-добро бъдеще. Но този хостел е по-скоро една метафора на Европа, която до момента познаваме“, признава един от героите в книгата.

„Аз пристигнах в България през 2011 година и работих за голяма мултинационална компания почти две години. После започнах да пътувам из Балканите. В същото време  завърших и фотожурналистика.  След това, в края на 2013 година започнах да работя като доброволец към бежанския лагер в Харманли. Обстановката, в която трябваше да работя, наистина докосна сърцето ми. Останах изненадан от случващото се там и това ме провокира да започна да се занимавам изцяло с проблемите на миграцията. Като доброволец помагах във всичко - за логистика, транспорт и в същото време започнах да документирам този поток от мигрантски вълни, които влизаха в България. Трудностите бяха очевидни за държава, която до момента не се е занимавала с подобни проблеми. Службата, предоставяща  убежище и услуги на имигрантите, направо колабираше“, спомня си Хосе Санчез Манзано.

Нещо повече от статия

„Беше необходимо да разкажа за тази толкова сложна реалност и то по най-достоверен начин. Обикновено четем статии и списания на тази тематика и се опитваме в 800 думи да разкажем, но там има повече въпроси отколкото отговори. А тъй като аз самият бях близо до имигрантите, до центровете и виждах всичко, което се случваше с тях там, дори и от административна и политическа гледна точка, си дадох сметка, че всъщност много неща остават скрити и за тях въобще не се говори. Оттам се появи и нуждата да вдъхна живот на самата информация и на преживяванията на хората“, споделя авторът в интервю за „Хоризонт“.

Мигрантски неволи

В четири истории за съдби на мигранти в България и в 367 страници испанският журналист ни превежда из потайностите на мигрантския живот. Читателят обикаля местата и се среща с перипетиите на търсещите подслон и убежище. „Героите на книгата по-скоро ме избраха, не толкова аз тях“, казва Хосе Санчез Манзано.

„Книгата, която съм написал, е всъщност роман. Разказвам в трето лице, като свидетел на историите, а понякога и в първо лице  за преживяванията и живота на четирима имигранти, търсещи убежище. Те са  наистина много интересни хора. Всичко това е подплатено с анализ и разследваща журналистика, за да могат читателите да осъзнаят какво ги заобикаля и как обстановката ги засяга. А докато посещавах хостела, Женския пазар, различните асоциации, непрекъснато правех и снимки. Те са част от репортажната журналистика - 70 снимки, допълнение към книгата. Чрез тях можеш да си представиш, четейки, и визуално да усетиш вкусовете, цветовете, настроенията. Можете да сравните образите от представите си с тези от снимката.“

Мигрантите се нуждаят от по-добро отношение

„Докато бях в Испания, ме питаха каква хуманитарна помощ  биха могли да изпратят от Испания към Балканите. А аз им отговарях, че тя е належаща, но имигрантите не се нуждаят толкова от материални неща, а по-скоро да бъдат приети, да бъдат интегрирани, както и да имат достъп до пазара на труда. И наистина, за да се стигне до една добра интеграция и подобряване на тяхното положение, са нужни повече възможности и добро отношение към тях“, смята още испанският автор Хосе Антонио Санчез Манзано.

„Аз се запознах с хора от толкова различни държави, имигранти на всякаква възраст, които идваха в Хостел „Европа“. В моята книга разказвам за един от многото имигранти без документи, търсещи подслон, които само преминават през България. Те се криеха от полицията, за да не бъдат отведени в затворени центрове и в същото време търсеха трафикант, който да им помогне да се отправят към други точки на Европа, през Сърбия и до Западна Европа“, разказва той.

За петгодишния си престой в страната ни испанският журналист казва, че е бил градивен и полезен.

Погледът на чужденеца

„България наистина ми даде много, както в личен, така и в професионален план. За мен България винаги ще бъде моят втори дом и място, към което ще се връщам. Ценя много вашата държава, както хубавите, така и лошите неща, които ги има навсякъде. Благодарение на всичко преживяно тук, бъдещите ми планове за 2020 година са да публикувам „Хостел Европа“, да я преведа, а вече имам и покана да я представя в София на български език, за да се види по какъв начин един чужденец вижда българската реалност и живота на имигрантите тук.“

„Започнах да работя и по един проект. Казва се „Костенурка“, ще пътуваме из Балканите  и това ще се случи до четири месеца“, чертае задачите си за близкото бъдеще испанският автор.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Снимки: Личен архив на Хосе Антонио Санчез Манзано

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37