Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатни процедури с барокамера за деца с увреждания в Дебелец

Барокамерата в Дома за медикосоциални грижи за деца в Дебелец е дарение от Фондация „Национален фонд Свети Никола“.
Снимка: Здравка Маслянкова

Домът за медикосоциални грижи за деца в град Дебелец започва да предоставя безплатни процедури с барокамера за деца с увреждания от 0 до 7-годишна възраст. Домът е първият в област Велико Търново, който има барокамера. Тя е дарение от Фондация „Национален фонд Свети Никола“.
     

Барокамерата е на стойност 37 840 лева. С дарението от Фондация „Национален фонд Свети Никола“ Домът за медикосоциални грижи в град Дебелец ще предлага лечение на деца с увреждания с кислород под налягане, обяснява директорът на дома д-р Анелия Георгиева:

„Да обхванем децата още от периода след раждането, когато са родени с асфиксия, когато имат някакви здравословни проблеми. Нашата амбиция е да намалим уврежданията и да скъсим периода на възстановяване на тези деца“.

Лечението с оксигенация не изключва медикаментозното лечение, уточнява д-р Георгиева.

Барокамерата се използва при широк спектър от здравословни проблеми, сред които разстройства от аутистичния спектър и синдром на Даун, ДЦП и други неврологични заболявания. 

В камерата децата ще влизат с родител или медицинска сестра. "При достигане на терапевтичното налягане пациентът вдишва до 90% чист кислород. Лечебната фаза започва тогава, когато налягането достигне предписаното ниво", допълва лекарката. 

Процедурите са безплатни за 96-те деца с увреждания, които ползват услугите на дома.

Родителите не бива да очакват чудеса – с две-три процедури да се постигне забележим резултат и подобряване на състоянието на детето. Защото това, което е достатъчно да помогне на един малък пациент, може да не повлияе на друг, съветва още д-р Анелия Георгиева.

Лечебният сеанс за децата с кислород под налягане трае от 45 до 90 минути според насоките на лекуващия лекар. Използва се не само за лечение, но и за превенция на много заболявания. 
Този метод на лечение не само не отрича други методи и практики в терапията, но ги допълва, а в много от случаите увеличава тяхната ефективност, поясни директорът на детския дом в Дебелец д-р Анелия Георгиева.
Тя определи това като поредната крачка, която се прави, за да бъдат насърчени родителите на деца с увреждания да не ги изоставят и да се грижат за тях с помощта на медиците и специалистите. 
Още за лечението с барокамера слушайте в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама, т.нар. билбордисти, да има фирма, която се занимава с медицински транспорт. Пряко или косвено тези..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18

Национално проучване регистрира спад на ромската неграмотност

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование. „Много позитивно са се променили всички..

публикувано на 18.01.21 в 13:46

„Хора, пътища, автомобили“ - първото предаване на живо на програма „Хоризонт“

„Хора, пътища, автомобили“ е първото предаване на живо на програма „Хоризонт“  и на Българското национално радио.  Започва да се излъчва преди 50 години. То е първото блоково, магазинно, тематично предаване на радиото. Голямата популярност и дълголетие се дължат на факта, че разглежда проблемите на шофьорите на леките и на товарни..

публикувано на 18.01.21 в 12:01
Станислав Владимиров

Станислав Владимиров: Двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро

Двойният аршин и двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро. Това заяви пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. Той е на мнение, че към редица партийни членове и кметове, избрани с листата на БСП, се подхожда „с двоен аршин“. „Горчилката и неприятното лично отношение на председателя към определени партийни кадри, не само към мен,..

публикувано на 18.01.21 в 09:16