Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В снимки и думи

"Хостел Европа" - картина на мигрантския живот в България

Испанският журналист Хосе Антонио Манзано документира пътя на мигрантите към Европа

Хосе Антонио Санчез Манзано е испански журналист и фотограф. Любими негови жанрове са литературната хроника и репортажната фотография. От 2013 до 2016 документира живота и историите на преминаващите през България мигранти и пътя им през Балканите към Стария континент. Тази година Асоциацията на испаноговорящите журналисти в България за пореден път отличи неговите усилия. 

В книгата му „Хостел Европа“ главни действащи лица са мигранти, пребиваващи в България. Историите и фактите, за които Санчез Манзано разказва в тази книга, са от периода октомври - декември 2014 година.

Метафора на Европа

„Всички които се настаняваме в него, си мислим, че ни чака един нов живот, място, в което ще можем да мечтаем за едно по-добро бъдеще. Но този хостел е по-скоро една метафора на Европа, която до момента познаваме“, признава един от героите в книгата.

„Аз пристигнах в България през 2011 година и работих за голяма мултинационална компания почти две години. После започнах да пътувам из Балканите. В същото време  завърших и фотожурналистика.  След това, в края на 2013 година започнах да работя като доброволец към бежанския лагер в Харманли. Обстановката, в която трябваше да работя, наистина докосна сърцето ми. Останах изненадан от случващото се там и това ме провокира да започна да се занимавам изцяло с проблемите на миграцията. Като доброволец помагах във всичко - за логистика, транспорт и в същото време започнах да документирам този поток от мигрантски вълни, които влизаха в България. Трудностите бяха очевидни за държава, която до момента не се е занимавала с подобни проблеми. Службата, предоставяща  убежище и услуги на имигрантите, направо колабираше“, спомня си Хосе Санчез Манзано.

Нещо повече от статия

„Беше необходимо да разкажа за тази толкова сложна реалност и то по най-достоверен начин. Обикновено четем статии и списания на тази тематика и се опитваме в 800 думи да разкажем, но там има повече въпроси отколкото отговори. А тъй като аз самият бях близо до имигрантите, до центровете и виждах всичко, което се случваше с тях там, дори и от административна и политическа гледна точка, си дадох сметка, че всъщност много неща остават скрити и за тях въобще не се говори. Оттам се появи и нуждата да вдъхна живот на самата информация и на преживяванията на хората“, споделя авторът в интервю за „Хоризонт“.

Мигрантски неволи

В четири истории за съдби на мигранти в България и в 367 страници испанският журналист ни превежда из потайностите на мигрантския живот. Читателят обикаля местата и се среща с перипетиите на търсещите подслон и убежище. „Героите на книгата по-скоро ме избраха, не толкова аз тях“, казва Хосе Санчез Манзано.

„Книгата, която съм написал, е всъщност роман. Разказвам в трето лице, като свидетел на историите, а понякога и в първо лице  за преживяванията и живота на четирима имигранти, търсещи убежище. Те са  наистина много интересни хора. Всичко това е подплатено с анализ и разследваща журналистика, за да могат читателите да осъзнаят какво ги заобикаля и как обстановката ги засяга. А докато посещавах хостела, Женския пазар, различните асоциации, непрекъснато правех и снимки. Те са част от репортажната журналистика - 70 снимки, допълнение към книгата. Чрез тях можеш да си представиш, четейки, и визуално да усетиш вкусовете, цветовете, настроенията. Можете да сравните образите от представите си с тези от снимката.“

Мигрантите се нуждаят от по-добро отношение

„Докато бях в Испания, ме питаха каква хуманитарна помощ  биха могли да изпратят от Испания към Балканите. А аз им отговарях, че тя е належаща, но имигрантите не се нуждаят толкова от материални неща, а по-скоро да бъдат приети, да бъдат интегрирани, както и да имат достъп до пазара на труда. И наистина, за да се стигне до една добра интеграция и подобряване на тяхното положение, са нужни повече възможности и добро отношение към тях“, смята още испанският автор Хосе Антонио Санчез Манзано.

„Аз се запознах с хора от толкова различни държави, имигранти на всякаква възраст, които идваха в Хостел „Европа“. В моята книга разказвам за един от многото имигранти без документи, търсещи подслон, които само преминават през България. Те се криеха от полицията, за да не бъдат отведени в затворени центрове и в същото време търсеха трафикант, който да им помогне да се отправят към други точки на Европа, през Сърбия и до Западна Европа“, разказва той.

За петгодишния си престой в страната ни испанският журналист казва, че е бил градивен и полезен.

Погледът на чужденеца

„България наистина ми даде много, както в личен, така и в професионален план. За мен България винаги ще бъде моят втори дом и място, към което ще се връщам. Ценя много вашата държава, както хубавите, така и лошите неща, които ги има навсякъде. Благодарение на всичко преживяно тук, бъдещите ми планове за 2020 година са да публикувам „Хостел Европа“, да я преведа, а вече имам и покана да я представя в София на български език, за да се види по какъв начин един чужденец вижда българската реалност и живота на имигрантите тук.“

„Започнах да работя и по един проект. Казва се „Костенурка“, ще пътуваме из Балканите  и това ще се случи до четири месеца“, чертае задачите си за близкото бъдеще испанският автор.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Снимки: Личен архив на Хосе Антонио Санчез Манзано
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33