Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов очаква отпадане на визите за САЩ до година и половина

България купува 20% от акциите на газовия терминал в Александруполис

| обновено на 08.01.20 в 12:37
В Министерски съвет стартира Стратегически диалог България-САЩ с участието на премиера Бойко Борисов и посланик Херо Мустафа.
Снимка: БГНЕС

Правителството взима решение днес да закупи 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис, обяви премиерът Бойко Борисов пред американската делегация, която е в България за участие в новия формат на Стратегическия диалог между двете страни.

В рамките на разговори ще бъде подписана 10-годишна пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната.

Очаква се до година, година и половина да отпаднат американските визи за българските граждани, прогнозира премиерът при откриването на пленарната сесия на делегациите.

През март в България пристига помощник-държавният секретар на САЩ по визовите въпроси, обяви ръководителят на американската делегация в София Майк Бойс, който е помощник секретар, а премиерът Борисов коментира:

„В момента сме под 10% в отказа на визи и да се надяваме, че в рамките на година, година и нещо ще приключим и тази тема“.

За стратегическото партньорство в областта на енергетиката Бойс е категоричен, че усилията ще са България да се превърне в стратегически газов хъб:

„Нашата споделена цел е България да се превърне в истински газов хъб и да освободи монополизма на чуждестранните и на своите национални пазари. Нашият опит може да помогне на България за един истински енергиен пазар. Изграждането на газопроводите и на плаващия терминал край Александруполис ще помогнат на България не само да свали цените за крайните потребители, но и да стане един регионален (хъб - б.р.)“.

Страната ни ще придобие и 20% от терминала за втечнен газ край Александруполис, по който до нас ще достига американски газ.

„Затова в края на януари министър Петкова с ръководителите на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ с посланик ще отидат и ще се опитаме директно с американски компании да постигнем цени, които да са много по-изгодни за българската икономика и индустрия“, каза премиерът.

Борисов отново подчерта, че „Балкански поток“ не е продължение на „Турски поток“:

„Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Румъния, така ни е отредил Бог. България изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори. Като нямаш тръби и компресори ти не можеш да си хъб“.

За проекта „Белене“ премиерът обясни, че след тежката „зелена сделка“ на Европейската комисия развитието на ядрената енергетика е важно.

Американска делегация ще посети скоро страната ни по темата.

Сделката за придобиване от армията ни на американските изтребители Ф-16 премиерът Борисов коментира така:

„Това е една действително много важна сделка. Тя показва цели перспективи, принадлежност и истински натовски отбранителни способности“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станимир Миланов: Наслагва се мантрата, че МВР влияе върху изборния процес!

Не бяхме на протестите, обясни пред БНР Станимир Миланов, зам.- председател на Синдикат "Огнеборец" , след като вчера полицаи излязоха пред НС, за да изразят недоволството си от "безпрецедентния опит за употреба на МВР". "Нашето задължение е да следим за спазване на социалния диалог и да защитаваме правата на нашите членове. През последните..

публикувано на 13.08.24 в 08:50

Над 47 000 жертви на жегите в Европа за 2023 г., България – на челно място

Над 47 000 души са станали жертва на високите температури в Европа миналата година - най-топлата в света, откакто се води статистика. Данните са от изследване, ръководено от Барселонския институт по глобално здравеопазване. България заема челно място в тази статистика. Страните с най-високи нива на смъртност, свързани са горещините, са..

публикувано на 13.08.24 в 08:50

Големият пожар в Гърция взе жертва

Продължава борбата с огнената стихия в област Атика, където пожара взе жертва. Днес рискът за нови пожари остава висок. Гръцките пожарникари работят заедно с колегите им от европейските страни, които пристигнаха в рамките на европейската помощ на Гражданска защита. Пожарните огнища са много,вятърът разпалва нови,казаха огнеборците тази..

публикувано на 13.08.24 в 08:43
адв Деница Любенова

Адв. Деница Любенова: Всеки политик в България, малко или много, си играе с популизма

Президентът ще наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование , смята адв. Деница Любенова – директор на правната програма на организацията "Действие". Вчера неправителствени организации внесоха такова искане в президентството, като събраните подписи в подкрепа на инициативата са над 7000. Повод за това са..

публикувано на 13.08.24 в 08:41

Обсъждат планирането в областта на инфраструктурата в Плевен

На планирането в областта на инфраструктурата е посветена среща, която ще се проведе днес в Плевен.  Акцент в разговорите ще бъде проектната готовност на Агенция "Пътна инфраструктура" за изпълнение на приоритетни проекти. Народният представител Кирил Тодоров ще представи отговора на Регионалното министерство, свързани с обходния  път,..

публикувано на 13.08.24 в 08:11
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Силите на Киев контролират 1000 кв. километра руска територия

Украинският главнокомандващ заяви, че силите на Киев контролират 1000 кв. км руска територия. Олександър Сирски каза, че Украйна продължава да "провежда настъпателна операция в района на Курск" седем дни след началото й. Това е най-дълбокото трансгранично настъпление на Киев, откакто Москва започна пълномащабната си война срещу Украйна през..

публикувано на 13.08.24 в 08:00
Откриване на президентската кампания на Доналд Тръмп в Айова, 6 януари 2024 г.

Тръмп откровен пред Мъск в "Х": Ще имаме най-добрия "Железен купол" в света

Ще имаме най-добрия "Железен купол" в света, защото е необходим само един маниак, за да започне нещо". Това каза бившият президент на САЩ и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп в интервю за милиардера и предприемач Илон Мъск в социалната мрежа "X". Разговорът продължи над 2 часа и беше едно от най-очакваните събития в последните дни. Заради..

публикувано на 13.08.24 в 07:43