Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еко дуелът на две шведски тийнейджърки: Грета Тунберг срещу Изабела Ярванди

Грета Дългото Чорапче срещу дъщерята на ирански бежанец Изабела

Грета Тунберг и Изабела Ярванди
Снимка: https://demotywatory.pl/

Какво делят 16-годишните Грета Тунберг и Изабела Ярванди (позната като "анти Грета"), които мобилизират различни групи привърженици и почитатели? Екология и миграция са двете доминиращи в техните публични изяви теми на ръба на новото десетилетие, което вероятно ще постави още по-остро въпросите за климатичните промени.  

Грета Дългото Чорапче срещу дъщерята на ирански бежанец

"Защо вървя заднешком ли? - възкликна Пипи. - Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да прави, както си поиска?" Въпросът, зададен от героинята на Астрид Линдгрен, вълнува особено две момичета в родината на шведската писателка. Това са Грета Тунберг, наричана често Грета Дългото Чорапче заради нрава и визията й, и Изабела Нилсон Ярванди или просто "анти Грета". Първата расте в богато семейство в Стокхолм, а втората живее и учи в Гьотеборг, но познава добре живота в мигрантските гета.

Изабела Ярванди

Грета от Стокхолм срещу Изабела от Гьотеборг

„Баща ми е от Иран - страна, която някога е била свободна и устроена почти като западна държава. След това обаче е имало революция и властта е окупирана от диктатор. Така със свободата било свършено. По онова време баща ми се е чувствал изгубен – пристигнал е в друга държава: родината на майка ми – Швеция. Сега обаче и тук нещата започват да приличат на ситуацията там“, разказва Изабела на организиран от нея митинг, в който се обяви срещу глобализма и миграцията, макар самата тя да е родена в Швеция именно заради въпросните явления.

Някои ни обвиняват, че представяме ситуацията в Швеция погрешно, че сме интернет тролове, други ни мислят за хора, които искат да избиват евреи, допълва пламенно Изабела. „Истината обаче е, скъпи мои опоненти, че в Швеция има огромен проблем с гангстерски банди и с изнасилванията. Тези банди са съставени от хора, които биха могли да бъдат депортирани“, обяснява Изабела, която осазнава силата на екзотичната си красота.

Грета Тунберг

Без следа от паника

„Няма време да ни чакате да пораснем и да станем тези, които носят отговорност. Младите хора сме тези, които ще окажат натиск над хората на власт в момента и които ще се уверят, че те спасяват света“, тези думи на Грета Тунберг се посрещат с овации от нейните привърженици. „Как може да реагирате на данните за климатичните промени без следа от паника“, чуди се Грета, която смята, че политиците и мениджърите с пиар хитрости само привидно предприемат мерки срещу екологичните заплахи.

Протест в самота

Грета обаче също използва пиара в своя арсенал от инструменти за въздействие. Началото е снимка на момиче, застанало самотно край парламента, публикувана във Фейсбук от неслучаен човек, определян като гуру в пиара.  

Катрин Уба от университета в шведския град Упсала, която изучава протестните движения и ролята на младите активисти в тях, е категорична, че училищните стачки не са нещо ново. Уба определя Изабела като активист, докато Грета би могла да бъде наречена млад лидер.

Грета Тунберг

„Грета обаче допълни стачката с нещо, което всеки може да направи сам - да не ходи на училище, а да протестира пред парламента“, допълва Уба. По думите й изключително важно е, че протестът е съвпаднал с предизборната кампания и с началото на учебната година. И така инициативата "Петъци за бъдещето" първо в Стокхолм, а след това и в много европейски градове, мобилизира милиони хора в шествия с искане за сериозни мерки в борбата с климатичните промени.

Семейство Тунберг 

Макар и фамилията Тунберг да се превърна в емблематична в борбата с климатичните промени, Сванте – бащата на Грета, не се интересува сериозно от тях. Причината семейството да откаже пътуванията със самолет и да премине към растителна диета, е състоянието на Грета.

„Три или четири години преди да започне нейните училищни стачки, тя се разболя. Спря да разговаря с хората, спря да се храни, спря да ходи на училище. Три месеца не хапна нищо. Говореше само с мен, съпругата ми, сестра си и един от учителите“, разказва в интервю за ВВС Сванте Тунберг.

Грета Тунберг

Въпреки това семейството решава да обикаля света и да помага на Грета в нейната активност. Заради екологичната кауза на дъщеря си нейната майка, която е оперна певица, жертва своята професионална активност. Шведската образователна система пък е толерантна и допуска дълго отсъствие от училище, включително за пътувания със семейството или обучение у дома дори цяла година.

Разочарование и смелост

Без да има шанса на Грета да пътува почти постоянно, Изабела има своите поддръжници извън Швеция. „Новинарските сайтове, които отразяват действията й, са свързани с крайно десни движения. Това също е нещо много специфично. Може би именно заради това в Полша, Унгария и Русия обръщат по-голямо внимание на темата, което от своя страна е причината в тези държави Изабела да е по-популярна“, коментира Катрин Уба, която припомня, че протестът на Изабела Ярванди е част от демонстрациите на „жълтите жилетки“.

„Честно казано, бях изключително разочарована, след като разбрах, че до този момент дори има хора, които никога не са гласували до последните избори. За мен това бе наистина огромно разочарование, защото осъзнах, че възрастните не са поели своята отговорност“, казва Изабела. 

Изабела Ярванди и Грета Тунберг

Бъдещето – политическа кариера

Според Катрин Уба обикновено подобна активност на млади години води към успешна политическа кариера. Дали тя ще бъде за Грета или за Изабела, зависи от дневния ред на обществото и от личното им решение дали да продължат започнатата битка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15