Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите в Хонконг не стихват в навечерието на 2020 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестиращите в Хонконг образуваха гигантски живи вериги и организираха шествия в търговски центрове броени часове преди настъпването на Новата година с призив към хората да не се отказват и да се борят за демокрация и през 2020 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Полицията беше мобилизирана за потушаване на евентуални безредици, а прочутата новогодишна заря в мегаполиса за първи път бе отменена от съображения за сигурност. Светлинно шоу, наречено „Симфония от светлини“, е планирано да я замени. То включва прожекции върху най-високите небостъргачи на града след отброяването на последните минути преди настъпването на Новата година.

С настъпването на новогодишната нощ хиляди протестиращи с маски, много от които облечени в черно, образуваха живи вериги по тротоарите на няколко района на Хонконг. На „Нейтън роуд“, важна пътна артерия на полуостров Коулун, живата верига от протестиращи се разгърна по протежението на няколко километра, като демонстрантите светеха с мобилните си телефони, под одобрителните звуци на клаксоните на преминаващите автомобили и автобуси. Те бяха снимани от туристите. Някои протестиращи носеха плакати с надпис: „Да продължим да се борим заедно през 2020 г.“

Десетки протестиращи положиха също така цветя в близост до метростанцията „Принц Едуард“, която стана сцена на едни от най-острите сблъсъци с полицията това лято, отбелязва Ройтерс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хиляди протестиращи излязоха отново по улиците на Хонконг

Половин година не отслабват протестите в защита на демокрацията и автономията на Хонконг. Масова демонстрациуя се състоя и днес по призива на опозицията. Организаторите съобщиха за 800 хил. протестиращи, а полицията преброи 183 хил. демонстранти. В..

обновено на 08.12.19 в 19:05

Полицията в Хонконг отново използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне хиляди антиправителствени демонстранти. Това съобщи агенция Ройтерс. Протестът, който се проведе в оживен пазарен район, започна след като стотици участваха в поход до американското посолство,..

публикувано на 01.12.19 в 16:20

Категорична победа за опозицията на местния вот в Хонконг

Опозицията в Хонконг постигна категорична победа на изборите за представители в районните съвети в 18 окръга на автономната област. Вотът се състоя на фона на половингодишни антиправителствени протести в защита на съдебната юрисдикция на..

публикувано на 25.11.19 в 18:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по..

публикувано на 24.07.24 в 11:04

Приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините. С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за..

публикувано на 24.07.24 в 11:02
Николай Денков

Денков: Пеевски сe опитва да отклони вниманието от проблемите в ДПС

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че формацията му е готова за диалог, но остава скептична към възможностите за реализиране на третия мандат в това Народно събрание: "Ние сме готови да обсъждаме какви са..

публикувано на 24.07.24 в 10:37

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения..

публикувано на 24.07.24 в 10:13

Борисов очаква избори: Трябва да се върнем към корените на демокрацията!

Поредните предсрочни избори са неизбежни, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен..

публикувано на 24.07.24 в 10:05
Делян Пеевски

Пеевски: ПП-ДБ се опитват да се ребрандират като антикорупционна партия

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обясни мотивите си да изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-ото НС за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и..

публикувано на 24.07.24 в 10:02

ГИТ: Зачестяват измамите за работа в чужбина

Зачестяват измамите за работа на българи в чужбина, предупреждават от Главната инспекция по труда. Оттам уточниха, че в грама от посолството ни в Стокхолм алармират за значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с..

публикувано на 24.07.24 в 09:53