Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиноам Идан: Турция не е възхитена, че „Ийст Мед“ ще минава през Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

1900-километров газопровод ще премине от териториалното море на Израел през това на Кипър до Гърция и Италия. Инвестицията за Източносредиземноморския газопровод („Ийст Мед“) е за около 7 милиарда евро и трябва да се осъществи за 5 години.

По тръбата ще може да се доставя 10 процента от газа, нужен на Европа. Такива са параметрите на договора, подписан в Атина от Израел, Кипър, Италия и Гърция.

"Част от газопровода преминава по суша, но по-голямата - през морето и то през дълбоката му част. Досега не е правено съоръжение на такава дълбочина и преди да подпишем, трябваше да получим решения от учени - експерти. Трябваше да разберем дали през Средиземно море може да се прокара газопровод. Но докато техническите проблеми са решими, имаше геополитически въпросителни - дали външни сили ще позволят да се построи газопроводът. Буквално дни преди подписването получихме положителен отговор от Турция. Енергетиката и политиката винаги са тясно свързани. Турция, а и не само тя, не е възхитена, че газопроводът от Израел и Кипър ще минава през Гърция и тя няма да може да контролира кранчето. Но морското право не позволява да се противопостави на строителството му". Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" Авиноам Идан, преподавател в университета в Хайфа и един от консултантите на израелското правителство по тази сделка.

Интервюто Авиноам Идан можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кадър от подписването на договора от енергийните министри в присъствието на лидерите на Кипър Никос Анастасиадис, на Гърция -  Кириакос Мицотакис и на Израел -  Бенямин Нетаняху (отляво надясно)

Гърция, Кипър и Израел подписаха за Източносредиземноморския газопровод

Енергийните министри на Гърция, Израел и Кипър подписаха в Атина договора за изграждане на газопровод с дължина 2 хиляди километра, който ще доставя газ от Средиземно море към Европа. На официалната церемония присъстваха премиерите на Гърция и Израел -..

обновено на 02.01.20 в 20:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново пръскат срещу комари в Радомир

В община Радомир планират две пръскания срещу комари - на 29 и 30 юли. Третирането ще обхване град Радомир и още 23 населени места в общината. Авиационна техника ще пръска площите, край канали и водни обекти в часовете от 5 сутринта до 10..

публикувано на 28.07.24 в 13:15

Дупница получи благословията на патриарх Даниил

Дупничани изпълниха централния храм "Св. Георги" за патриаршеската Света литургия, отслужена от Негово светейшество Даниил и свещеници от духовната околия по повод 5-та Неделя след Петдесетница и за Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и..

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Френски католически духовници с критики към церемонията по откриване на Олимпиадата

Епископската конференция на Католическата църква във Франция осъди сцените, осмиващи християнството по време на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж. До острата реакция на висшите духовници на Католическата църква се стигна,..

публикувано на 28.07.24 в 12:56
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и..

публикувано на 28.07.24 в 12:21
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третият мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това..

публикувано на 28.07.24 в 11:33

Продължават усилията за овладяване на пожара на българо-гръцката граница

Вътрешният министър Стоянов даде днес кратка информация за ситуацията с пожара, възникнал на българо-гръцката граница, съобщиха от МВР. Той обясни, че от гръцка страна гасят активно пламъците с два хеликоптера и два самолета. От вчера на наша..

публикувано на 28.07.24 в 11:18
Александър Джартов

Александър Джартов: BG-ALERT е мощен инструмент, ако се беше взривил 6-и склад?

Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а населението като добавена стойност. Това препоръча директорът на ГДПБЗН Александър Джартов в интервю..

публикувано на 28.07.24 в 10:25