Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 28 декември - 4 януари 2020 г.

Алекс Тоткова и Ники Русев
Снимка: Ивайло Радков-Фазата

БЪЛГАРИТЕ В ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ

14-годишната Алекс Тоткова и 13-годишният Николай Русев изкатериха маршрут с категория на трудност 8с. Той се казва "Los ultimos vampiros hippies" и се намира в Маргалеф, Испания, където двамата млади катерачи прекараха коледната си ваканция със своя треньор Ивайло Радков-Фазата.

“Тоткова е единствената, която е побеждавала в състезание Ориан Бертон и в момента работи по 9а. Русев изпрати 2019 г. със своето второ 8b+ (“Aitzol”) и все още нямаше нужните години, за да участва в състезанията на Международната федераци по спортно катерене през миналата година” - съобщава сайтът 8a.nu.
---

На 31 декември 16-годишният Димитър Русев направи първото преминаване на маршрута "Storm" на Боженица - Крепостта, като даде категория 8b+. Така този катерачен обект се сдоби с най-трудния си маршрут до момента. За Димитър, който е в националния ни отбор по спортно катерене, това е първи маршрут от подобна категория.

"Storm" е накован наскоро от Николай Петков и е пробван от някои от най-добрите български катерачи.

Петя Колчева

Петя и Камен Колчеви заминаваха в петък на експедиция, наречена "3 в 1". Първата цел е връх Винсън (4892 м) - континенталният първенец на Антарктида. След това целта е Аконкагуа (6962 м) - най-високият връх в Южна Америка. При успех там, двойката ще завърши проекта си за изкачване на "Седемте континентални първенци". Третият връх от експедицията е Фиц Рой (3375 м) в Патагония - един от символите на биг уол катеренето. Там опит ще направят Петя, Младен Данков, Милен Братанов и Николай Стоянов.

АЛПИНИЗЪМ

Германецът Йост Кобуш реши окончателно да направи опита си за зимно соло изкачване на Еверест по най-трудния път - Западния гребен. До Лагер 1 на 6000 м ще бъдат фиксирани три парапета. В следващите дни Кобуш и фотографът Даниел Хаг ще се придвижат до Лагер 1, където ще направят снимки и после 27-годишният германец ще продължи своето самостоятелно изкачване, по време на което смята да не изпозлва допълнителен кислород. 

В последните няколко дни Кобуш фиксира парапет, за да осигури спешно спускане в случай на нужда, в превала Лхо Ла (на границата между Непал и Тибет) - отправна точка за изкачване на Еверест по Западния  гребен. 

Предстои да видим дали Кобуш ще премине частично по Западния гребен и после през кулоара Хорнбайн, или ще се опита да повтори Жестокия път - цялотостното преминаване на Западния гребен, осъществено от първата българската експедиция на Еверест през 1984 г., което няма повторение вече 35 години.


Кобуш в Базов лагер на Еверест


Алекс Чикон и екипът му се сблъскаха със силни бури на връщане от Антарктида в Порт Уилямс. Съобщиха за ветрове със скорост над 100 км/ч и огромни вълни, които заливали палубата на кораба. "Живи и здрави на континента!" - написа в неделя Чикон. Идния четвъртък той и екипът му (част от който стигна по суша до Исламабад със соларни панели и друг багаж, нужен за втората част от експедицията) трябва да се съберат в Непал, за да изкачат шестхилядника Ама Даблам. Това ще бъде аклиматизация за Чикон в опита му за зимно изкачване на Еверест. Междувременно, Чикон обеща подробности за изкачванията си в Антарктида. 


Чикон след успешно завръщане на твърда земя


Денис Урубко и партньорът му Дон Боуи се качиха до Лагер 1 (5800 м) на Броуд Пик - за 4 часа от Базов лагер. Съобщават, че времето е доста топло, ледът не е стабилен и има опасност от лавини. Прогнозата за следващите дни обаче е за влошаване на времето и бури. И на тримата с приятелката на Боуи - Лота Хинца, се е наложило да пият антибиотици.


Симоне Моро и Тамара Лунгер

Симоне Моро и Тамара Лунгер стигнаха в Базовия лагер на Гашербрумите и предстои в близко време да тръгнат към Гашербрум 1. Целта им е първи в историята зимен траверс на два осемхилядника - Гашербрум 1 и 2.


Част от екипа за К2

Непалците от екипа на Мингма Джи Шерпа пристигнаха в Исламабад за експедицията, която ще направи опит за зимно изкачване на К2. В опита си те ще използват допълнителен кислород, по повод на което полският алпинист Адам Биелицки написа, че да изкачиш К2 през зимата, но с кислородна бутилка, би доказало по-скоро твоята слабост, а не сила.


СКАЛНО КАТЕРЕНЕ


В последния ден на 2019-а испанецът Джонатан Гуадалкасар (Jonathan Guadalcázar) изкатери маршрут 9b. Той се казва “Ataxia hiperextension” и се намира в Аликанте, Испания. Гуадалкасар е работил две години по проекта, който се състои от 3 части - 9а (2018 г.), 9а+ (миналия октомври) и сега - 9b. Това е първи маршрут от подобна категория за 26-годишния катерач, който стана петият испанец, преминал 9b.


Гизолфи в Маргалеф


В последните дни на 2019-а италианецът Стефано Гизолфи също премина маршрут с категория 9b. На 28 декември той изкатери “Stoking the Fire” в Санта Линия, Испания. Маршрутът е преминат за първи път през 2013 г. от Крис Шарма. Това е шестото 9b за Гизолфи, който има и 9b+ - “Perfecto Mundo”, в Маргалеф, Испания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14