Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: Очаквам национален план за питейните води

Емилия Милчева: МОСВ и МРРБ широко си затвариха очите за Перник

Язовир „Студена“
Снимка: БТА

Очаквам от правителството национален план за питейните води, заяви пред БНР политологът Татяна Буруджиева.

„Липсата на вода е много близък път към гнева – точно както бяха преди години сметките за ток. Дали хората ще издържат или как ще издържат – не знам, но аз очаквам от правителството най-накрая да има един национален план за питейните води. Единственото нещо, което съм чела и гледала, са най-различни предложения, чиято тайна и скрита цел е да се приватизират водите – нищо друго в България за 30 години по повод на питейната вода не е направено сериозно и системно. Това, че в момента страдат хората от Перник – утре ще страда някой друг, но това е като много силно заразна болест, като чума е“, коментира тя в интервю за предаването „12+4“.

България се нуждае от подмяна на водопроводите, категорична бе Буруджиева и добави: „В София също има тежък проблем в много от кварталите. Има водопроводи от 30-те години. Загубите на води са огромни. Това е пълна безотговорност и към природата, но и към децата ни и въобще към начина, по който ще функционира България“.

Според нея е време българските правителства, независимо от това кой в момента управлява, да започнат да се заемат със стратегически въпроси – вода, въздух, почви, земеделие, туризъм и т.н. 30 години си говорим за реформи, които не се правят, подчерта тя. Според нея в момента Перник е знак, че не се правят стратегически политики в страната.

Журналистът Емилия Милчева подчерта, че със сериозния проблем в Перник не се е заело не само правителството на Бойко Борисов, но и правителствата преди него.

„Ситуацията в Перник стигна до там не само заради изключителното безхаберие и широко затваряне на очи от страна на МОСВ и МРРБ, но политическите сили, например БСП, имаха депутати там – какво правеха през цялото това време. Сега е много лесно да се консумира гнева на хората за опозиционни цели. Цената, която ще се плаща, отново се плаща от хората. За пореден път гражданите на България са най-незащитените хора в тази държава“, коментира тя. 

„Подмяната на водопроводната мрежа в България означава увеличение на цената на питейната вода в пъти, за да могат да бъдат изплатени огромните средства, които са необходими“, посочи журналистът и даде за пример Хасково, където има станции и инфраструктура от Втората световна война.

България разполага с ресурси, но за съжаление не разполагаме с ефективни, далновидни политици и лидери, които да мислят напред, изказа мнението си Милчева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският премиер Киър Стармър (вляво) и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Лондон и Брюксел ще работят за укрепване на сътрудничеството в икономиката и сигурността

Британският премиер Киър Стармър заяви след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Обединеното кралство и ЕС са се ангажирали да засилят икономическото и отбранителното сътрудничество. Стармър и Фон дер Лайен се срещнаха в Брюксел, като британският премиер обеща да предложи "прагматично и разумно лидерство“,..

публикувано на 02.10.24 в 22:12

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните комисии между 4 и 12 ноември

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии между 4 и 12 ноември. Новината обяви в Х председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след среща с Конференцията на председателите на политическите групи. Така новата Европейска комисия ще започне работа най-рано в началото на декември. Възможно е..

публикувано на 02.10.24 в 22:01
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Микати призова за спешна помощ от 400 млн. долара

1 милион и 200 хиляди ливанци са прокудени от домовете си в резултат израелските бомбардировки, съобщи премиерът на Ливан Наджиб Микати. От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата Заради растящата хуманитарна криза вчера Микати и ООН призоваха за спешно набиране на повече от 400 милиона..

публикувано на 02.10.24 в 21:33
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в образователната система заради липсата на важни реформи, както и някои слабости на системата. То бе представено..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34