Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ: Няма непосредствен риск от режим на водата в Ботевград

Премиерът: Водната криза в различни градове е план за дестабилизация

Красимир Велчев заяви категорично, че няма да има трета оставка на кабинет "Борисов"

| обновено на 30.12.19 в 20:04
Министър-председателят Бойко Борисов инспектира цялостните ремонтни дейности по решаването на проблема с водата в Перник.
Снимка: БТА

Няма да има трета оставка на кабинет "Борисов". Това заяви в Перник заместник -председателят на парламентарната група на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия Красимир Велчев.

Коментарът му е по повод обявеното намерение на БСП да поиска вот на недоверие на правителството заради проблемите във водния сектор.

В последно време политически опоненти, заинтересовани среди, правят така, че цялата вина за кризата с водата в Перник да се припише на ГЕРБ, заяви още Красимир Велчев, като добави, че от последните 30 години ГЕРБ е управлявал в Перник само 4.

Той направи аналогия между ситуацията с водата в Перник и кризата с боклука в София по времето на мандата на Бойко Борисов като кмет. По думите му подобен сценарий се готви и в момента:

"Знаете, че два пъти Борисов подава оставки. Трети път няма да има. Този път няма да подава оставка. Това трябва да ви е ясно", беше категоричен Красимир Велчев.

Той нарече наглост вчерашното изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова в Перник: "Посещението на г-жа Корнелия Нинова тук вчера за нас е, как да го нарека, меко казано е наглост".

По-рано днес в Перник, където беше на поредно посещение

премиерът Бойко Борисов заяви, че в темата с водната криза в различни градове вижда план за дестабилизация:

“Това е един план сега - в различни градове, водна криза и за февруари. Те се готвят за подобна работа./.../ Няма да ни изненадате, защото съм пратил всички по ВиК секторите и много по-бързо ще имаме реакция, отколкото си мислите“ заяви още премиерът в Перник, където беше на посещение заради водния проблем в града.

Водната криза в Перник се дължи основно на амортизирана инфраструктура

категоричен е министърът на околната среда и водите Нено Димов.

По повод обявеното от БСП намерение за внасяне на вот на недоверие, Димов заяви, че с фалшиви новини политика не се прави. По думите му по време на кабинета Орешарски е бил най-големият провал в процеса на изграждане на екологична инфраструктура. Това е така, защото всички средства по ОП "Околна среда", предвидени за ВиК сектора са били замразени, поясни Димов:

„Госпожа Корнелия Нинова обича да се изказва неподготвена. Второто правителство на ГЕРБ успя да спаси парите от първата оперативна програма, бяха реализирани практически почти всички водни цикли с изключение на един. Единственият областен град, който не успя да защити тогава проекта си при кмет на БСП, беше Перник. Така че, когато г-жа Корнелия Нинова говори за Перник, нека да е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия цикъл на проекти за ВиК".

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщиха, че през последните 3 години са осигурили 1,3 милиона лева за ремонти на водопреносната мрежа на община Перник. Загубите на вода по тръбите е намаляла с 6 на сто за последния месец.

Водната криза в Перник беше тема на извънредна среща тази вечер на премиера Бойко Борисов с министри от кабинета и кмета на Перник Станислав Владимиров в Министерския съвет.

Нено Димов

Заместник- министърът на регионалното развитие Николай Нанков отрече да има опасност от воден режим в Шумен, 

въпреки че основният водоизточник- язовир „Тича“ е пълен наполовина:

„По данни на колегите от ВиК Шумен водните количества  ще стигнат със сигурност до пролетното снеготопене, така че шуменци могат да бъдат успокоени. Там имаме много тежки аварии по водопровода, знаем. Ще включим във водния проект, големия воден цикъл на шуменци, който се финансира с европейски средства“, каза заместник министър Николай Нанков.

Няма непосредствен риск от режим на водата в Ботевград. Това увериха от МРРБ, след съвещание с участието на ботевградския кмет Иван Гавалюгов, представители на ВиК-София и дружеството "Напоителни системи".  Водоподаването е осигурено за близо 4 месеца, категорични са от ведомство. По-рано днес в интервю за БНР кметът Иван Гавалюгов обяви, че в язовир "Бебреш" има вода за още 6 седмици






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии. Три експлозии са били чути близо до военна база в северозападната част на града. По-рано..

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е "Чужденци навсякъде" и във фокуса попадат темите за миграцията, изгнанието и чуждестранния произход...

публикувано на 19.04.24 в 07:41
Висш съдебен съвет

Гражданският съвет към ВСС обсъжда във Велико Търново последните промени в Конституцията

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се събира във Велико Търново за дискусия по проблемите на практическото прилагане на последните конституционни промени и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата. В периода на обществените консултации, както и в хода на парламентарната процедура за промени в..

публикувано на 19.04.24 в 07:33
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)

Очаква се среща на "Дондуков" 2 за рокадите в служебното правителство

Все още няма отговор на въпроса дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета, предложени от служебния премиер. Румен Радев иска да обсъди с Димитър Главчев реалните мотиви за рокадите в министерството на външните работи и в това на земеделието и ще го покани на среща на "Дондуков" 2 днес. Няма официална..

публикувано на 19.04.24 в 07:30