Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Емануела Фролошка:

За безопасната експлоатация на асансьорите отговаряме всички ние

Емануела Фролошка
Снимка: Ани Петрова

Миналата неделя вечер Боряна Нейкова отива на гости в кооперация на улица "Любен Каравелов" 16 в София. Решава да използва асансьора в сградата и засяда между етажите. Натиска паник бутона, но никой не отговаря. Използва мобилния си телефон и позвънява на посочените за аварийни случаи телефонни номера. 

Прилага ли се системата за безопасност

"Казаха, че вече не поддържат този асансьор, че са изпратили предупреждение и те вече не носят отговорност за него. Също така ми казаха, че асансьорът е опасен. След това се обадих на 112, където хората бяха много любезни и казаха, че ще изпратят екип, но междувременно асансьорът присветна и тръгна и не се наложи", разказа Боряна Нейкова пред "Хоризонт".

От фирмата, която отговаря за поддръжката, са заявили, че в тази сграда се намира инвалидна платформа, а не асансьор. 

"За нас няма нищо обезпокояващо. Аз бях дежурен и на петата минута пътувах към обекта да извадя въпросната жена", обясни служител на фирмата.

Частен асансьор?

Оказва се, че съоръжението е собственост на един от живеещите в блока и съществува споразумение с етажната собственост, че само той плаща и се грижи за него. Скоро той продал апартамента си на Любомира Миновска, която все още не се е нанесла на адреса, но "наследява" проблема със съоръжението.

"По този начин в момента аз си навлякох някаква отговорност за този асансьор. Въпреки забавянето никога не сме имали проблем с услугата. Това е платформа за инвалиди и като цяло ние сме я направили достъпна, защото има много възрастни хора в този вход. Може би по-нататък с моя съпруг ще помислим наистина за вариант асансьорът да бъде достъпен само от нашия апартамент. Не желая да ставам отговорна за засядания в асансьора и т.н. За нещо, което не стига, че го плащам, ами накрая да трябва да се разправям с всичко, свързано с него", коментира Миновска.

Когато в една сграда е монтирана платформа за придвижване между етажите, няма задължение да има разговорни устройства, става ясно още от този казус. Един от проблемите в сградата на улица "Любен Каравелов" е неплатената такса за поддържка на монтираната платформа.

Генералният проблем с безопасността на експлоатацията на асансьорите е свързан с качеството на управление на етажната собственост, смята  каза Емануела Фролошка - изпълнителен директор на Фондация "Асансьорна безопасност".

Забавената наредба

Все още се подготвя нов вариант на наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьорите. Инициативата е на специалистите и професионалистите в бранша. Поет е бил ангажимент до лятото на миналата година да се подготвят текстовете, но това все още не е изпълнено, изтъкна Фролошка. Наредбата обааче засяга тесните специалисти, които се грижат за техническата изправност на съоръженията.

"В общия контекст, говорейки за безопасността на асансьорите, зависеща от хората, които стопанисват тези съоръжения, искрено се надявам хората да проявят по-голяма отговорност към тяхната собственост, защото асансьорите са общополезно средство за придвижване между етажите. И в този смисъл са отговорност на собствениците си", подчерта Емануела Фролошка.

Темата проследете и в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33