Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ателие "Прегърни ме" вече си има и галерия за детско изкуство

Освен ателие, от началото на декември вече има и галерия „Прегърни ме“. Тя се намира на столичната улица „Раковски“ 63. Сдружение "Прегърни ме" вече 15 години работи с деца без родители и развива творческите им заложби и способности. Създатели на сдружението са Милена Нейова и Рашко Младенов, които гостуваха на предаването "Нощен хоризонт".

Галерията е отворила врати по едногодишен проект на Оперативна програма „Човешки ресурси“ на социалното министерство. „Иначе нямаше да се справим. Голяма хапка щеше да е за нас“, признава Милена Нейова.

„Това е първият проект, който Милена печели. Вече 15-та година беше страхотна битка, за да се набавят някакви средства, дори като говорим за това, че за тези деца трябва да се купят картони, моливи, боички“, допълва Рашко Младенов. Това по думите му отваря нови врати и възможности.

Наричат го малка културна къща, защото има мини сцена и прожекционна техника и могат да се правят представления, концерти, прожекции, представяния на книги. „Ние го нарекохме Галерия за детско изкуство, въпреки че може би няма да е само такова“, споделя още Милена. 

Сега в галерията са подредени избрани творби на децата от последните 2-3 години. „Започваме със серия Лика Янко – рисунки по Лика Янко, имаме Любен Зидаров, Акира Кусака, Кольо Карамфилов, Густав Климт, портретите на Фрида…“

Две машини и един гараж

Ателието отворило врати през лятото на 2005 година. В началото купили две шевни машини и два тъкачни стана. Шест години работили в гараж.

„Аз го започнах това с моя приятелка, също колега журналист – Пролет Велкова. Бяхме решили в свободното време – тъй като аз тогава работех в bTV, тя в Дарик, да си купим два стана и в свободното време да си тъчем. В един момент се оказа, че това са абсурдни представи и мечти. Това е занаят, който се учи с години. Не може да си купиш един стан, за 15-20-30 минути на ден да минаваш да потъчеш малко и хайде готово. Гаражът остана  нает, ние бяхме купили становете, бяхме направили ремонта и тогава аз реших да поканя едни деца от дома в Доганово – той вече е затворен, и те започнаха да идват събота и неделя, от сутринта до вечерта. И започнахме с моята приятелка Калина да им преподаваме уроци по тъкачество и шивачество. Намерихме такива преподаватели“, разказва Милена Нейова.

По това време Рашко Младенов бил директор на Сатиричния театър. Тогава направили първия търг с етно костюми на децата, воден от актьора Христо Гърбов.

Посока и пътека

Вече познават стотици деца, но може би има 20-30-40 сред тях, останали по-дълго с тях през годините. „Деца, на които сме дали посока и пътека, на които сме дали образование, които продължаваме да подкрепяме. Те вече не са много деца“, споделя Милена.

„Това, с което аз мога да помагам е част от моята професия – аз се занимавам и с театър, и с музика“, допълва я актьорът Рашко Младенов. Той определя цялото начинание като „една гигантска работа“, но с видими резултати – озарените детски лица, чието доверие си спечелил. По думите му целта е да се създаде една среда, която не е само за изобразително изкуство, а за всички изкуства. Така един роял на Рашко Младенов се озовал в пространството на „Прегърни ме“. „Ние преговаряме с мои приятели музиканти, които да идват там и да свирят, да изнасят концерти. Много важно е, че такъв инструмент има на това място.“

Илюстрации към известни творби

За пет дни с 21 деца били на коледна творческа ваканция във Видин. „По време на тези дни четохме, илюстрирахме Валери Петров. През април се навършват 100 години от неговото рождение и ние сме решили да посветим този месец на Валери Петров.“

Всяка сутрин започвали с четене на откъси от „Копче за сън“, а децата после рисували. Сега са в очакване на разрешение от наследниците на излезе ръчно изработена книжка с детските илюстрации. Подобна книжка вече е факт – с рисунки на децата към „Сляпата Вайша“ на Георги Господинов. Имат опит и с "Ние, врабчетата" на Радичков.

Светът на изкуството

Талантът трябва да намери подходяща почва за развитие, трябва да има условия за това, категорични са Милена Нейова и Рашко Младенов.

„Най-важното е не старанието това дете да го вкараш в професия. Важното е, че се опитваме да ги вкараме в един друг свят, който за тях е непонятен – това е светът на изкуството, а вече когато си в него, по друг начин расте човек. Това облагородява. Друг поглед имат към живота, от всичко това, което получават там“, казва Рашко Младенов. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Снимки: Сдружение "Прегърни ме"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33