Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Огнян Минчев и Страхил Делийски пред БНР

Има ли знаци за позитивно развитие на българския политически процес през 2020 г.

| обновено на 05.01.20 в 14:06
Огнян Минчев и Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

„Проблемът на Перник е първата проява на проблем, който ще има все по-голямо значение за цяла България. От десетилетия пропускаме възможността за една разумна стратегия за ползване на водите. С водите очевидно се правят много злоупотреби – частни ВЕЦ-ове, частни язовири, там няма особен контрол и те се явяват мощен фактор за източване на потенциала от води. Проблемите с водата ще се превърнат в ключови политически проблеми“. Това коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Според него правителството не е пряко заплашено да приключи мандата си предварително, „очевидно е, че ГЕРБ осъществява изтощено и амортизирано управление и има нарастващи фактори за избухване на неочаквани кризи“.

В предаването „Неделя 150“ политологът Страхил Делийски заяви, че евентуални нови конфигурации в управлението могат да бъдат функция на два основни фактора:

„Единият е свързан с консервативната мотивация на политическия елит да възпроизведе властовата си позиция. В този случай всичко е възможно с оглед на запазване на определен тип властови баланси. На второ място подобни конфигурации ще имат смисъл и легитимност, доколкото са функция на обществени очаквания. Всяка конфигурация ще се сблъсква с все по-нарастващото недоверие в политическия елит“.

По думите на Делийски факторите, които обуславят вътрешния живот на партиите, до голяма степен ще влияят върху поведението им навън:

„Партиите ще се опитват да решават предизвикателствата във вътрешнопартиен план преди всичко. При ГЕРБ е по-проблемно, защото, освен че трябва да решават вътрешнопартийни проблеми, трябва и да управляват… Може би сме стигнали до момента, в който партийните елити си казват, че така повече не може“.

За доц. Минчев няма индикации, че би се появила нова, още по-малко радикална, алтернатива.

„Основният ресурс на управлението на ГЕРБ е липсата на алтернатива“.

Страхил Делийски:

„Политическото представителство не може да отговори на очакванията на огромната част от населението. Всеки разговор за коалиции става разговор за технология на овладяването на властта, а не за технология на демократичен политически процес... Знаците за позитивно развитие на българския политически процес през тази година не са особено много. Процесите по ерозия в доверието към политическата система ще се задълбочат. Търсенето за различен тип политически действия и взаимодействия ще нараства“.

Двамата анализатори коментираха и международната политическа картина.  

„През последното десетилетие настъпи опасна дезинтеграция на международната система в глобалния свят. Процесите са труднопрогнозируеми. От днешна гледна точка изглежда вероятно Доналд Тръмп да получи втори мандат на изборите в САЩ. Що се отнася до новата Европейска комисия - тя едва ли ще притежава този властови ресурс, който да ѝ позволи да направи необходимите реформи в структурата на Европейския съюз, с цел да го укрепи. С напускането на Великобритания, с изхода Ангела Меркер на изхода политическата си кариера, с неовладяната амбиция на Еманюел Макрон да се превърне в нов лидер на ЕС - всичко това са процеси, които не са оптимистични за развитието на Евросъюза. Ние сме заобиколени отвсякъде с нарастваща лавина от кризи. Тази криза ще изисква важни и отговорни решения, както и решителни действия“, заяви доц. Минчев.

Делийски припомни прогнозите за настъпваща финансова криза:

„И е важно този път ЕС как ще реагира. Преди евроизборите много се говореше за преосмисляне на основните договори, върху които се крепи сегашният ЕС, с оглед на усещането, че по този начин той повече не може да функционира ефективно. Не съм оптимист за потенциала на ЕК да влезе в реформистки режим на управление“.

Интервюто с доц. Огнян Минчев и със Страхил Делийски можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Филип Гунев

Филип Гунев: Турция остава ключова дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток

Турция остава ключ към това дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток , защото ще е първата и най-засегната от такава. Това каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи. "Анкара планира репатриране на сирийски бежанци от турска територия, а не приемане на още. Но една такава бежанска вълна не е задължително да..

публикувано на 03.10.24 в 18:38

Първата доставка на природен газ от терминала в Александруполис е за България

Първата доставка на втечнен природен газ за България от терминала в гръцкия град Александруполис е вече факт. На терминала днес беше служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. "Булгаргаз" има резервирани от там по 1 милиард кубически метра синьо гориво годишно за следващите 10 години. “Това е исторически момент за България и за целия..

публикувано на 03.10.24 в 18:34

От коалицията, номинирала Джейхан Ибрямов за кандидат-депутат, ще настояват за отлагане на изборите

От коалицията, издигнала кандидатурата на Джейхан Ибрямов за депутат, заявиха, че ще настояват за отлагане на изборите и че ще представят искането си на утрешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. СГП внася мотивирани искания до Рая Назарян и ЦИК по казуса с имунитета на задържания депутат Какво се знае..

публикувано на 03.10.24 в 18:09
доц. Жана Попова

Жана Попова: Да обърнем внимание на пренебрегването на масовата култура и медиите

Международна научна конференция в памет на културолога проф. Ивайло Дичев ще се открие утре. Тя е организирана от Софийският университет и БАН, а домакин е Факултетът по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски". На двудневния форум ще се дискутират п опкултура, попполитика и дигиталния обрат. "Едно посланията към..

публикувано на 03.10.24 в 18:08
Снимката е илюстративна, архив.

Операции на МВР срещу купуването на гласове на различни места в страната

20 души са задържани днес при операции на МВР срещу купуването на гласове на различни места в страната. От МВР уточняват, че служители от Криминална, Икономическа, Охранителна и Пътна полиция на областните дирекции, заедно се екипи на Жандармерията, проверяват частни адреси, търговски обекти и места, за които са събрани данни, че се осъществяват..

публикувано на 03.10.24 в 18:02
Столичният кмет Васил Терзиев.

Кметът на София увери: Няма риск за отоплителния сезон

Няма проблем с работата на "Топлофикация - София" и няма риск за отоплителния сезон. В това увери кметът Васил Терзиев и посочи, че е запорирана само една сметка на дружеството, като запорът ще бъде вдигнат в края на седмицата: И "Топлофикация – София" е със запорирани сметки Заради неизплатени стари задължения "Булгаргаз" запорира тази сутрин..

публикувано на 03.10.24 в 17:42

Ивайло Иванов: По-малко са възможностите на дипломацията в конфликта в Близкия Изток

По-малко са възможностите на дипломацията, защото от страна на Израел, Иран и терористичните групировки виждаме ескалиране и остават по-малко поле за дипломацията. Движими се към най-лошия сценарий, за който се говореше преди година , коментира в интервю пред БНР Ивайло Иванов, експерт по сигурността в Съюза на офицерите от запаса "Атлантик"...

публикувано на 03.10.24 в 17:21