Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордановден е

Православната църква почита Богоявление

| обновено на 06.01.20 в 17:17
Автор:
Патриарх Неофит отслужи Богоявленски водосвет на бойните знамена на Българската армия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Православната църква почита Богоявление - Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Днес се освещават бойните знамена, а смелчаци скачат в студените води и спасяват Светия кръст.

Над 140 000 именици празнуват днес, а утре - на Ивановден, трябва да почерпят близо 356 000 души, сочат данните на Националния статистически институт.

"По традиция на Йордановден се освещават най-напред бойните знамена на площад "Свети Александър Невски". Отново по традиция в езерото в квартал "Дружба" се вади кръст - ентусиасти, доброволци с пожеланията за здраве и водосвет от страна на православната църква. Така че отново ще спазим традициите. Каним всички, които имат желание, да се помолим за здраве, за мир и благоденствие на нашия град", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

В присъствието на софийското духовенство беше отслужена Света Василиева литургия, последвана от великия богоявленски водосвет, оглавен от българския патриарх и софийски митрополит Неофит.

Негово Светейшество освети водата, с която бяха поръсени за здраве духовниците и присъстващите на богослужението.

Рано сутринта десетки вярващи се събраха в Патриаршеската катедрала и насочиха мислите си към река Йордан, за да видят тайнството, което се извършва в нея.

Миряните отнесоха в домовете си от светената вода, която се пази през цялата година и се ползва за изцеление.

Българската православна църква отбеляза празника Богоявление с тържествено богослужение.

Заради бурното море и силния вятър ритуалът по спасяването на кръста в Бургас се проведе от брега, а не от Моста.

22-годишният Яким Георгиев беше най-бърз. Той е от Бургас, студент в бизнес специалност в Англия. 

„Пожелавам да сме живи и здрави и да се изпълняват традициите, това е най-важното. От няколко години съм виждал как се изпълнява ритуалът и исках и аз да бъда част от това. Чувствам се прекрасно, топло ми е“.

34-ма души на възраст от 17 до 51 години участваха в ритала по спасяването на кръста. И тази година за кръста скочиха представители на американските военноморски сили.

Ивайло Димитров спаси за трети път кръста в Айтос. Ритуалът по традиция се проведе във вира на Славеева река. Общо 11 мъже се включиха в ритуала.

В Приморско Светият кръст беше спасен от Иван Тодоров. В ритуала се включиха 5-ма души.

Строител хвана кръста на Богоявление в Болярово. 30-годишният Станислав Тодоров надви смелчаците, които се хвърлиха в ледените води на река Поповска до парк „Казиното“, въпреки силния вятър и минусовите температури.

Станислав се хвърля за кръста за трети път, но за първи път имаше късмета да го извади. Той пожела здраве и дълъг живот на всички жители на община Болярово.

Ритуал за спасяване на кръста за първи път ще бъде извършен на новата стоянка за лодки в бургаския квартал "Крайморие".

В ранното утро на Богоявление традиционното мъжко хоро влезе в ледените води на река Тунджа.

Във Варна 27-годишният Александър Николов извади за трети път кръста от морето до първа буна.

Той пожела много здраве и късмет на варненци и сподели, че когато е участвал в ритуала, всеки път след това е имал късмет.

Най-възрастният участник в надпреварата беше 80-годишният Васил Тепеделенев, а най-младият - 12-годишният Максим.

В Малко Търново пък за втори път ще бъде играно мъжко хоро. Над 20 са ентусиастите, които ще се включат в него, съобщи кметът Илиян Янчев:

"Все млади и хубави момчета от Малко Търново. Приеха го с голям ентусиазъм и желание. От 11.30 се тръгва от Малко Търново, за да може в 12 часа да се хвърли кръстът".

Днес храмов празник отбелязва църквата в етнографския музей „Етър” край Габрово.

Тя е точно копие на някогашната църква „Свето Богоявление“ в дряновското село Радовци, към която е имало и килийно училище.

Много от музейните обекти са копия на къщи от Габровско, чрез които е пресъздадена чаршията с дюкяните на майсторите.

В комплекса близо 15 години бие църковната камбана от каменната църква „Свето Богоявление“, която повтаря един архитектурен образец от 1868 година. Оттам е била пренесена църковна утвар и икони, дело на тревненски майстори.

Ще бъде отслужена и Света литургия и водосвет в работилниците на занаятчиите, а миряните ще получат от курбана за здраве.

