Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенчо Пандъков: Поне 140 от 170 малки водноелектрически централи са незаконни

Язовир "Бебреш"
Снимка: БГНЕС

Водноелектрическата централа под язовир "Бебреш" е изградена през 2014 година и преди това Ботевград не е имал проблеми с водоснабдяването. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Пенчо Пандъков, експерт хидробиолог, член на сдружение "Балканка". "Откакто го изградиха, Ботевград има проблеми с осигуряването на питейни води", посочи той. 

Справка в Агенцията за устойчива енергетика показва, че е изкупувана енергия от ВЕЦ "Бебреш" и е реализирана печалба.

"Така че този ВЕЦ си е работил. Причината да не работи през цялата година е единствено фактът, че през цялата година язовир "Бебреш" е под половината от обема си, т.е. той се поддържа в много ниско ниво, което е абсурдно на фона на факта, че това е изравнител, годишен, и би трябвало всяка пролет да е пълен, за да може да обезпечи нуждите през периода на маловодие", допълни специалистът.

Изминалата година е средна по влажност година и засушаването не би трябвало да е причина язовир като "Бебреш" да бъде с толкова ниско ниво, смята Пандъков.

"Там причините са дадени права на фирми да ползват вода, които са в конфликт с обществените интереси и също там един от големите проблеми, които ние подозираме, е кражбата на вода", коментира Пенчо Пандъков. 

"За съжаление не можем да го докажем, защото язовирът не е в списъка с язовири с национално значение и не се публикуват данните за неговите обеми в сайта на министерството. Но не е възможно язовир "Бебреш" - един от язовирите, които се пълнят най-бързо, защото не е чак с такъв голям обем, да не може да се напълни цяла година при средна по влажност година. И в същото време потреблението на вода да не е чак толкова голямо - поне отчетеното. Със сигурност тук става въпрос за огромна кражба на вода."

Ние работим от 7-8 години по темата с ВЕЦ-овете и сме установили нарушения и нередности навсякъде, където сме ровили и сме проследили какво се случва. По-голямата част са изградени незаконно, подчерта той. За целта са пуснали сигнали, но по думите му "всичко се замита" от прокуратурата и няма никакъв резултат.

Много от разрешителните за водоползване от водноелектрическите централи са издадени неправомерно от компетентните органи - басейновите дирекции, твърди още Пенчо Пандъков. "Те са в нарушение на плановете за управление на речните басейни, на Закона за водите, също на някои планове за защитените територии", изтъкна експертът.

"Почти няма случайни хора собственици на ВЕЦ-ове, там всички са политически обвързани фигури по някакъв начин, близки до партиите и на практика наблюдаваме процес, при който нашите институциите не просто се обезличават, но биват използвани само да узаконяват злоупотребата с обществени ресурси", коментира хидробиологът.

"Много често в последно време ми се случва, подавайки сигнал за тотално нарушение на законите, да не се явяват на нашите сигнали контролиращи органи или преди да се явят, да съобщават на нарушителя, за да могат да не го хванат", съобщи още Пенчо Пандъков. Той даде пример с техни проверки, при които многократно хващат ВЕЦ-ове в нарушение, докато съответната басейнова дирекция нито веднъж не е засякла подобно нарушение. 

Клуб "Балканка" не е против добива на енергия от водните обекти, но настоява процесът да се провежда по регламент и да се спазват законите.

"От 2000 година насам около 170 малки водноелектрически централи са построени, като за 140 поне от тях ние сме доказали, че са незаконни. Другите не казвам, че са законни. Има единични добри примери, те могат да се видят на нашия сайт. Има платформа за мониторинг на ВЕЦ-овете, но в голямата си част става въпрос за липса на контрол и при установени нарушения всевъзможни опити на институциите да ги маскират и да ги узаконят", заяви Пенчо Пандъков.

Всяка злоупотреба, която не е наказана, води до нови, по-големи злоупотреби, а всяка наказана води до по-малко злоупотреби в бъдеще, отбеляза още той.

Цялото мнение в детайли чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16