Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Огнян Минчев и Страхил Делийски пред БНР

Има ли знаци за позитивно развитие на българския политически процес през 2020 г.

| обновено на 05.01.20 в 14:06
Огнян Минчев и Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

„Проблемът на Перник е първата проява на проблем, който ще има все по-голямо значение за цяла България. От десетилетия пропускаме възможността за една разумна стратегия за ползване на водите. С водите очевидно се правят много злоупотреби – частни ВЕЦ-ове, частни язовири, там няма особен контрол и те се явяват мощен фактор за източване на потенциала от води. Проблемите с водата ще се превърнат в ключови политически проблеми“. Това коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Според него правителството не е пряко заплашено да приключи мандата си предварително, „очевидно е, че ГЕРБ осъществява изтощено и амортизирано управление и има нарастващи фактори за избухване на неочаквани кризи“.

В предаването „Неделя 150“ политологът Страхил Делийски заяви, че евентуални нови конфигурации в управлението могат да бъдат функция на два основни фактора:

„Единият е свързан с консервативната мотивация на политическия елит да възпроизведе властовата си позиция. В този случай всичко е възможно с оглед на запазване на определен тип властови баланси. На второ място подобни конфигурации ще имат смисъл и легитимност, доколкото са функция на обществени очаквания. Всяка конфигурация ще се сблъсква с все по-нарастващото недоверие в политическия елит“.

По думите на Делийски факторите, които обуславят вътрешния живот на партиите, до голяма степен ще влияят върху поведението им навън:

„Партиите ще се опитват да решават предизвикателствата във вътрешнопартиен план преди всичко. При ГЕРБ е по-проблемно, защото, освен че трябва да решават вътрешнопартийни проблеми, трябва и да управляват… Може би сме стигнали до момента, в който партийните елити си казват, че така повече не може“.

За доц. Минчев няма индикации, че би се появила нова, още по-малко радикална, алтернатива.

„Основният ресурс на управлението на ГЕРБ е липсата на алтернатива“.

Страхил Делийски:

„Политическото представителство не може да отговори на очакванията на огромната част от населението. Всеки разговор за коалиции става разговор за технология на овладяването на властта, а не за технология на демократичен политически процес... Знаците за позитивно развитие на българския политически процес през тази година не са особено много. Процесите по ерозия в доверието към политическата система ще се задълбочат. Търсенето за различен тип политически действия и взаимодействия ще нараства“.

Двамата анализатори коментираха и международната политическа картина.  

„През последното десетилетие настъпи опасна дезинтеграция на международната система в глобалния свят. Процесите са труднопрогнозируеми. От днешна гледна точка изглежда вероятно Доналд Тръмп да получи втори мандат на изборите в САЩ. Що се отнася до новата Европейска комисия - тя едва ли ще притежава този властови ресурс, който да ѝ позволи да направи необходимите реформи в структурата на Европейския съюз, с цел да го укрепи. С напускането на Великобритания, с изхода Ангела Меркер на изхода политическата си кариера, с неовладяната амбиция на Еманюел Макрон да се превърне в нов лидер на ЕС - всичко това са процеси, които не са оптимистични за развитието на Евросъюза. Ние сме заобиколени отвсякъде с нарастваща лавина от кризи. Тази криза ще изисква важни и отговорни решения, както и решителни действия“, заяви доц. Минчев.

Делийски припомни прогнозите за настъпваща финансова криза:

„И е важно този път ЕС как ще реагира. Преди евроизборите много се говореше за преосмисляне на основните договори, върху които се крепи сегашният ЕС, с оглед на усещането, че по този начин той повече не може да функционира ефективно. Не съм оптимист за потенциала на ЕК да влезе в реформистки режим на управление“.

Интервюто с доц. Огнян Минчев и със Страхил Делийски можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия е обстрелвала инфраструктурни обекти Днепропетровска област

За успешна операция срещу руска военновъздушна база на окупирания полуостров Крим съобщи украинското военно разузнаване. Русия от своя страна продължава с дроновите удари по критични за електроснабдяването в Украйна обекти. Киев съобщи, че е нанесъл удар по летище в северната част на Крим На военното летище край град Джанк о й в Крим са..

публикувано на 18.04.24 в 17:36
Дмитрий Песков

Песков за помощта от САЩ: Каквото и да получат украинците, няма да им помогне

Кремъл изрази днес пренебрежение към очакваното към края на седмицата отпускане на дългоочакваната нова американска военна помощ за Украйна. Говорителят Дмитрий Песков заяви, че каквото и да получат украинците, няма да им помогне за промяна на ситуацията на фронта в тяхна полза.  Според Песков военната помощ била част от колониалната..

публикувано на 18.04.24 в 17:29
Петър Витанов

Петър Витанов: Обмислям поканите, които имам от няколко политически партии

Ние отдавна сме разделили пътищата си с Корнелия Нинова и нейните приближени,  но си оставаме по душа убедени социалисти. Още не съм решил и обмислям поканите, които имам от няколко политически партии. Това сподели евродепутатът Петър Витанов в интервю пред БНР. "Част от действията на това ръководство на БСП са да дискредитира..

публикувано на 18.04.24 в 17:27

Иран обмисля преразглеждане на ядрената си доктрина

Израел се е отказал от бърз отговор на иранското нападение през уикенда, но ответен удар все пак ще има, твърдят източници от Тел Авив. В същото време Техеран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина.  Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се е отказал от..

публикувано на 18.04.24 в 17:23
Крайбрежието на Амалфи

България e извън най-евтините летни дестинации за британските туристи

Във Великобритания потребителската група Which? обяви 10-те най-евтини европейски летни дестинации за британските туристи. Сред тях обаче не са традиционно евтини дестинации като България и Турция. Списъкът на групата, която следи за потребителските настроения, крие доста изненади, защото в челната десетка попадат по принцип смятани за скъпи..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които предвиждат облекчен режим на висше образование на чуждестранни граждани със статут на временна закрила у нас. С предвидената облекчена процедура се цели лесен достъп до висше образование на чуждестранните граждани, като се осигурява възможност да продължат своето..

публикувано на 18.04.24 в 17:04

НС прие на първо четене промени в Закона за земеделските производители

Народното събрание единодушно подкрепи на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предложените от министерството на земеделието. Поправките са пряко свързани с удължаване на срока за прилагане на Схемата за държавна помощ за акциза върху газьола до края на 2026 година. Променя се и дефиницията за активен фермер, за..

публикувано на 18.04.24 в 16:52