В Смолян архиерейският наместник архимандрит Висарион ще отслужи богоявленският водосвет и ще освети бойните знамена на 101-ви алпийски полк.

След това е планирано литийно шествие към река Черна, в която ще бъде хвърлен богоявленският кръст за здраве.

За първи път от много години на Богоявление кръстът в Перник се вади от водата.

За първа година в Перник беше спазена традицията богоявленският кръст да се вади от водата.

След отслужения в централния пернишки храм водосвет литийно шествие стигна до двора на пожарната, където кръстът бе хвърлен ритуално в басейна.

Шестима мъже скочиха във водата, а пръв до кръста стигна 45-годишният Емил Янев.

В продължение на много години в Перник за богоявленския кръст се наддаваше в църквата. След широка обществена реакция и остри критики и от висши духовници, свещениците започнаха да дават кръста безвъзмездно на благочестиви миряни или на нуждаещи се от изцеление хора. Тази година, по инициатива на църковното настоятелство и със съдействието на Община Перник и Двореца на културата, традицията бе променена.

Ивайло Енчев извади кръста от р. Осъм, а Митрополит Гавриил го благослови.

В ледените води на река Осъм в Ловеч скочиха 12 смелчаци, но богоявленския кръст отново извади 34-годишният Ивайло Енчев.

„Само здраве да има, всичко друго можем да си го постигнем. Трябва всеки да вярва и да усеща българщината и Бог“, каза той.

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Василиева света литургия в катедралата в центъра на града и освети войнските знамена и благослови жителите на Ловеч.

„Пожелавам здраве, много радост, успех, божие благословение. Богоявление е един от най-великите празници. Тази светена вода, от нея хората се лекуват от болести, тя е благословение за домовете. И спомняме си, че преди повече от две хиляди години Господ Исус Христос се е кръстил и се е явила Света Троица на река Йордан“.

Два ритуала по хвърляне на Кръста - за възрастни и за деца, имаше в Кърджали.

Церемонията беше водена от пловдивския митрополит Николай в средновековния манастирски комплекс “Свети Йоан Предтеча“. На ритуала присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Празникът започна с освещаване на бойните знамена. За участие в церемонията пристигнаха военни от 68-ма. бригада "Специални сили".

Минути след това се проведе и ритуалът по хвърляне на кръста. За децата беше подготвен басейн с топла вода.

Най бърз беше 11-годишният Васил Атанасов. Той е в четвърти клас и това е негово първо участие в ритуала.

Кръстът беше хвърлен и в река Арда. За поредна година до него пръв достигна треньорът по водна топка Величко Карабоюков. Митрополит Николай пожела:

"Бог да пази България с мир, благоденствие, щастие, преуспяване. Честит и благословен празник“.

В Кърджали се проведе и шествие от храма "Свети Георги" до река Арда, където беше извършен алтернативен ритуал по хвърляне на кръста.



22-годишният инструктор по плуване Александър Лебешковски извади Светия Кръст от ледените води на езерото в столичния квартал "Дружба".

В съревнование с 52-ма души той за трети път успява да стигне пръв до кръста. Лебешковски ще дари средствата, които спечели, за децата с онкохематологични заболявания така, както направи и през 2018 година:

"Тръпката е невероятна, адреналинът е голям, тези момчета са със заряд. Надявам се всички да продължават българските традиции, най-вече да ги спазват, защото малко неща ни останаха като народ. Тази година отново тези пари ще отидат за благотворителност, казва се сдружение за деца с онкохематологични заболявания. Те са мои приятели, мое семейство вече".

28-годишният Антони Андонов спаси Богоявленския кръст в Сливен от ледените води на река „Новоселска“. Младият мъж за трети път хваща кръста на Йордановден. Паричната награда, която му бе връчена от кмета Стефан Радев, той отново дари на църквата.

Антони Андонов, след като излезе от ледените води на река Новоселска, заяви, че няма сила, която да го откаже да скача за кръста.

"Искам да пожелая на абсолютно всички, които са тук, да идват дълги години и традицията да продължава по този начин".


Сливенският свещеник Силвестър Янакиев даде благословията си към имениците и всички празнуващи днес.

 "Господ да освети стъпките им, домовете им, делата им и живота им".

След Богоявленския ритуал в реката се изви традиционното за Йордановден мъжко ледено хоро под звуците на гайда и топовни изстрели.



