Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шанс за забавяне на диабетните усложнения

Александровска болница ще прави скрининг на пациенти с висок риск от развитие на диабет

Проектът "Спри диабета навреме!" е ориентиран към хора с все още недиагностициран диабет тип 2

Снимка: БГНЕС

Екип от медицински специалисти в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Университетската болница Александровска планира да проведе широкомащабен скрининг за хора с висок риск за развитие на захарен диабет тип 2 с цел превенция на заболяването.
Във фокуса на вниманието са и хората с наличен, но недиагностициран до момента диабет, за да започне възможно най-ранно лечение и забавяне на диабетните усложнения.

Проектът "Спри диабета навреме!" е част от тазгодишната дарителска кампания "Избери, за да помогнеш".

Над 450 милиона души в света са със захарен диабет. Прогнозите сочат, че през следващите 20 години броят на диабетно болните ще надхвърли 700 милиона души.

25 на сто от засегнатите от диабет не знаят

България не прави изключение от тази статистика, казва проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по Ендокринология в Алексанровска болница и ръководител на катедра "Вътрешни болести" в Медицинския университет в София. Над половин милион души имаме с диабет по данни на Българското дружество по ендокринология. От тях са диагностицирани около 75%, но има 25%, които не знаят, че имат диабет, а това е рискова група. „И точно към тези хора, които са с повишен риск, но все още нямат поставена диагноза, е ориентиран проектът.“

В първия етап от проекта всеки желаещ да се включи ще трябва да попълни специален въпросник, чрез който може да определи дали попада в групата на хората с повишен риск от развитие на диабет.

Изследванията

Следващата стъпка е хората от рисковата група да се подложат на изследвания в уникалния за страната Център за превенция на диабета в Александровска болница, който работи и по проблемите на затлъстяването.

Известно е, че еднокринните и сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в целия свят. Идеята е всички неблагоприятни фактори, свързани с повишения сърдечно-съдов риск при захарен диабет, като повишена кръвна захар, липидни нарушения, хипертония и затлъстяване, да бъдат едновременно лекувани, посочи проф. Каменов.

Идентифицираните пациенти с повишен риск от диабет ще бъдат включени и в Европейска програма за превенция на диабета, за да бъдат обучени как да се справят със своето състояние, уточни проф. Здравко Каменов.

Минимизиране на усложненията

„Да им дадем насоки какво трябва да се прави. Ако е необходимо с лекарства да се лекуват, така че да отсрочим или да избегнем изобщо вероятността за развитие на захарния диабет. Това е хубавата новина – че захарен диабет тип 2, който е 90% от диабета, може да бъде избегнат.“

Няма ограничения за включване в проекта. Може да се запише всеки, който установи, че попада в рисковата група и има възможност да посещава регулярно Центъра в Алексанровска болница за изследвания и обучения.

Пациентите обаче трябва от сега да знаят, че всички усилия на лекарите да предотвратят развитие на болестта ще бъдат напразни, ако и те самите не положат усилия за това, предупреждава проф. Каменов. „Съдбата на конкретния пациент си е до голяма степен в неговите ръце. Това да промениш стила си на живот, да имаш по-голяма физическа активност, по-малък прием на калории, да осигуриш достатъчно сън – това вече отделният човек трябва да направи всичко възможно да го реализира.“

Планира се проектът да продължи 10 месеца. Тестовете за установяване на риска и телефоните за записване за изследвания в центъра могат да се открият на интернет страницата на Александровска болница.

Още детайли по темата ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51