Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водна криза и трусове в управлението

Най-драматично е положението в Перник, където захранващият града язовир „Студена“ е почти празен.
Снимка: БТА

Рамката на политиката по управление на води, отпадъци и фактори на околната среда е причината това да се случва, заяви пред БНР Атанас Костадинов от БСП. Той подчерта, че загубите на вода са същите както и преди 10 години въпреки милиардите инвестиции в сектора.  

Костадинов потвърди, че 20 януари остава датата за внасяне на вот на недоверие:

„За нас коренът на тези неразумни и неустойчиви действия е политическата рамка в последните 10 години управление на този сектор… Целта ни е политическа - оставка на този кабинет. Малката цел е след този вот да има освен радикални реформи, но и радикален консенсус по отношение на това как се управляват компонентите и факторите на околната среда“.

Според социалиста с управлението на водите са се решавали политически задачи. Той е категоричен, че оттук нататък не трябва да се допускат политически и икономически императиви да се влагат по въпроси от публичен интерес.

„Струва ми се за последните 2-3 години, вместо Министерски съвет, можем да възложим на ДАНС, прокуратурата и МВР да управляват тази страна. Там, където има сериозно увреден и незащитен публичен интерес, се чака истинността от прокуратурата. Ролята и смисъла на едно управление е именно това – поне да се грижи за публичния интерес на гражданите“, коментира депутатът в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Трябват спешни мерки и план за действие, който максимално бързо да осигури вода за населението в Перник, каза той, но подчерта:

„Ако заровим глава в този конкретен казус, няма да можем да стигнем до големите отговори. Няма изграден от страна на държавата ясен кризисен щаб, който да препоръча по определен план за действие тези мерки и мероприятия, които максимално в момента да решат и санират въпроса с доставката на вода. Правят се неща на парче. Вторият план обаче е много по-важен – защо, по какъв начин и как в момента сме в такава ситуация“.

Водите се нуждаят от единен механизъм и управление, който е разписан в Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор, но никой от години не се съобразява с тази рамка, категоричен бе Костадинов.

Валя Ахчиева: Лъжа са твърденията, че никой не е знаел

В свое разследване журналистът Валя Ахчиева разказва за водната криза в Перник чрез сателитни снимки на язовир „Студена“ месеци назад, които ясно показват проблема във времето. Въпросът е в две части – кой какво не е свършил от задълженията си и къде е водата, подчерта тя.

„Пълна лъжа са твърденията, че никой не е знаел за какво става дума. В България има Закон за водите. Водите на България на национално ниво се управляват от Министерския съвет. Оперативното управление на водите се осъществява от министъра на околната среда и водите. В цикъла на управление министърът трябва да издаде разрешително за водоползване, утвърждава стратегически график за всеки язовир поотделно, издава ежемесечен график, който е част от разрешителното за всеки язовир. Вярно е, че графикът се издава въз основа на заявка, но заявката в никакъв случай не е решаваща. Органът, който взема решение, е министърът“, обясни Ахчиева.

Тя допълни, че пръв приоритет е питейното водоснабдяване. По думите ѝ министърът може да наложи лимит или да изключи другите водоползвания, например за промишлени цели.

Нищо такова не е направим министър Нено Димов в продължение на 3 месеца, отбеляза разследващият журналист. Според нея цикълът на управление е  затворен изцяло в ръцете на екоминистъра и няма как вината да се прехвърли на някой друг.

Още през август заплахата се е задала зад ъгъла и никой не е видял, подчерта Валя Ахчиева.

Не само министърът е за арест

„Кой обяви война на хората в Перник?“, попита тя. По думите ѝ има и други хора, които не са изпълнили своите задължения, за да има вода за хората:

„Не е само министърът за арест. Или прокуратурата ще ги намери тези, които са обявили война на хората в Перник, или ние журналистите ще започнем да ги посочваме. Главният прокурор Гешев трябва да разбере, че ние очакваме не само действия и акции от прокуратурата. Очакваме конкретни резултати. Това означава – длъжностни лица по списък в затвора. От г-н Гешев зависи дали той ще застане на страната на народа срещу тези, които му обявиха война, или ще избере грешната страна. … Познайте колко бързо ще се изнесат хората в чужбина заради това, че няма и вода. Това е войната, обявена на народа от една шайка олигарси и политици“.

Ахчиева попита и дали толкова бързо сме забравили водната криза на София и къде изчезна водата на язовир „Искър“ през 1994-1995 г.

Тя е категорична, че ако не се открият причините за безводието в Перник и други региони, не може да се намери рецептата за това да има вода оттук нататък.

Прокуратурата и представители на партиите от управляващата коалиция ГЕРБ и ВМРО не пожелаха участие в разговора.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос". Това коментира проф. Огнян Минчев. Да плащат ли медиите на анализатори, политолози, социолози, изобщо за експертиза?  Това дискутираха пред БНР политологът..

публикувано на 24.04.24 в 11:44
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод така наречения казус "Нотариуса", от което Гешев твърди, че се е почувствал оклеветен.  То..

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна църква, цитирана от Ройтерс. В съобщението, което е поместено вчера на епархийската..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели, пачки, специално ДПС няма да работи с тях.  Всичко, което видяхме, е чудовищно", посочи той...

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му, Законът за личния фалит, правилата за работата на Комисията за противодействие на корупцията,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално представително проучване на нагласите към българския имунизационен календар, проведено по..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай нюз, че това увеличение на средствата за отбрана е напълно обосновано в един свят с Китай, който е във..

публикувано на 24.04.24 в 10:47