В Германия, на Боденското езеро са се събрали българи от Австрия, Германия и Швейцария, каза за БНР Красимира Пъдешка-Аманфо. Те ще скачат за кръста за трета поредна година. Енорийският свещеник отец Сергий ще извърши богоявленски водосвет на водите. Желащите да „спасяват кръста“ са над 10. Има и гости от Германия.

Хиляди гости от страната и чужбина гледаха в Калофер традиционното мъжко хоро във води на река Тунджа. Обичаят беше спазен на много други места в страната.

34 мъже влязоха в ледените води на река Янтра във Велико Търново за Богоявленския кръст. Великотърновският митрополит Григорий освети бойните знамена.

При обилен снеговалеж на площада пред крепоста "Царевец" Великотърновският митрополит Григорий благослови бойните знамена на Националния военен университет "Васил Левски" и организациите на офицерите от запаса и резерва:

"Благославя се тази осветена, Йорданска Богоявленска вода за поръсване знамената, за доброто на Отечеството".

38-годишният безработен Петър Филев се пребори с още 33-ма мъже за Богоявленския кръст в Янтра, под Владишния мост:

"Студено е, но е вълнуващо и е много приятно. На всички пожелавам здраве, любов и мир в душите".

Заради бурното море и силния вятър за първи път ритуалът по спасяването на кръста се проведе от брега, а не от Моста в Бургас. 22-годишният студент във Великобритания Яким Георгиев спаси Светия кръст тази година.

При студен и силен вятър и морско вълнение от 3-4 бала, 34-ма мъже на възраст от 17 до 51 години се хвърлиха в бурното море, за да спасяват Кръста:

"Отивам и се връщам от Кьолн специално за този празник".

"Родом съм от Стара Загора. От 10 години живея в Бургас. Включвам се в празника, за да изпитам това чувство, което всички заедно създаваме в нашия град, когато дойде този ден. Не ме е страх от студената вода. Господ ни пази днеска".

22-годишният Яким Георгиев извади Кръста от водата и пожела:

"За първи път е това. Да сте живи и здрави е най-важното. Прекрасен ден. Искахме да пробваме. Важното е традициите да се изпълняват.

За да не се допуснат инциденти водолази и катер на "Гранична полиция" охраняваха района, където се проведе ритуалът. Стотици бургазлии се събраха на моста, за да го наблюдават.

В Габрово именик извади Богоявленския кръст от ледените води на Янтра. 15 смелчаци скочиха в реката за спасяването на светинята.

Трима смелчаци скочиха от перилата на моста "Игото" в Габрово. Повечето момчета очакваха потапянето на Богоявленския Кръст долу край ледените води на Янтра. Сред тях беше именикът Йордан Белев, който скача за светинята за пореден път и днес, както преди няколко години, първи успя да извади Кръста.

Йордан е илюзонист и е познат с опасните каскади, които изпълнява:

"Стана като магия, като предния път. Вдигам си очите, и той Кръста пред мен. Само хванах и го потопих под водата, за да не се боричкат много, много. Пожелавам на всички да бъдем здрави и заедно всички да градим този град и да вървим напред. С Бога напред". 

Късметлията подари Кръста на кмета на Габрово, а Таня Христова го дари с бутилка червено вино. Ритуалът по спасяването на Богоявленския Кръст въпреки мразовитото време и снеговалежа, събра стотици желаещи да го наблюдават.

25-годишният Теодор Цветков за трети път извади Христовия кръст в Русе от студените води на река Дунав. Младият мъж си пожела здраве и успех в състезанието по плуване в ледени води, което предстои през февруари.

Теодор Цветков отново бе най-бърз сред 11-те русенски смелчаци и успя да преплува студените води на Дунава, за да извади Христовия Кръст. Тази година гражданството се събра до понтона на "Морска администрация", където спря и литийното шествие, водено от митрополит Наум.

След службата на открито и благослова на владиката, във водата, която бе с температура 5 градуса, скочиха здравите мъже. Победителят Теодор Цветков получи подаръци, а сам си пожела здраве и успех в предстоящото състезание, в което ще е единственият българин:

"Тази година живот и здраве, ако ме забележат хората - спонсори търсим, ще участвам за световна купа по ледено плаване, искам в Антарктика да плувам и Мраморно море ще преплувам".

Теодор три пъти е успявал да извади Кръста от Дунава в Русе и един път от Вардар в Северна Македония.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03