Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Брегов: Основното предизвикателство за Данаил Кирилов ще дойде от президентството

Снимка: www.ngobg.info

„Този министър на правосъдието сам по себе си е предизвикателство за юридическата общност, която го отгледа и като председател на правна комисия. Основно предизвикателство за Данаил Кирилов ще дойде от президентството… Голямото предизвикателство на тази година ще бъде статутът на главния прокурор“. Това коментира в предаването „12+4“ Иван Брегов от Института за пазарна икономика.

На въпрос дали е възможно да бъде отворен отново – през Конституцията, въпросът за Висшия съдебен съвет (ВСС), Брегов отговори:

„Въртим се в един кръг и не мърдаме никъде. И шестте изменения на Конституцията, и решението, с което се отменя част от една от конституционните промени, показват липса на желание да се извърши правилното – да бъде отделена съдийската от прокурорската колегия във ВСС, да има повече представители на съдиите в съдийската колегия, по-засилена обществена квота в прокурорската колегия. В тази посока беше направено много малко. През 2015 година беше най-решителната крачка. Макар и минимална, тя така подразни политически и икономически силните на деня, че те вече четири години с изменения в Закона за съдебната власт се опитват да сломят и малко постигнатото“.

Според Иван Брегов:

„Ако БСП покаже воля да бъде двигател на конституционни промени, нека видим какво ще внесе президентът Румен Радев, но ако след това го оставят сам, това ще покаже, че в политическото блато изплува един доста интересен нов, много влиятелен, политически субект… Той няма законодателна инициатива, но ако има все по-голям авторитет сред българското общество, този авторитет ще представи на изпитание както лидерството в опозиционната партия, така и лидерството на премиера“.

По думите на Брегов необходимостта от промени в Конституцията може да спре произнасянето на Конституционния съд в частта за разследването на главния прокурор.

Интервюто с Иван Брегов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.